24 Eylül 2024 Salı

Öztürk'e gördüğü işkenceleri anlattığı kitabı nedeniyle dava

Ayten Öztürk hakkında altı ay boyunca gördüğü sistematik işkenceleri anlattığı kitabı nedeniyle dava açıldı.

2018 yılında Lübnan Beyrut havalimanından Türkiye'ye getirilen ve gayri resmi şekilde gözaltına alınan Öztürk, Ankara'da resmi bir devlet dairesinin bodrum katında altı ay boyunca her türlü sistematik işkenceye maruz kaldı.

Öztürk, 6 ay gördüğü işkencenin ardından Ankara'da bir tarlaya bırakıldı, üç gün sonra ise resmi olarak gözaltına alınıp tutuklandı.

İşkence nedeniyle Öztürk'ün bedeninde 898 yara tespit edildi, 3 yıl boyunca somut hiçbir delil olmadığı halde Sincan Hapishanesinde tutsak edildi. 3 yılın ardından haziran ayında ev hapsi adli kontrol şartıyla tahliye edilen Öztürk, hapishane kapısından yeniden gözaltına alındı ve bir gece nezarethanede tutuldu. Öztürk, aynı hafta içerisinde bir kez daha gözaltına alınarak hakkında delil üretilmeye çalışıldı.

782 gündür ev hapsinde olan Ayten Öztürk'ün evi sık sık çeşitli bahanelerle basılmış, özel harekat polisleri tarafından "sıra sana da gelecek" diye tehdit edildi.

Öztürk, 6 ay boyunca maruz kaldığı sistematik işkenceleri, yıllardır gördüğü baskıları anlattığı bir kitap kaleme aldı. Öztürk hakkında, yaşadıklarını anlattığı kitap nedeniyle "örgüt propagandası" iddiasıyla dava açıldı. Davanın ilk duruşması 28 Eylül 2023 günü İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.