25 Eylül 2024 Çarşamba

Meclis çalışanlarının durumu Meclis’e taşındı

HDP Milletvekili Paylan, Meclis çalışanlarının uğradığı hak kayıplarını ve mobingi Meclis gündemine taşıdı.
 

Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Meclis’teki çalışma koşullarını Meclis gündemine taşıdı. Paylan, “TBMM’nin, yasa yapma ve yürütmeyi denetleme görevlerine haiz bir güç olarak, çalışma hakları ve koşulları bakımından Türkiye’deki diğer tüm kurum ve kuruluşlara örnek olması gerekir. Buna rağmen TBMM’de görev yapan personeller, çalışma hakları bakımından sömürüye varan koşullarda ve mobbing’e maruz kalarak çalıştırılmaktadır” dedi.

“Aynı işi yapan Meclis çalışanları; 4/a, 4/b ve 4/d olarak, farklı statülerde istihdam edilmektedir. Çalışanlar arasındaki mevcut statü farkı, iş yükü ve ücretlendirme bakımından farklı ve eşitsiz koşullar doğurmakta, dolayısıyla ciddi bir adaletsizliğe neden olmaktadır.  4/d statüsünde kadroya alınan taşeron işçiler, aynı işi yapan diğer statüdeki işçilerin çok altında maaş almaktadır. 4/d’li Meclis çalışanları, mecliste yemek yedikçe ellerine geçen para azaldığı için mecliste yemek yememektedir” diyen Paylan, şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz yıl taşeron işçi, bu yıl 4/d kadrolu bir meclis çalışanına; tuvalet temizliği, yemekhane temizliği, ağır eşya taşıma gibi ağır işler yaptırılırken, diğer statülere tabi olan işçilere bu görevler verilmemektedir. Bu durum “eşit işe eşit ücret” anlayışıyla hiçbir şekilde uyuşmamakta, TBMM çatısı altında ciddi çalışma hakları ihlali ve mobbing gerçekleşmektedir.”

Paylan, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“İşçi hakları konusunda örnek alınması gereken TBMM’deki adaletsiz çalışma koşullarından haberdar mısınız? “Eşit işe eşit ücret” ilkesi doğrultusunda, Meclis çalışanlarının haklarını teslim etmek adına ne gibi tedbirler almayı düşünmektesiniz? 4/d'li Meclis çalışanlarının TBMM’de maruz kaldıkları mobbing’in son bulması için ne gibi tedbirler alacaksınız? 4/d’li Meclis çalışanlarının, ellerine geçen paranın azalmaması için, mecliste yemek yemeyip aç kaldıklarından haberdar mısınız?”