24 Eylül 2024 Salı

Paris katliamı soruşturması: MİT'in rolü soruşturulacak

3 kadın devrimcinin öldürüldüğü Paris katliamı soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. ANF'nin haberine göre, katliam ile MİT'in ilişkisi soruşturulacak.
Fransa'nın başkenti Paris'te Ocak 2013'te katledilen üç kadın devrimciye ilişkin dava yeni bir aşamaya geçti.
 
ANF'nin haberine göre, katliamda Türk istihbarat teşkilatı MİT'in rolüne ilişkin soruşturma başlatıldı.
 
Katledilen üç devrimcinin aileleri Mart 2018'de, katliamın emrini verenler ve suç ortaklarının da soruşturmaya dahil edilmesi için başvuruda bulunmuştu.
 
Soruşturmanın yeniden ele alınması amacıyla bir anti-terör yargıcı görevlendirildi.  Avukat Jean-Louis Malterre, soruşturma açıldığını doğrulayarak, bundan böyle Türk istihbaratının rolünün soruşturulacağını bildirdi. "Adalet, Türk servislerinin rolünü kabul etti" diyen Malterre,  iddianamenin henüz ellerine ulaşmadığını ve soruşturmanın ne kadar zaman alacağını bilmediklerini sözlerine ekledi.
 
Ayrıca geçen yıl yaptıkları başvuruyu hatırlatarak "Biz katil zanlısının ölümünden sonra, yalnız olmadığını, eline Türk gizli servisleri tarafından silah verildiğini söylemiştik" dedi.
 
NE OLMUŞTU?
 
9 Ocak 2013 tarihinde PKK'nin kurucularından Sakine Cansız , KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez katledilmişti. Tek tutuklu olan tetikçi Ömer Güney, dava başlamadan bir kaç hafta önce Aralık 2016'da  cezaevinde şüpheli bir şekilde öldü. 
 
Hakkındaki dava da fiili olarak düştü.  Ancak davanın bu şekilde son bulmasını reddeden üç kadının ailesi ve genel olarak Kürtler, emri verenlerin ortaya çıkarılması ve yargılanması için başvuruda bulunmuştu.