25 Eylül 2024 Çarşamba

Paris'te siyahi kadın milletvekili Danièle Obono ile dayanışma eylemi

Fransa'nın başkenti Paris'te Trocadéro alanında Cumartesi akşamı bir araya gelen çok sayıda kişi siyahi kadın milletvekili Danièle Obono'a yönelik ırkçı ve cinsiyetçi saldırıları protesto etti.

Gerici-sağcı Valeurs Actuelles dergisi sayfalarında La France Insoumise (LFI) parti üyesi Afrikalı kadın milletvekili Danièle Obono'nun boynuna zincir bağlı bir köle olarak tasvir eden çizimler yayınlaması üzerine cinsiyetçilik ve ırkçılık karşıtları tarafından Paris Trocadéro meydanında protesto edildi.

La France Insoumise (LFI), CGT işçi sendikası, Irkçılık Karşıtı Dernek, İnsan Hakları Birliği (LDH), Fransa Tunuslular Derneği, Fransa Faslılar Derneği, kadın dernekleri ve çok sayıda oluşumun katıldığı eylemde ırkçılık, cinsiyetçilik ve faşist saldırılar protesto edildi.

Eylem faşistler tarafından ölümle tehdit edilen Assa Traoré'ye (2015'te polis tarafından öldürülen Adama Traoré'nin kız kardeşi), gazeteci Taha Bouhafs, NPA aktivisti ve Sud Rail sendikasından Anasse Kazib ve RN'nin yerel yöneticisi Thierry Veyrier'te katıldı.

Eylemde yapılan basın açıklamasında "Fransa'da on binlerce insan son aylarda ırkçılığa karşı çeşitli vesilelerle toplandı, eylemler yaptı. Yoğun bir şekilde devam eden 'Black Lives Matter' eylemleri ile ırkçılığa karşı tepki veriliyor. Fransa'daki ırkçılar siyahi kadın vekilin boynuna zincir bağlayarak ırkçılık karşıtı cesur tutumları ve ırkçılık kurbanlarına verilen desteğin bedelini ödetmeyi hedefliyorlar" diye belirtildi.

Fransa'da farklı siyasi partilere üye milletvekilleri ve senatörler de yaptıkları açıklamalarda, dergiyi kınadı.

Yoğun tepkiler karşısında Valeurs Actuelles dergisi, sosyal medya hesabından, milletvekilinden özür diledi ancak ırkçılık yaptıkları yolundaki suçlamaları kabul etmedi.