24 Eylül 2024 Salı

Paylan: Ermeni soykırımı arşivi araştırmacılara açık mı?

HDP Milletvekili Garo Paylan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a Ermeni soykırımına ilişkin arşivlerin araştırmacılara açık olup olmadığını sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, 24 Nisan Ermeni soykırımına ilişkin arşivlerin aydınlara açılıp açılmadığına ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. 
 
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 24 Nisan Ermeni soykırımının 104. yıldönümünde yaptığı konumada, “Amacı hakikati bulmak olan herkese arşivlerimizin kapıları sonuna kadar açıktır. Bizim gizlimiz yok” diyerek, devlet arşivlerinin her araştırmacıya açık olduğunu söylediğini aktardı. 
 
Paylan, araştırmacıların ise, 1919-1922 yılları arasında, Ermenilere karşı işlenen insanlık suçlarının faillerinin yargılandığı “Divan-ı Harb-i Örfî” mahkeme zabıtlarının devlet arşivlerinde bulunmadığını ya da belgelere ulaşamadıklarını aktardıklarını belirtti. Araştırmacıların bugüne kadar, “Divan-ı Harb-i Örfî” mahkeme zabıtlarının ancak bir kısmına, zamanın günlük basınında ve resmi gazetede yer alan kopyalarına ulaşabildiğini bildirdi. 
 
Paylan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın şu soruları yanıtlamasını istedi:
 
-Divan-ı Harb-i Örfî mahkemelerinin zabıtları devlet arşivlerinde bulunmamakta mıdır?
 
-Söz konusu mahkeme zabıtları ilk kez ne zaman arşivlere girmiştir? Zabıtların kayıtları en son ne zaman ve hangi arşiv envanterinde tutulmuştur?
 
-Eğer bu zabıtların asıllarının olmadığı veya ulaşılabilir olmadığı iddiaları gerçeği yansıtmıyorsa, zabıtlar şu an nerede, hangi arşivde tutulmaktadır?
 
-'Hakikate erişmek isteyen' araştırmacılar bu zabıtlara hangi yollarla ulaşabilecektir?”