28 Eylül 2024 Cumartesi

Önder Babat katledilişinin 16. yılında vurulduğu yerde anıldı

Devrimci Hareket dergisinin İstiklal Caddesi İmam Adnan Sokak'taki bürosundan çıktığı sırada öldürülen Önder Babat vurulduğu yerde anıldı.

Çalıştığı Devrimci Hareket dergisinin İmam Adnan Sokak'taki bürosundan çıktığı sırada başından vurularak katledilen İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Önder Babat, 16. yılında vurulduğu yerde, vurulduğu saatte anıldı.

"Önder Babat için adalet istiyoruz" pankartı açılan anmada "Önder Babat ölümsüzdür", "Faşizme ölüm tek yol devrim" sloganları atıldı.

Açıklama öncesinde Önder'in vurulduğu anda yanında olan arkadaşı Burak Yücel "Önder Babat arkadaşımız bu sokakta vuruldu. Önder Babat İstanbul Üniversitesi hukuk Fakültesi öğrencisiydi ve sizinde tahmin edebileceğiniz gibi bu ülkenin en aydınlık, en bilimci, en felsefi, en sanatsal, en ilerici, sömürgeciliğe karşı faşizme karşı; demokrasinin, eşitliğin ve özgürlüğün yanındaydı. Önder Babat arkadaşımız gibi onlarca yüzlerce binlerce arkadaşımız dünyanın sadece bizim memleketimizde değil sömürü ve hırsızlık üzerine bina edilmiş olan rejimlere karşı çıktıkları için, insana sahip çıktıkları için eşitliğin peşinden gittikleri için, karanlığın sahiplerinin hedefi oluyorlar. Önder arkadaşımız dünya çapındaki binlerce yoldaşı gibi böyle bir karanlığın ve faşizmin hedefi oldu. Fakat sizlerinde bugün gördüğü gibi Önder'in izinden gidenler, ideallerine sahip çıkanlar yılmıyorlar. Bu uğurda yürümeye devam ediyorlar. Biz bugün burada diyoruzki; devrimcileri, sosyalistleri, yurtseverleri, demokratları öldürerek bitiremezsiniz. Bu sizinkisi nafile bir çabadır. Halka karşı işlenen suçlar zaman aşımına uğramaz. Birgün gelir bu rejimle birlikte, siz de yıkılırsınız ve hesap verirsiniz hatta hesap vereceksiniz! Önder Babat Ölümsüzdür!" ifadelerini kullandı.

Ardından konuşan Devrimci Gençlik Dernekleri Genel Sekreteri Elif Üçerli "Bizler onun sıra arkadaşları olarak her sene Önder'i kendi üniversitesinde anıyoruz onun adını yaşatıyoruz. Her sene İstanbul Üniversitesi'nden ‘Önder Babat ölümsüzdür' diye haykırıyoruz. Ancak geçtiğimiz iki senede Önder için yaptığımız anmalar engelleniyor, polis saldırıyor, işkenceyle gözaltına alınıyoruz. Biz bu saldırıların sebebini biliyoruz. Önder'in devrimci kimliğini, onun anısını, mücadelesini, direnişini unutturmaya çalışıyorlar. Ancak bugün bir kez daha hem buradan hem de Önder'in üniversitesinden yineledik; bizler onun sıra arkadaşları olarak Önder'i unutmayacağız. Unutulmasına da izin vermeyeceğiz. Bizler onun yarım kalan mücadelesini omuzluyoruz. Geçen yıllar bizim acımızı değil, katillere olan öfkemizi ve mücadeleye olan bağlılığımızı artırıyor. Bizler Önder'in uğruna mücadele ettiği güzel günleri kurmak için direnmeye devam edeceğiz ve Önder'e sözümüz devrim olacak" dedi.

Önder için, vurulduğu sokağa karanfillerin konulmasının ardından basın açıklaması okundu.

Önder'in öğrencilerin, gazetecilerin, akademisyenlerin, sanatçıların ve tüm halkın polis baskısıyla, hapishane tehdidiyle seslerinin kısılmasına karşı mücadele ettiği için öldürüldüğünün altı çizilen basın açıklamasında; "Vurulduğu günden bugüne dek, ne Önder'i bizden ayırabildiler ne de bizi Önder'den. Biz onunla, Gezi'de, Suruç'ta yitirdiğimiz arkadaşlarımızın yanında; Cumartesi Annelerimizin omuz başında; Beyazıt Meydanı'nda, Soma'da, 10 Ekim'de, Ankara Garı'nda hep birlikteydik. Yüreği insanlık için atanlar olarak bugüne dek, ‘bir yarınlara gidenleri bir de yarınlar için direnenleri' asla unutmadık, unutturmayacağız" denildi.