Mersen işçileri direnişi Fransa Başkonsolosluğu önüne taşıdı
Sendikal haklarının engellemesine karşı 40 gündür grevde olan Mersen işçileri, Fransa Başkonsolosluğu önüne eylemlerini taşıyarak, sendikal haklarına saygı duyulması çağrısı yaptı.
DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, engellenen sendikal hakları için 40 gündür grevde olan Mersen işçilerinin direnişini Taksim'de bulunan Fransa Başkonsolosluğu önüne taşıdı. İstiklal Caddesi'nden sloganlarla konsolosluk önüne gelen Birleşik Metal-İş üyesi Mersen işçileri, Fransız menşeili Mersen fabrikasında sendika tercihlerine saygı duyulması çağrısı yaptı.
"Sendika hakkıma saygı duy" pankartı açılan eylemde, "Sendika hakkımız engellenemez", "Mersen, toplu sözleşme hakkımıza saygı göster", "Mersen işvereni yasalara saygı göster" dövizleri taşındı.
Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, Birleşik Metal-İş'in Fransa merkezli elektrik ekipmanları yan sanayi üreticisi Mersen'in Gebze'de bulunan fabrikasında iki yıl önce örgütlendiğini belirtti.
7 Ekim 2022'de Birleşik Metal-İş'e Mersen'de yetki tespit belgesi verildiğini ifade eden Atar, "Şirket yönetimi, işyerinde sendikamızı tanıyarak yapıcı bir diyalog süreci başlatmak yerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aleyhine bir dava açarak, bakanlığın sendikamıza verdiği yetki belgesine itiraz etmiş, böylece işçilerin sendikalaşma ve toplu sözleşme haklarını kullanmalarına engel olmuştur" dedi.
'4 İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILDI'
Davanın görüldüğü Kocaeli 4. İş Mahkemesi'nin, 20 Şubat 2023'te davayı reddettiğini aktaran Atar, istinaf başvurularının da reddedildiğini ifade etti. "Mahkeme sürecinin ardından sendikamızın işyerinde çalışan işçileri toplu sözleşme müzakerelerinde temsil etmeye yetkili sendika olduğu kesinleşmiştir. Buna rağmen şirket yönetimi, sendika ile toplu iş sözleşmesi müzakerelerine başlamayı reddetmiştir" diyen Atar, arabuluculuk sürecinde patronun baskılarını daha da arttırdığını ifade etti. Patronun "Sendikadan vazgeçin, sendika buraya asla giremez, devlet bizim arkamızda" gibi ifadeler kullandığını belirten Atar, son olarak 4 Birleşik Metal-İş üyesi işçinin işten çıkarıldığını ifade etti.
'PATRONUN HUKUKSUZ UYGULAMALARI GREVDE DE DEVAM ETTİ'
Yasal toplu sözleşme sürecinin tıkanması sonrası 28 Mart 2024'te grev kararı aldıklarını belirten Atar, 19 Nisan'da greve çıkan işçilerin kararlılıkla grevi sürdürdüğünü söyledi. Mersen patronunun hukuksuz uygulamalarına grev süresince devam ettiğini belirtti.
"İşveren, Sendikalar ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun grev uygulamasına dair maddelerine aykırı şekilde, grevdeki işçilerin yerine işçi çalıştırmış ve greve katılan üyelerimizi grevden vazgeçmeleri için taciz etmiştir. İşyerinde bakanlık müfettişlerince yapılan denetimde, işçilere sendikal baskı uygulandığı tespit edilmiş, işverene idari para cezası verilmiştir. İşine tazminatsız olarak son verilen işçilerin de sendikal sebeplerle işten çıkarıldığı tespit edilmiş olup, bu işçilerin çıkış kodları 4 numaralı kod olarak değiştirilmiştir" diyen Atar, Mersen işçilerinin toplu sözleşme hakları için başlattıkları grevin bugün 40'ıncı gününde olduğunu söyledi.
'BU GREV HEPİMİZİN'
Atar, şöyle devam etti: "Fransa merkezli Mersen şirketi, iki yıl boyunca yetki mahkemeleriyle Mersen işçilerinin sendikalı çalışma hakkını öteledi. Sendikamızın kesinleşen yetkisinin ardından işverenin toplu sözleşme masasına gelmemesi üzerine 19 Nisan 2024'te greve çıkan üyelerimiz, o günden beri kararlılıkla mücadelelerini sürdürüyor. Birleşik Metal-İş Sendikası olarak sizleri, işverenlerin bu pervasızlığına, sendikal haklarımızın önüne konulan engellere karşı grevdeki Mersen işçilerinin mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz. Bu grev hepimizin! Birlikte kazanacağız!"
Eylem sloganlarla son buldu.