24 Eylül 2024 Salı

Oluç: Açlık grevlerine gelin birlikte çözüm bulalım

Partisinin MYK toplantısının devam ettiği saatlerde açlık grevleri ve yarın başlayacak ölüm oruçlarına ilişkin basın toplantısı düzenleyen HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç "Bizler bir çözüm bulmak istiyoruz. Demokratik siyaset içinde bir çözüm yaratmak istiyoruz. İnsani ve hukuki taleplerin yerine getirilmesi için çaba gösteriyoruz" dedi.
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının devam ettiği saatlerde açlık grevleri ve yarın başlayacak ölüm oruçlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.
 
Partisinin Genel Merkezinde yapılan açıklamada Oluç, "Açlık grevleri temel konumuzdu şu ana kadarki MYK görüşmeleri içinde. Açlık grevinin geldiği son durumu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. 8 Kasım'da açlık grevine başlayan Hakkari milletvekilimiz Leyla Güven 173'üncü gününe girdi bugün. Aralarında geçmiş dönem milletvekillerimiz Sebahat Tuncel ve Selma Irmak'ın da olduğu çok sayıda isim açlık grevinde. Selma Irmak ve Sebahat Tuncel açlık grevinin 104'üncü gününde. Önceki dönem milletvekilimiz Dilek Öcalan açlık grevinin 134'üncü gününde. Milletvekillerimiz Dersim Dağ açlık grevinin 57'inci, Tayip Temel ve Murat Sarısaç ise 53üncü gününde" diye hatırlattı.
 
Bakırköy, Van, Gebze ve Diyarbakır'daki açlık grevi direnişindeki tutsaklardan 15'inin eylemlerini yarından itibaren ölüm orucuna çevireceğine dikkat çeken Oluç, "Çok uzun süredir açlık grevini sürdürmekte olan tutukluların ölüm orucuna başlaması vahim bir durumdur. Bu konuyu MYK toplantımızda enine boyuna değerlendirdik, bir kez daha özellikle kamuoyunun ve bu ülkeyi yönetenlerin dikkatini bu konuya çekmek istiyoruz" dedi.
 
Açlık grevcilerinin taleplerinin çok açık olduğunu kaydeden Oluç, "Talep, Türkiye'de var olan İnfaz Yasası'nın, TCK'nin, Anayasa'nın ve yönetmeliklerin uygulanması talebidir esas itibariyle. İnfaz Yasası'na, TCK'ye ve Anayasa'ya aykırı uygulamaların sona ermesi talebidir. Yeni bir yasa önerilmemektedir. Sadece var olanların uygulanması önerilmektedir. Türkiye'nin altında imzası olan uluslararası sözleşmelere uyumlu davranmasıdır istenen. Haberleşme özgürlüğü her hükümlü için temel haktır. Kişiye özel hak ihlaline son verilmesi talebidir açlık grevindekilerin talebi. Bir kez daha bunu hatırlatmak istiyoruz ve bu talebin yerine getirilmesinin önünde hiçbir hukuku ve siyasi engelin bulunmadığına işaret etmek istiyoruz" diye konuştu.
 
İmralı'da Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a 5 Nisan 2015'ten bugüne kadar ağırlaştırılmış bir tecrit uygulandığını söyleyen Oluç, "Bu büyük bir hukuksuzluk değil midir? Var olan durum yasaların, uluslararası demokratik sözleşmelerin çiğnenmesi değil midir? İşte buna itiraz vardır. Bunların uygulanması için bu talep ortaya konmuştur. Biz de buna bir kez daha işaret ediyoruz" dedi.
 
