24 Eylül 2024 Salı

Önlü: Tunceli, Dersim Tertelesi'nin ismidir

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Önlü, Dersim belediyesine "Dersim" tabelasının asılmasının, bir halkın dili, inancı ve doğası ile birlikte yaşama isteğinin bir parçası olduğunu belirtti, TKP'nin bu konudaki tutumunu eleştirdi.
HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim tartışmasına ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi. 
 
Tunceli'nin  "Dersim Tertelesi"nin ismi olduğunu belirten Önlü, TKP'nin Dersim tabelasının yeniden asılması kararı karşısındaki tutumunu eleştirdi.
 
Önlü şunları söyledi: "'Yersizdir, gereksizdir' diyen zihniyet Dersim 38'de bu tertele yapılırken aynı söylemleri kullanmıştır. Ne hikmetse tarih kendini tekerrür ediyor. TKP’nin o dönemdeki bir yetkilisi Dersim 38'deki tertele için 'Bu, medeniyet götürmek isteyen Ankara yönetimi ile yereldeki Kürt feodal gerici aşiretlerin mücadelesidir ve oradaki bir isyanı bastırmadır. Bu bu ülkenin kendi iç sorunudur' demiştir. Tıpkı o halk katledilirken yersiz bir halk olarak görmesi gibi bugün de o halktan oy alırken o halkın dilini, kültürünü, inancını gereksiz görüyor" dedi.
 
Dersim tabelasını asma kararının bir halkın dili, inancı ve doğasını yaşama kararının bir ifadesi olduğunu belirten Önlü, "Bildiğiniz gibi daha sonra kayyım atanırken 90 yıllık o zihniyet, ilk başta o tabelayı indirdi. O tabelanın asılması da indirilmesi de teknik bir mesele değildir. Tabelayı indirdikten sonra da aynı şekilde Dersim’in dilini, kültürünü inkar etti; kadın ve çocuk kurumlarını kapattı. Tabelanın asılması ya da indirilmesi teknik bir mesele değildir ve sadece bir ismin asılması ya da indirilmesi değildir. Tam tersine o tabela asılırken tarih boyunca asimile edilmiş, yok sayılmış, kıyıma uğratılmış bir kimliğin açığa çıkarılmasıydı. O tabelanın indirilmesi tekrar o dilin ve kültürün yok edilmesi ve indirilmesiydi, yani kimliğini gömmekti" diye konuştu.
 
Değiştirilen isimlerin iade edilmesi gerektiğini söyleyen Önlü, "Yer isimlerinin değişikliği için yasa değişikliği gerekiyorsa yapılmalıdır" dedi.
 
Dersim 38 Tertelesi'ne ilişkin bir araştırma komisyonunun mutlama kurulması gerektiğini belirten Önlü, "Halen Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri beli değil. Bunların yerinin açığa çıkarılması gerekiyor. Meclis bunları planladı ama hala birçok şey karanlıkta. O zaman bu meclisin arşivlerini tümüyle açması gerekiyor. Dersim Soykırımı’nın bir de sürgünü var. Bu sürgünün nereden yapıldığı Dersim 38’de, halen açığa çıkarılmamış resmi kayıtlara 12 bin olarak geçen ama esasında 70 bin olan, katliamda mağdur olan ailelerin mağduriyeti karşılanmalıdır" dedi.
 
Önlü, belediyeye de "Kayyım tabelayı indirirken kültürü, dili, inancını 90 yıllık asimilasyona ve inkara uğrattı. Belediye Meclisimiz halkla beraber halkın talepleri doğrultusunda bir hizmet anlayışını sürdürülmelidir. Kapatılan kurumların yeniden açılmasını, Dersim’in dili, kültürü ve inancı doğrultusunda bir hizmetin verilmesini Dersim belediye yönetimimizden bekliyoruz" diye konuştu.