21 Eylül 2024 Cumartesi

Meşale Tolu davası 10 Ocak'a ertelendi

Aralarında ETHA muhabiri Meşale Tolu ile ESP MYK üyesi Suat Çorlu'nun da bulunduğu 27 kişinin yargılandığı dava görüldü. ESP MYK üyesi Suat Çorlu ve yazar Mukaddes Erdoğdu Çelik'in adli kontrolünü kaldıran mahkeme, duruşmayı 10 Ocak 2018 tarihine erteledi.
Aralarında ETHA muhabiri Meşale Tolu ile ESP MYK üyesi Suat Çorlu'nun da bulunduğu 27 kişinin yargılandığı dava Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Duruşmada Tolu ve Çorlu hazır bulundu.
Duruşmayı Alman Yeşiller Sol Parti Milletvekili Margit Stumpp, Almanya İstanbul Konsolosu Reiffenstuel ve Almaya'dan gelen ve Almanya'nın İstanbul Konsolosluğu görevlilerinden oluşan bir heyet de izledi.
 
Mahkeme başkanı gizli tanık Deniz Gülhan'ın ifadesini aldıklarını ve somut olarak bir cevap veremediğini ifade etti.
 
Duruşmada savunma yapan ESP PM Üyesi Ali Aykul, anmasına katıldığı için yargılandığı Ivana Hofmann'ın sosyalist olduğunu ve kendisinin de sosyalist olduğunu belirtti. Hoffmann'ın barbar IŞİD çetelerine karşı savaşırken yaşamını yitirdiğini anımsatan Aykul, "Cenazesine katıldığım insanlar barbar IŞİD cetelerine karşı savaşırken yaşamını yitirmiş sosyalistlerdir. Bir sosyalist olarak dünya görüşüme paralel olarak taziyelerine cenazelerine katıldım dünde savundum bugün de savunuyorum. Bostancı'daki etkinlik HDP Eş Genel Başkanları da dahil olmak üzere 10 bine yakın insanın katıldığı etkinliktir" dedi.
 
ESP PM üyesi ve İstanbul İl Yöneticisi olduğu kaydeden Aykul, "Bu etkinlikler de siyasi faaliyetlerimizdir. Faaliyetlerimiz kopyala-yapıştır iddalarla illegalize ediliyor" diye belirtti. Aykul, "Anadolu Adliyesinde bir suç bulamazken savcılar Kartal'dan Çağlayan'a gelene kadar dosya örgüt üyeliğine dönüşüyor. Bu da siyasi süreçten bağımsız değildir" diye konuştu.
 
ETHA muhabiri Meşale Tolu ise 8 ay çocuğuyla birlikte tutuklu kaldığını ve serbest bırakıldıktan sonra 8 ay adli kontrol talebi uygulandığını anımsattı. Tolu, şunları ifade etti: "Yurtdışı yasağım kaldırıldı ama eşim hâlâ burada, çocuğum babasından ayrı büyüyor. Eşim adına yasağın kaldırılmasını istiyorum. Zorunlu olmadığım halde mahkemeyi takip etmek için yine geldim."
 
Av. Ercan Kanar, gizli tanıdığın sanıklar ve müdafiler olmadan dinlenmesini savunma hakkının engellenmesi olduğunun altını çizdi, rahip Brunson dosyasını hatırlatarak "Gizli tanıdığın hukuksuzluğunu bu örnekde de gördük" dedi.
 
Avukat Gülhan Kaya, gizli tanıdığın beyanlarıyla sandıkların katılmadıkları eylemlere katıldığı dediği için tutuklu kaldıklarını söyleyerek bu durumun hukuksuzluğuna dikkat çekti.
 
Avukat Kader Tonç ise gizli tanıdığın dinlenmesinden vazgeçme talebinde bulundu.
 
Taleplerin ardından mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Aranın ardından mahkeme heyeti ESP MYK üyesi Suat Çorlu ve yazar Mukaddes Erdoğdu Çelik'in adli kontrolünü kaldırdı. ESP'nin siyasi bir parti olup olmadığını Yargıtay'a sorulmasına karar veren mahkeme heyeti, gizli tanık Deniz Gülhan'ın iki celse arasında dinlenmesi kararı aldı. Mahkeme heyeti duruşayı ise 10 Ocak 2019 tarihine erteledi.