1 Ekim 2024 Salı

Paris'te gözaltında kayıplar için eylem

Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası nedeniyle Paris Chatelet meydanında eylem düzenlendi. ACTIT ve ICAD tarafından düzenlenen eylemde, "Gözaltında kayıpları unutmayalım, hesap soralım" çağrısında bulunuldu.

AVEG-KON'a bağlı Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTIT) ve Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Komite'nin (ICAD) çağrısı ile Fransa'nan başkenti Paris'te Chatelet Meydanında eylem yapıldı. Eyleme, Şili ve Faslı göçmenlerin de içinde olduğu 12 farklı ülkeden 26 federasyondan oluşan Avrupa-Akdeniz Ülkelerinde Zorla Kaybedilenler Federasyonu (FEMED) da katılarak destek verdi.

Eylem alanına kayıpların resimlerinin olduğu "Kayıplara son" yazılı pankart asıldı. Kaybedilenlerinin resimlerinin taşındığı eylemde FEMED imzalı "Maroc'ta kaybedilenleri anmak ve unutmamak için" yazılı pankart da yer aldı.

Eylemde ICAD Enternasyonal Büro'nun kayıplar haftası ile ilgili çıkardığı bildiri dağıtıldı ve bir konuşma yapıldı.

Konuşmada, gözaltında kayıplarının egemenlerin iktidarını sürdürmek için burjuvazinin kullandığı organize ve sistemli bir yöntem olduğu belirtilerek, kaybetme saldırısının faşist ve gerici rejimlerin yanı sıra "burjuva demokrasisi" olan ülkelerde de yaşandığı kaydedildi.

Açıklamada, "Polis nezaretindeki bu saldırılar 20. yüzyıl boyunca devam etti. Avrupa'dan Asya'ya, Latin Amerika'dan Ortadoğu'ya, dünyanın birçok ülkesinde toplumsal muhalefete karşı başta komünistler ve devrimcilere yönelik olmak üzere birçok ülkede acımasızca gözaltında kayıplar saldırısı uygulanmış ve uygulanmaya devam etmektedir" denildi.

Gözaltında kaybetme saldırısının sorumlularından hesap sorulması talepli mücadelenin, emperyalist savaşlara ve işgallere, işkence ve katliamlara, ırkçılığa ve ayrımcılığa, kapitalist sömürü ve baskı sistemine karşı bir mücadele olarak belirtilen açıklamada, kayıp yakınlarının mücadelesine destek çağrısı yapıldı.

OCAK: CUMARTESİ ANNELERİ HESAP SORMA MEVZİSİ YARATTI
Gözaltına kaybedilen Hasan Ocak'ın kardeşi Birsel Ocak da eylemde söz aldı. Gözaltında kayıplar mücadelesinin 27. yılında devam ettiğini belirten Ocak, verilen mücadelenin faşist devletin gözaltında kayıp politikasını gerilettiğinin altını çizdi. Ocak, direniş ve hesap sorma mevzisi yaratan Cumartesi Annelerinin sonraki süreçte yaratılan örgütlülüklere örnek teşkil ettiğini söyledi.

FEMED adına söz alan Rachide, kayıplar mücadelesinde gerçeklerin ortaya çıkması ve adalet sağlanması için birlikte mücadele etmenin önemine vurgu yaptı.