21 Eylül 2024 Cumartesi

Mil-May Tekstil patronu geri adım attı

Depremzede işçileri işten atmakla tehdit eden Malatya'daki Mil-May Tekstil geri adım atmak zorunda kaldı. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Türkmen, patronla yapılan görüşmede hiçbir işçinin tazminatsız işten atılmayacağının sözünün verildiğini duyurdu. Türkmen, sendika olarak sürecin takipçisi olacaklarını da kaydetti.

Deprem nedeniyle işe devam edemeyen işçileri işten atmakla tehdit eden Malatya'daki Mil-May Tekstil patronu geri adım attı. Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Mil-May Tekstil yönetimi, işçilere 16 Şubat'ta "İşe devam edemeyen işçilerin iş akdinin tazminatsız feshedileceği" mesajı göndermişti.

Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve beraberindeki heyet Malatya'ya gelerek Mil-May Tekstil yetkilileri ile görüştü. Sendika temsilcileri görüşmenin ardından fabrika önünde açıklama yaptı.

Açıklama yapan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, işçilerin birçoğunun yakınlarını ve evlerini kaybettiklerini belirterek yetkililerin işten çıkarma tehdidinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Türkmen, "İşçilerin pek çoğu il dışına göçmek zorunda kalmış ve doğal olarak işe gelemeyecek durumdalar. Buna rağmen işçilere tazminatsız işten atılacakları yönünde mesaj atılması kabul edilemezdi. Buna ilişkin fabrika idari müdürü ile görüşme yaptık. Fabrikanın üretim müdürü de idari müdürü de işçilere atılan mesajda 'tazminatsız işten atılacak' ifadesinin fabrikanın insan kaynakları ile hukukçuları arasındaki 'iletişim kazasından yanlış bir ifade olmuş' dediler. Ama kesinlikle böyle bir uygulamaya gitmeyeceklerini, gelemeyecek hiçbir işçinin tazminatsız işten atılmayacağının sözünü verdiler" dedi.

Mil-May Tekstil'in 20 Şubat'ta iş başı yaptığını söyleyen Türkmen, "İşçilerin çoğunluğu hala işe gelebilecek durumda değil. İşçilerin kaygıları var doğal olarak. Fabrika yönetiminin bize verdiği bilgiler yaptığı açıklamalar bu kaygıları önemli oranda kaldırır diye umuyoruz. Fabrika yönetimi bize 20 Şubat'a kadar bütün işçilerin ücretini tam vereceklerini, 20'sinden sonra işe başlamayan işçilerin ise ücretsiz izinli sayılacağını söyledi. Çalışmak istemeyen işçilerin ise tazminatları ve hakları verilerek iş sözleşmeleri feshedilecek. Fabrika yönetimi en azından sözlü de olsa bu güvenceyi bize verdi. Sendika olarak bu sözlerin takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.