28 Eylül 2024 Cumartesi

Öcalan: Türkiye'deki masa iki ayaklıdır, üçüncü ayak olmak zorundasınız

PKK Lideri Abdullah Öcalan, 8 ay sonra kardeşiyle yaptığı görüşmede, "Güç olmazsan kimse sorunu size çözemez. Güç olacaksınız. Türkiye'deki masa iki ayaklıdır. Siz üçüncü ayak olmak zorundasınız. Masa üç ayaklı olursa düşmez. Üçüncü ayağın oluşumu da büyümeyle olur" dedi.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan, dün kardeşi Mehmet Öcalan ile görüştürüldü. Cezaevindeki Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş da ailesiyle görüştü. İmralı'daki diğer tutuklu Hamili Yıldırım ise görüşçüsünün hasta olması nedeniyle aile görüşmesini gerçekleştiremedi. İmralı'da ağabeyi Abdullah Öcalan'la görüşen Mehmet Öcalan, görüşmeyi Mezopotamya Ajansı'na anlattı.

İNSANLIK DIŞI ARAMA YAPILDI
İmralı Adasında çıkan yangından sonra 8 aydan beri yaptıkları görüşme taleplerinin kabul edildiğini söyleyen Mehmet Öcalan, "Pazartesi (2 Mart) bize haber geldi ve bizleri adaya götüreceklerini söylediler avukat arkadaşların aracılığıyla. Biz de geldik. Ben, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş'ın kardeşleri adaya gittik. Şunu diyebilirim. Gemlik karakolunda aramadan geçtik. Normal değildi ama normal diyelim. Yani çok aşağılayıcı şekilde aramalar yapıldı. Bir insan olarak bunu kabul etmiyorum. Ahlaki de değildir, Türkiye için de devlet için de faydalı değildir. 69 yaşında bir insanım. O diğer arkadaşlar da öyle. Genç olsam da bunun olmaması gerekir" dedi.

Öcalan, İmralı'da karşılaştığı durumun çok daha kötü olduğunu söyleyerek, şunları aktardı: "Biz adaya ayağımızı bastığımızda yapılan ikinci aramada, zannederim buraya ikinci irtibat bürosu diyorlar. Tahmin ettiğim kadarıyla jandarmanın elinde. Çok kötü bir arama yapıldı. İnsanın kabul edeceği bir durum değildir. İnsan kaldıramıyor. Ama mecburen kabul ettik. İkinci aramada herkes gelmişti oraya. Rütbeliler, siyah gözlüklü askerler ve hepsi silahlıydı. Olağan üstü hal ortamını andırıyordu. Hepsi oradaydı. Çok kötü bir aramadan geçirildik."
 
'YANGIN BİZİ ETKİLEMEDİ'
Öcalan, "Başkan, 'Niye geldin, hangi gerekçe ile geldin?' diye sordu. Ben de 'Burada yangın çıkmış. Halk ve kurumlar demokratik eylem yaptılar. Tahmin ediyorum ki bu gerekçe ile bizi görüştürdüler' dedim. Bana, 'Evet ama bizi etkilemedi' dedi. Sonra 'Sana bazı şeyleri soracağım. Onların özetlerini bana aktarırsın' dedi. Zaten ağırlıklı olarak başkan konuştu. Kürt sorununun çözülmesi, Ortadoğu'daki sorunların çözülmesi için dışarıdan halkın ne düşündüğünü, kimin çözebileceğini düşündüklerini de sordu. Yorum yapmadan cevap vermemi istedi" şeklinde konuştu.