Bütün dünyanın bu açlık grevlerini duyduğunu söyleyen Oluç, "Bakın, geçtiğimiz günlerde Nobel Ödülü almış 51 aydın, yazar ve bilim insanın da içinde bulunduğu bir topluluk çağrı yaptı. Talepleri çok nettir. Biz Türkiye Hükümeti'ni ve uluslararası kamuoyunu Sayın Öcalan'a yönelik tecride karşı harekete geçmeye çağırıyoruz dediler. Bu çağrı dünyanın her yerinde yükselmeye başladı. Türkiye'de yapılması gereken bizim açımızdan çok nettir. Yasaların, yönetmeliklerin, Anayasa'nın ve uluslararası sözleşmelerin uygulanmasıdır" diye kaydetti.
 
'ŞİMDİ HESAP SORMA ZAMANI DEĞİL YAŞATMA ZAMANI'
 
Oluç konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Aileler büyük bir rahatsızlık yaşamaktadır. Düşünün ki, çocukları cezaevinde her gün eriyen aileler çaresiz bir biçimde bu süreci izliyor. Uluslararası ve ulusal alanda tanınırlığı olan bir çok STK, inanç kurumu, aydınlar, demokratlar, yazarlar bir araya gelerek çağrıda bulunmuşlardır. Bu çağrılara kulaklarınızı tıkamamanızı bir kez daha öneriyoruz.
 
"Tekrar çağrı yapıyoruz. Türkiye'deki bütün vicdan sahibi insanlara, STK'lara, demokrat insanlara, siyasi partilere sesleniyoruz; bu konuda HDP'nin çağrılarına, HDP'nin yaptıklarına kulaklarınızı tıkamayın ve bizleri yalnız bırakmayın. Şimdi eleştiri ve karşılıklı hesap sorma zamanı değildir. Açlık grevlerini ve yarından itibaren başlayacak ölüm oruçlarını kimseye zarar gelmeden sonlandırma zamanıdır.
 
HDP İÇİN ASLOLAN YAŞAMDIR
 
"Bu açlık grevlerini HDP başlatmadı. Bizim irademiz ve kararımızla başlamış açlık grevleri değildir. Ama demokratik siyasetin bütün yollarını kullanarak, kimsenin hayatına zarar vermeden bunu sona erdirmek elimizdedir. Yaşam aslolandır, HDP için ve seçmenleri için bu böyledir. 6 milyonun üzerinde seçmenimiz ve aileleri ile 20 milyonunun üzerindeki insanlar için ve HDP için aslolan yaşamdır. İnsanlar için yaşamı savunmak ve ölümleri sonlandırmak bugün için en önemli görevlerimizdendir. 
 
"Bizler bir çözüm bulmak istiyoruz. Demokratik siyaset içinde bir çözüm yaratmak istiyoruz. İnsani ve hukuki taleplerin yerine getirilmesi için çaba gösteriyoruz.
 
'YASALARIN UYGULANMASINI İSTİYORUZ'
 
"Bu hukuk, vicdan ve hak arayışıdır. Yasa değişikliği önermiyoruz. Bir kez daha vurgulayalım, var olan yasaların uygulanmasını istiyoruz."
 
Halklara çağrı yapan Oluç, "Gözümüzün önünde insanların birer birer erimesini, sağlık ve yaşamlarında geri dönülmez tahribatların olmasını engellemek mümkündür. Bunun için susmamak gerekir" diye belirtti.
 
Kızgın demiri soğutmak halkın yüreğini dağlamanın olmayacağını ifade eden Oluç, "İnsanların yüreği yanıyor ve bu yangının büyümesini bir an önce durdurmamız gerekiyor" dedi.
 
Oluç konuşmasını şu sözlele sonlandırdı:
"Hakkımızın yenmesini istemiyoruz, hukuksuzluklar yaşanmasını istemiyoruz. Dolayısıyla hem ülkeyi yönetenlere, hem Meclis Başkanı'na, bütün siyasi partilere ve STK'lara bir kez daha çağrımızı yineliyoruz; HDP MYK olarak adım atılması için bizler elimizden geleni yapacağız. Sizlerin de elinden geleni yapmanızı bekliyoruz."