24 Eylül 2024 Salı

ODTÜ'de 9. Onur Yürüyüşüne polis saldırısı

ODTÜ'de LGBTİ+'ların yapmak istediği 9. Onur Yürüyüşüne polis saldırdı. Saldırıda en az 17 kişi gözaltına alındı.
ODTÜ'de 9. Onur Yürüyüşü düzenlemek isteyen öğrenciler sabah saatlerinde üniversitede toplanmaya başladı. ODTÜ Rektörlüğü tarafından yasaklanan etkinlik öncesi okul polis ablukasına alınırken, ODTÜ'lü öğrenciler tüm ablukaya rağmen üniversitenin çeşitli yerlerinde bir araya geldi.
 
ODTÜ'lü öğrenciler kampüs içerisinde bulunan Fizik Bölümü çimlerinde bir araya geldi. Öğrenciler ellerinde gökkuşağı bayrakları taşırken, polis öğrencilere biber gazı, tazyikli su ve plastik mermilerle saldırdı. Saldırıda çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.
 
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre; ODTÜ'ye giden HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de ODTÜ'lü öğrencilere polisin sert bir şekilde saldırdığını belirtti.
 
Gülüm, yaşananları şöyle anlattı: "Rektörlük tarafından 9. Onur Yürüyüşü yasaklanmış ve öğrenciler toplanamadan polis sert bir şekilde müdahale etti. Gözaltılar var. Ama öğrenciler kampüs içerisinde farklı farklı noktalar bir araya gelmeye çalışıyor" dedi. 
 
'YASAKÇI ZİHNİYET DEVAM EDİYOR'
 
Bugün ODTÜ'de yasak zihniyetinin bir örneğine daha şahitlik ettiklerini ifade eden Gülüm, "Tüm süreçlerde her şeyi yasaklayan zihniyet burada da LGBTİ+ Onur yürüyüşünü yasaklamış durumda. Kimsenin sesinin çıkmasını istemeyen bir iktidar var. Herkese karşı sessizliği dayatıyor. Burada LGBTİ+'ların görünür olmasını engellemeyi, standlarını kurmasına yönelik bir saldırı geliştirildi. Oldukça sert bir saldırı oldu. Tümüyle hukuk dışı. Üniversitelere polisin girmesi hukuk dışı. Üniversitelilerin kendi demokratik haklarını kullanmaları, sözlerini söyleme, eylemlerini yapma hakları var. Yasakçı zihniyet burada da kendisini göstermiş durumda. Türkiye'de hukuk olmadığı için normalde toplantı gösteri yasasında böyle bir hakları olmasına rağmen bunu yasaklayıp, polis gücüyle engellemeye çalışıyorlar. Ama LGBTİ+'lar buna karşı direniyor, sözlerini haykırmaya devam ediyor" diye konuştu.
 
Müdahalede en az 17 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanların bazılarının isimleri şöyle: ODTÜ Öğrenci Temsilcisi Konseyi (ÖTK) Başkanlığı görevine son verilen Özgür Gür, Melike İrem Balkan, Tankut Sertaş, Utku Yücel.