19 Eylül 2024 Perşembe

Perde Onur Hamzaoğlu için açılacak

Tutuklu bulunan HDK Eşsözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu için bir oyun hazırlanıyor. Genco Erkal'ın danışmanlığını yaptığı ve Gülsüm Soydan'ın yönettiği ?Hamzaoğlu? adlı oyunda, barış akademisyenleri ve hekimler rol alacak.
İstanbul Tabip Odası ve Barış İçin Akademisyenler, 116 gündür tutuklu bulunan HDK Eşsözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu için bir tiyatro oyununa hazırlanıyor. “Hamzaoğlu” isimli oyun 12 Haziran'da sahnelenecek. 
 
Oyuna dair İstanbul Tabip Odası'nda basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına Barış İçin Akademisyenler'den Prof. Dr. Ümit Biçer ve Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk ve Mustafa Sülkü katıldı. 
 
Prof. Dr. Biçer, yaptığı açıklamada, aynı zamanda Türk Tabipleri Birliği'nin çıkardığı Toplum ve Hekim dergisi editörü olan Hamzaoğlu'nu şöyle anlattı:
 
'BİLİMSEL ÇALIŞMALARINI TOPLUM İÇİN, TOPLUM İÇİNDE YÜRÜTTÜ'
 
“Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, akademik birikimiyle yaşamını halkın sağlığına adamış çok değerli bir bilim insanı, sağlık birimleri ile sosyal birimler arasında disiplinler arası çok önemli köprüler kurmuş bir araştırmacı, halkların ve emekçilerin hakları ve özgürlükleri için yıllardır mücadele veren bir aktivisttir. Eşitliksizlik gibi birçok insanın kaçtığı yakıcı sorunları kendisine çalışma alanı haline getirmiş ve bilgiyi toplumsallaşması için üretmeyi en büyük görevi saymıştır. Akademik ve bilimsel çalışmalarını toplum için, toplum içinde yürütmeyi kendisine esas almıştır.
 
“Onur Hoca halk sağlığına bütünlüklü bakan, bu tutarlılıkla sözünü ve eylemini doğallıkla ifade eden bir bilim insanıdır. Bu nedenle yaşadığımız topraklarda insanımızı en çok öldüren, sakat bırakan, yoksullaştıran, kısacası her anlamda tüketen silahlı çatışma ortamının da bir an önce sonlanması, silahların susması için tutarlı her sağlıkçı gibi bir barış aktivisti olarak elinden geleni yapıyordu. Bu anlayışla 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' başlıklı savaş değil, özde barış isteyen metnin 2000'i aşan imzacısından biri oldu. Ne yazık ki 1 Eylül 2016 tarihinde çıkartılan 672 sayılı KHK ile onu işinden ederek, bu değerli bilim insanının halkın sağlığına katkı sunmasının önüne geçmek istediler. Buna rağmen Onur Hamzaoğlu, OHAL koşullarında akademik, bilimsel ve toplumsal, siyasi mücadelesini sürdürdü. Bu çabası da çok dikkat çekmiş olacak ki, benzer gerekçeyle, yani barışı savunduğu için 4 Şubat tarihinde yapılan HDK basın açıklaması gerekçesiyle 9 Şubat'ta gözaltına alındı, 17 Şubat'ta tutuklandı.''
 
Prof. Dr. Biçer, Hamzaoğlu'nun tutuklanmasının sadece muhalefete göz dağı değil aynı zamanda kar hırsıyla çevre kirliliği ve halk sağlığı sorunlarını görmezden gelenlerin rövanşı olduğuna dikkat çekti.
 
Biçer, yönetimden istenenleri tiyatronun olanaklarından yararlanarak, politik ve sosyal eleştiri yoluyla açıklamış olan Haldun Taner'in ilk kabare tiyatro denemesi “Bu Şehr-i Stanbul ki '62” oyununu örnek göstererek, “Biz de ülkemizin demokratikleşmesi için şart olan insan haklarına, düşünce özgürlüğüne ve akademik özerkliğe saygının yeniden oluşturulması ve güvence altına alınması isteğimizi duyurmak için bir kez daha tiyatroya sığınıyoruz” dedi.
 
'ONUR HAMZAOĞLU HEPİMİZ İÇİN OYNAMIŞTI'
 
Biçer, Haldun Taner'in 1960'da kendisinin de içinde olduğu akademisyenlerin ordu tarafından üniversiteden uzaklaştırılmasına tepki olarak kaleme aldığı “Timsah” oyununu anımsattı. Bu oyunu geçen yıl kendilerinin de sahnelediğini ve Onur Hamzaoğlu'nun da rol aldığını belirten Biçer, şöyle devam etti: “Arkadaşımız, dostumuz, meslektaşımız Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun bir an önce serbest bırakılması talebini Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nu konu edinen bir oyun ile dile getiriyoruz. Timsah'ta Onur Hamzaoğlu hepimiz için oynamıştı, 'Hamzaoğlu'nda hepimiz Onur Hamzaoğlu için oynuyoruz!'' 
 
Ardından söz alan Özgür Müftüoğlu, Türkiye'deki tüm üniversitelere yönelik bir baskı olduğunu ve üniversitelerin çoraklaştırılmaya çalışıldığını söyledi. Müftüoğlu, “Bu noktada bize çok iş düşüyor. Her yoldan kendimizi bu topluma anlatmamız gerekiyor ve tiyatro da bunun bir aracıdır” dedi.
 
Genco Erkal'ın danışmanlığını yaptığı ve Gülsüm Soydan'ın yönettiği bir okuma tiyatrosu biçiminde hazırlanan oyun, 12 Haziran Salı günü saat 20:00'da Şişli Belediyesi Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi'nde sahnelenecek.