28 Eylül 2024 Cumartesi

Paris katliamı protestosuna polis saldırısı

Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne dönük katliam saldırısını protesto etmek için bir araya gelen kültür sanat kurumlarına polis saldırdı, çok sayıda kültür sanat emekçisi gözaltına alındı. HDP milletvekili Piroğlu, "Bilinsin ki burada bu açıklamaya engel olan bu polisler ve iktidar, bu katliamın suç ortağı ve faillerin arkasındaki güçtür" ifadelerini kullandı.

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Bilim, Eğitim, Estetik, Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV), Gölge Kültür ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kültür Komisyonu Fransa'nın başkenti Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne dönük katliam saldırısına tepki göstermek için Taksim'de bulunan Fransız Konsolosluğu önünde bir araya gelmek istedi.

Açıklama öncesi konsolosluk çevresi yoğun polis ablukasına alınırken, açıklama için gelen kültür sanat emekçileri konsolosluğun önüne geçemeden polis barikatlarla yollarını kesti. Beyoğlu Kaymakamlığı'nın yasaklama kararını gerekçe gösteren polis, aralarında BEKSAV Eşbaşkanı Canan Kaplan'ın da bulunduğu 10'u aşkın kültür sanat emekçisini gözaltına aldı.

Polisin gözaltı saldırısına tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu, Kürt halkına karşı Rojava'da, Irak'ta, Fransa'da ve dünyanın pek çok yerinde katliam ve suikastler gerçekleştirildiğini söyledi.

PİROĞLU: FRANSIZ HÜKÜMETİ SUÇ ORTAĞIDIR
Paris katliamını protesto için bir araya gelmeye çalıştıklarını ifade eden Piroğlu, Fransa'da polis nasıl katliamı seyrettiyse Türkiye'de de polisin katliamın protestosuna engel olduğunu kaydetti. Dünyanın her yerinde egemenlerin katilleri aklayıp katliama tepki gösterenleri engellediğini dile getiren Piroğlu, şöyle devam etti: "Bilinsin ki Fransız hükümeti bu katliamın faillerini açığa çıkarmadığı sürece suçludur. Bilinsin ki Fransız hükümeti katliamın sorumlularıyla hesaplaşmadığı ölçüde katliamın suç ortağıdır. Ve bilinsin ki burada bu açıklamaya engel olan bu polisler ve iktidar, bu katliamın suç ortağı ve faillerin arkasındaki güçtür."

Katillerle hesaplaşma olmadığı sürece bu katliamların devam edeceğini belirten Piroğlu, "Biz bu katliamların karşısında yılmadık, yılmayacağız. Bize katillerle, katliamlarla diz çöktürmeye çalışanlar bilsin; diz çökmedik, diz çökmeyeceğiz ve eninde sonunda onlarla yargı önünde hesaplaşacağız" dedi.