24 Eylül 2024 Salı

Ömer Öcalan'a dönük polis saldırısına tepki: İrademize dokundurtmayacağız

Yeşil Sol Parti milletvekili Ömer Öcalan'a dönük polis saldırısına tepki göstermek için pek çok kentte yapılan eylemlerde, bedeli ne olursa olsun demokratik siyaseti savunmakta ısrar edileceği vurgulandı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), milletvekilleri Ömer Öcalan'a Urfa'da Bazo Yılmaz için düzenlenen anmada polis saldırmasına tepki göstermek için pek çok kentte eylem düzenledi.

Urfa'da Topçu Meydanı'nda düzenlenen açıklamaya Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar, İbrahim Akın ve milletvekilleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticileri, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı.

AKIN: YAPILANLARI ŞİDDETLE KINIYORUZ
İlk sözü alan İbrahim Akın, Urfa'nın adaletsizliğin merkezi haline geldiğini ifade ederek, işkence ve vekillere saldırının burada her gün yaşanan bir gerçeğe dönüştüğünü söyledi. İktidara seslenen Akın, bu hukuksuz uygulamaları kabul etmediklerinin altını çizdi. Akın, "Bu ülkenin seçilmiş vekilleri bütün halkın temsilcileridir ve halkın sorunlarının çözümü için her yerde bulunması gereken kişilerdir. Bozo Yılmaz Eşbaşkanımızın cenazesine giden Ömer Öcalan vekilimize yapılanı ve ayrıca yapılan uygulamaları şiddetle kınıyoruz. Meclis Başkanı ve İçişleri Bakanı ile görüştük. Bu olayın tekrarını asla kabul etmeyeceğiz. Böyle bir duruma çok daha büyük bir kararlılıkla itiraz edeceğimizi buradan ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

UÇAR: BU SALDIRI KARŞISINDA CİDDİ BİR SESSİZLİK VAR
Çiğdem Kılıçgün Uçar, Urfa'nın Kürdistan açısından çok kadim bir şehir olduğunu belirterek, AKP'nin şehrin kadim kimliğini elinden almaya çalıştığını söyledi. Suruç ve Şenyaşar katliamlarının Urfa'da gerçekleştiğini hatırlatan Uçar, müzakare sürecinin de Urfa'da bitirildiğini kaydetti. AKP eliyle yeni bir Urfa inşa edilmesine izin vermeyeceklerinin altını çizen Uçar, şöyle devam etti: "19 Ağustos 2022'de kaybettiğimiz Halfeti Belediye Eşbaşkanımız Bozo Yılmaz'ı anmak isteyen vekilimiz Ömer Öcalan ve Gençlik Meclisinden arkadaşlarımız polis, jandarma ve asker saldırısına maruz kalmıştır. Görüntülerde askerlerin hepsi maskeli. Yaptıklarını meşru olarak görüyorlar. Bu IŞİDvari maskelerin anlamını açıklamak zorundalar. Ancak ciddi bir sessizlik var bu saldırı karşısında. Partimiz ve milletvekillerimiz uzun süredir bu baskılarla karşı karşıya. AKP şunu söylüyor; seçildiniz ama size iş yaptırmayacağız. Ancak onlar Kürt demokratik siyasetinin tarihine baksınlar. Kürtler bu yüzyıllık süreçte baş eğmedi, demokratik haklarından vazgeçmedi. Hangi yöntemle gelirlerse gelsinler bu mücadele dün olduğu gibi bugün de devam edecek!"

'KÜRT HALKI DEMOKRATİK DEĞERLERİ TÜM BEDELLERE RAĞMEN SAVUNDU'
Bozo Yılmaz'ın demokratik siyasete inandığını ve 2016'da DTK çalışmalarına katıldığı için tutuklandığını hatırlatan Uçar, Bozo Yılmaz'ın ölümünün ATK eliyle imzalandığını vurguladı. En doğal hakları olan anma hakkına saldırıldığını söyleyen Uçar, "Kürtler ne demokratik siyaset yapabilir ne görüşlerini dile getirebilir diyorlar, izin vermeyeceğiz diyorlar. Seçim sürecinden sonra iktidarın elinde kalan tek siyaset Kürt düşmanlığıdır. Türkiye'de demokratik değerleri ve demokrasi mücadelesini bütün bedellere rağmen savunan Kürt halkı AKP'ye geçit vermedi. Bundan sonra da vermeyeceğiz" dedi.

'BİZ GERÇEKLERİ SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Iğdır'da, Adana'da, pek çok yerde parti binalarına ve milletvekillerine dönük saldırılar olduğuna dikkat çeken Uçar, "Biz gerçekleri söylemeye devam edeceğiz. Kürtlerin mücadele tarihi boyunca Urfa dahil olmak üzere bütün Kürdistan'da bu gelenek ne JİTEM artıklarına ne de paramiliter güçlere geçit vermedi. Bu gelenek yenilmezdir, bu gelenek kazanacaktır, bu gelenek yolunu sürdürecektir. Bunun karşısında duran herkes yenilmeye mahkumdur. Bir giden bin geliriz, biz kalırız AKP ve onun zihniyeti gider" ifadelerini kullandı.

