24 Eylül 2024 Salı

'Mesude Pehlivan 19 Aralık'ta kullanılan gazlardan kanser oldu'

İHD İstanbul Şubesi, 373. F oturmasında hasta tutsak Mesude Pehlivan'ın durumuna dikkat çekti. 19 Aralık katliamında kullanılan kimyasal gazlar nedeniyle kanser hastası olduğu ve tedavi hakkının engellendiği belirtildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, dernek binası önünde 373. F oturmasını gerçekleştirdi.
 
Hasta tutuklu Mesude Pehlivan'ın durumuna dikkat çekilen açıklamaya, ESP Genel Başkanvekili Şahin Tümüklü, Sanatçı Nur Sürer ve açlık grevinde olan komünist tutsak Hülya Gerçek'in annesi Yıldız Gerçek de katıldı.
 
Açıklamayı İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri okudu. Yoleri, son günlerde açlık grevi direnişçisi tutsaklara yönelik saldırılara değinerek keyfi uygulamalardan vazgeçilmesini istedi.
 
'TECRİT KALDIRILSIN'
 
Yoleri, Hapishanelerde devam eden süresiz dönüşümsüz açlık grevleri ve 30 mahpusun başlattığı ölüm orucunun kritik aşamayı geçtiğini hatırlattı.
 
Yoleri, devletin tutsakların yaşam hakkını korumakla yükümlü olduğunu ve açlık grevi direnişçilerinin taleplerini kabul etmesi gerektiğini söyledi.
 
Yoleri, Silivri Hapishanesi'nde kalan mide kanseri tutsak Mesude Pehlivan'ın durumuna değinerek kemoterapi dahil her tür tedavisinin  engellendiğini belirtti.
 
'KATLİAMDA KULLANILAN GAZLA KANSER OLDU'
 
19 Aralık Hapishaneler Katliamında Pehlivan'ın kimyasal gazların verdiği zararla kansere yakalandığını ifade eden Yoleri, Pehlivan'ın daha önce ceza infazının ertelemesi nedeniyle tahliye edildiğini dile getirdi.
 
Pehlivan'ın infaz erteleme süresinin bitmesi sonrasında, tedavisi tamamlanmadığı hatta hastalıkları daha da ilerlemiş olmasına rağmen tekrar tutuklandığını hatırlatıldı.
 
Halen Gebze Kadın Kapalı hapishanesinde tutulmakta olan Mesude Pehlivan'ın, hastane, revir, doktor, kontroller, sevk gibi taleplerine yanıt verilmediği kaydedildi.
 
'DEVLET ADIM ATMALI'
 
Yoleri, daha önce Çapa Tıp Fakültesi Onkoloji Ana Bilim Dalı tarafından takip edilen Pehlivan'ın sevk talebinin de karşılanmadığını ifade etti.
 
Mesude Pehlivan'ın tedavi hakkına erişiminin önündeki engellerin kaldırılmasını ve derhal serbest bırakılmasını isteyen Yoleri, hapishanelerde ölümlerin yaşanmaması için devletin adım atması gerektiğini kaydetti.