19 Eylül 2024 Perşembe

Murat Çepni: Nazım Hikmet HDP'dir

HDP İzmir milletvekili adayları, Nazım Hikmet'i 55. ölüm yıldönümünde Kültürpark'ta bulunan heykeli önünde andı. HDP'li aday Murat Çepni, "Nazım Hikmet, HDP'dir. HDP'deki mücadele alanları, renkleri, sözler ve çeşitliliği aslında Nazım Hikmet'te de vardır" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), ölümünün 55. yıl dönümünde Nazım Hikmet'i İzmir Kültürpark içinde bulunan heykeli önünde andı.
 
HDP'nin İzmir milletvekili adaylarının katıldığı anmaya, partinin milletvekili Ertuğrul Kürkçü de katıldı. Saygı duruşunun ardından adaylardan Hüseyin Çağlar, Nazım Hikmet'e ait "Bugün Pazar" ve "Düşman" şiirlerini okudu.
 
'NAZIM HİKMET DEVRİMCİ MÜCADELENİN NEFERİYDİ'
 
Nazım Hikmet, Orhan Kemal ve Ahmed Arif'i Türkiye'de ezilen tüm halkların şairleri olarak niteleyen HDP İzmir milletvekili adayı Serpil Kemalbay, insanlık tarihinin ezilenlerin zorbalara karşı olan mücadelesiyle sürdüğünü söyledi. Nazım Hikmet'in sadece bir şair olmadığını vurgulayan Kemalbay, "O, aynı zamanda Türkiye devrimci mücadelesinin bir neferiydi ve siyasi görüşlerinden dolayı uzun yıllar hapiste kaldı. Sürgünde yaşamını yitirdi. Bugün de benzer bir tabloyla karşı karşıyayız. Biz, büyük insanlık mücadelesini onlardan devraldık ve bugün bu mücadeleyi sürdürüyoruz" dedi.
 
Kemalbay konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yoldaşlarımız cezaevinde dövüşürken düşenler oldu ve sürgünde olanlar var. Bu ağır bedeller tamamen büyük insanlık mücadelesini güzel ve güneşli günlere taşıma mücadelesidir. Nazım'ın çağrısı; insanlığın özgürlük, barış ve adalet çağrısıdır. Biz de HDP olarak bu çağrıya uygun bir mücadeleyi hayata geçiriyoruz. 24 Haziran'da bu amaçla mücadelemizi yükselteceğiz."
 
'NAZIM HİKMET BİZİM İÇİN BİR REHBERDİR'
 
İzmir Milletvekili adayı Murat Çepni de Nazım Hikmet'in, mücadelelerinde kendilerine rehberlik edeceğini kaydederken, "Her şeyden önce bir insandı, bir enternasyonalist, bir devrimciydi. Bugün halktan yana sanatın ve sanatçının tartışıldığı, sanatın ve edebiyatın önünde çok güçlü engellerin olduğu koşullarda, Nazım Hikmet'in ve onun egemenlere karşı verdiği mücadele ve ezilenden yana şiirini söylemesi bizim açımızdan önemli bir rehberdir" diye kaydetti.
 
'NAZIM HİKMET HDP'DİR'
 
Çepni, "Aslında Nazım Hikmet, HDP'dir. HDP'deki mücadele alanları, renkleri, sözler ve çeşitliliği aslında Nazım Hikmet'te de vardır. Nazım Hikmet'in dediği gibi, biz de diyoruz ki; HDP ile güzel günler göreceğiz, motorları maviliklere süreceğiz" ifadelerini kullandı.