'İRADEMİZE DOKUNDURTMAYACAĞIZ'
İçişleri Bakanı, Urfa Valisi, asker ve polise emir verenlerin çok büyük suç işlediğini kaydeden Uçar, baskılarla Kürt halkının demokratik taleplerinin olmayacağı bir siyasi arenanın tarif edilmeye çalışıldığını belirtti. Uçar, şöyle devam etti: "Tekrar ediyoruz; bize alışmak zorundasınız, burayı terk etmiyoruz, bizim düşüncelerimiz ve varlığımızdan rahatsız olan sizler değişmek zorundasınız. Biz bunun mücadelesini vermekten vazgeçmeyeceğiz. Her yerdeyiz, alanlardayız. Korkuyorsanız korkmaya devam edin. Demokratik mücadelemizle de korku imparatorluğu kurmaya çalıştığınız anti demokratik Urfa gerçekliğini hep birlikte yıkacağız. Kürt halkının iradesi 100 yıllık Türkiye Cumhuriyeti serüveninde kıramadıkları ve kıramayacakları bir iradedir. Ömer Öcalan şahsında şunu hep birlikte söyleyelim; irademize dokundurtmayacağız!"

Konuşmaların ardından oturma eylemi yapıldı. Eylemden sonra kitle sloganlarla HDP il binasına yürüdü.

VAN
Yeşil Sol Parti Urfa milletvekilli Ömer Öcalan'a yönelik saldırı Van'da kınandı. DBP, HDP, Barış Anneleri, TJA ve çok sayıda demokratik kitle örgütü tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında "Halkın iradesine dokunma" pankartının açıldığı açıklamada sık sık "Ömer Öcalan irademizdir" sloganı atıldı.

Açıklamayı okuyan Yeşil Sol Parti il Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, Ömer Öcalan'ın alıkonulmasının bir kaçırma girişimi olduğunu söyleyerek, emek, barış ve demokrasi mücadelesini, ne tecrit politikalarıyla ne gözaltı ne de tutuklamalarla durduramayacaklarını belirtti.

ANKARA
HDP ve Yeşiller ve Yeşil Sol Parti Ankara İl Örgütleri de yaptıkları açıklama ile saldırıları protesto etti. Kanun dışı emirlerle hukuk suçu işleyen ve işleten sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulacağının belirtildiği açıklamada, "Biz bu saldırıların emrinin hangi akıl tarafından verildiğini gayet iyi biliyoruz" denildi.

İSTANBUL
HDP İstanbul İl Örgütü, HDP il binalarına dönük saldırıları protesto etmek amacıyla parti binası önünde basın açıklaması yaptı. "İrademe dokunma" pankartının açıldığı açıklamada sık sık, "Kahrolsun faşizm" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı. Açıklamaya Yeşil Sol Parti İl Örgütü, HDP İstanbul ilçe örgütleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (MA TUHAYDER) katıldı.

Açıklamayı okuyan Yeşil Sol Parti İstanbul İl Eşsözcüsü Beser Çelik, polisin AKP'ye dönük tutumuna karşı söz konusu Kürtler ve demokrasi güçleri olunca "fütursuzca" saldırdığına dikkat çekti. Yapılan saldırıların tümünün aynı güçler tarafından yapıldığını belirten Çelik, bu saldırılara alışmayacaklarını vurguladı. Kürt halkının temsil güçlerine saldırarak halkın susturulmaya çalışıldığını belirten Çelik, boyun eğmeyeceklerinin altını çizerek, hesap soracaklarını vurguladı.

DİYARBAKIR
Yeşil Sol Parti ve HDP Urfa milletvekili Ömer Öcalan'ın gözaltına alınmasını kınamak amacıyla Dağkapı Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Hûn nikarin dest bidin vîna me, (İrademize dokunamazsınız)" pankartı açıldı. Açıklamaya Yeşil Sol Parti Diyarbakır İl Eşsözcüleri Pınar Sakık Tekin, Abbas Şahin, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Gülistan Atasoy, Zeyyat Ceylan, İnsan Hakları Dermeği (İHD) avukatları, Barış Anneleri ve birçok kişi katıldı. Açıklamayı Pınar Sakık Tekin okudu. Açıklama öncesi konuşan Zeyyat Ceylan, HDP'ye ve Milletvekili Ömer Öcalan'a yapılan saldırıyı kınayarak, "Bu günlerde her zaman irademiz ayakta olacak, demokratik çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecektir. Dimdik ayaktayız. Mücadelemiz bugüne kadar nasıl sürdüyse bugünden sonra aynı kararlılıkla sürecektir" dedi.

Şırnak, Mardin, Bingöl, Batman, Ağrı'da da Ömer Öcalan'a dönük polis şiddetine tepki amaçlı eylemler yapıldı.