MASA ÜÇ AYAKLI OLURSA DÜŞMEZ
Abdullah Öcalan'ın "Ortadoğu sorununun çözümü için bizim güçlü olmamız lazım" dediğini aktaran Mehmet Öcalan, kardeşine HDP kongresi hakkında bilgi verdi. Mehmet Öcalan, aktarımlarına şöyle devam etti: "Şimdi şunu size izah ediyorum. Eğer bölgede siz bir güç olamazsanız, bak Türkiye'de iki ayaklı bir masa var. Sizin oluşumlarınızın içerisinde sol hareketler de var. Ağırlıklı olarak Kürtler var. Diğer halklar da var. Siz de bir ayak olmak zorundasınız. Orada güç olacaksınız. Masa üç ayaklı olursa düşmez. İki ayaklı masayı, sistem onu ne kadar korumaya çalışırsa da o sürekli yıkılmaya mahkumdur. Bunun için bizim oluşumumuz Kürtler, üçüncü ayaktır. Bu üçüncü ayağın oluşumu da büyüme ile olur."

'PARTİ LAFLA GÜÇLENMEZ'
Öcalan, şöyle devam etti: "HDP'nin kongresini gerçekleştirdiğini, katılım yüksek olduğunu ve protokolün güçlü olduğunu söyledim. Yeni ve eski eşbaşkanlara çok selam söyledi ve yüksek başarılarını diledi. O da 'Parti (HDP) demokratik kurumlar arasında en güçlü olan kurumdur sanırım. Parti emekle güçlenir. Emek vererek güçlenir. Lafla güçlenmez. Benim durumumu görüyorsun değil mi? Ben 50 yıldır emek veriyorum. Kim ailesi için, kendisi için, akrabaları için kurumlarda yer alıp değerleri kullanırsa, bunu duyarsam asla affetmem. Bu halk çok büyük bedeller ödedi. Herkes bu halk için mücadele etsin. Sadece Kürtler için değil, burada birçok halk var. Bütün halklar birleşirse güç olursunuz. Eğer birlik olup güçlü olursanız büyük sorunu da çözersiniz. Kimse gelip size sorun çözmez. Esas çözüm gücü sizsiniz. Parti şahsiyetlerin malı değildir. Kişilerin de değildir' dedi. Bu değerlendirmeleriyle partiyi yakından takip ettiğini anladım."

Abdullah Öcalan, Suriye ve Rojava'daki gelişmelerle ilgili olarak da şu değerlendirmelerde bulundu: "Türkiye bir Amerika'nın yanında, bir Rusya'nın yanında. Bu çözüm değil. Çare olamaz. Çözüm çare şudur; Rojava'daki güçlerin, Suriye'nin bütünlüğü içinde daha geniş bir şekilde güç olmaları gerekiyor. Bu Suriye'nin bütünlüğü için gereklidir. Rojava'daki oluşum Suriye'nin bütünlüğü içindir. Oradaki oluşumlar Kürtler, Araplar, Ermeniler, Hristiyanlar güç olmazsa yarın Suriye'nin bütünlüğünü de sağlayamazlar. Suriye'deki strateji çok doğrudur ve orada çalışan, emek veren herkese ayrım yapmadan saygı ve selamlarımı iletin."
 
ÜÇÜNCÜ AYAK EMEKLE OLUR
Mehmet Öcalan'ın Türkiye'de baskıların çok arttığı değerlendirmesine de Abdullah Öcalan şu yanıtı verdi: "Yine de şunu yapabilirsiniz; kurumlarınızı güçlendirmek zorundasınız. İyi çalışırsanız sonuç alabilirsiniz. İyi çalışmak ne demektir. Şahıslara değil, topluma, halka hizmettir. Mücadele bu şekilde olur... Ortadoğu'daki ve isim koyalım Kürt sorununu bu şekil çözersin. Güç olmazsan kimse sorunu size çözemez. Biz masa diyoruz da Türkiye'deki masa iki ayaklı masadır. Siz üçüncü ayak olmak zorundasınız. Bu neyle olur? Güçle olur. Bunu yaparsanız olur. Emek verirseniz olur. Evet masa gerekiyor. Bu da halka hizmet ve emek vermekle olur."
 
Sağlık olarak iyi olduğunu söyleyen Abdullah Öcalan, tecride karşı mücadele eden herkese selamlarını gönderdi.