24 Eylül 2024 Salı

Otlu: Suruç Katliamı anmasına hukuksuz saldırının gerekçesi nedir?

Suruç Katliamı'nın 8'inci yıl dönümünde İstanbul'da düzenlenen anmaya polis saldırısını Meclis'e taşıyan Yeşil Sol Parti milletvekili Çiçek Otlu, polis saldırısının hukuksuz olduğuna işaret etti.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili Çiçek Otlu, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde Suruç Katliamı'nın 8'inci yıl dönümüne polis saldırısı hakkında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın cevaplandırması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

Suruç Katliamı'nın yıl dönümü nedeniyle toplanan kitleye biber gazı sıkıldığını, 154 kişinin işkence ve ters kelepçeyle gözaltına alındığını belirten Otlu, gözaltındaki müvekkilleriyle görüşmek isteyen avukatların da karakoldan darp ve hakaret ile dışarı atıldığına işaret etti.

Önceden izin almaksızın toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemenin anayasal bir hak olduğuna dikkat çeken Otlu, şöyle devam etti: "Suruç'ta hayatını kaybedenleri anmak, Suruç katliamının arkasındaki gerçeklerin açığa çıkartılması ve gerçek adaletin sağlanması taleplerini yinelemek için 8 yıldır bu etkinliği düzenleyen kişilere, kolluk güçlerinin hukuksuz bir şekilde, darp ve işkence ile müdahalede bulunması, Türkiye'nin taraf olduğu; Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 5 inci maddesine, İnsan Hakları ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşme'nin 3 üncü maddesine, BM İşkence ve Diğer Zalimane Gayrıinsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşmesi'nin 2 inci maddesine ve Anayasanın 17 inci maddesine de aykırılık teşkil etmektedir."

Otlu, İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya şu soruları yöneltti:
"🔹Kolluk güçlerinin; Suruç katliamının 8'inci yılında anma etkinliğine katılan kişilere, Anayasa, yasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı, hukuksuz bir şekilde müdahalede bulunmasının, temel hak ve özgürlükleri hiçe saymasının gerekçesi nedir?
🔹Suruç katliamının yıldönümü sebebiyle toplanan kişilere kolluk güçlerinin biber gazı sıkarak müdahalede bulunması, işkence ve ters kelepçe yaparak gözaltına alması Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
🔹Barışçıl eylem düzenleyen kitleye müdahale talimatının Bakanlığınız ve Valilik tarafından verildiği iddialarına ilişkin açıklamanız var mıdır?
🔹Güvenlik şube polisleri tarafından avukatların müvekkilleri ile görüştürülmedikleri, işkence ve hakaretlerle dışarıya atıldıkları Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
🔹Avukatlar neden müvekkilleri ile görüştürülmemişlerdir? Bunun hukukun üstünlüğü ilkesine aykırılık teşkil ettiği iddialarına ilişkin açıklamanız var mıdır?
🔹Suruç anmasına katılan Milletvekillerinin kolluk güçleri tarafından hırpalandıkları bilginiz dahilinde midir? Kolluk güçlerinin Milletvekillerine müdahalede bulunmasının hukuki dayanağı nedir?
🔹Hiçbir gerekçesi ve hukuki dayanağı olmayan müdahalede bulunan, gözaltına alınanlara ve avukatlarına da kötü muamelede bulunan kolluk güçleri hakkında etkin soruşturma yapacak mısınız?
🔹Muhaliflere yönelik, hiçbir gerekçesi ve hukuki dayanağı olmayan gözaltı ve tutuklamalar sırasında yaşanan işkence, kötü muamele ve darp olaylarının cezasızlıkla sonuçlandığı, görevini kötüye kullanan kolluk güçleri hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesinin işletilmediği iddialarına ilişkin açıklamanız var mıdır?
🔹Kolluk güçlerinin, basın mensuplarının görüntü almalarını engellemesinin, eylemi takip eden Artı TV muhabiri Umut Taştan'ı ters kelepçe ile gözaltına almasının gerekçesi nedir? Bunun basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına müdahale olduğu iddialarına ilişkin açıklamanız nedir?
🔹Yasaların, anayasanın ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin tanımladığı haklarını kullanarak eylem ve etkinlikte bulunan muhaliflere yönelik kolluk güçlerinin hukuksuz müdahalesini engellemeye yönelik çalışmalar yapacak mısınız?"