28 Eylül 2024 Cumartesi

'MEB öğretmenlere ajanlık dayatılmasına aracılık mı yapıyor?'

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Bismil'de bir öğretmene ajanlık dayatılmasını Meclis'e taşıdı.

Diyarbakır'ın Bismil ilçesi 15 Temmuz Anadolu Lisesi'nde müzik öğretmeni olarak görev yapan Pelda Özkan, 20 Şubat'ta okul çıkışı evine dönerken çalıştığı okulun müdürü V.Ç. tarafından arandı ve Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı H.Ö. tarafından beklendiği söylendi. Müdür V.Ç., Pelda Özkan'nın İl Milli Eğitim Müdürlüğüne neden çağrıldığına dair bilgi vermedi ve bununla ilgili resmi kurum yazışmasını sunmadı.

Müdür V.Ç.'nin telefonu üzerine Pelda Özkan saat 16:20 gibi İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gitti. İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı H.Ö.'nün odasına giden Pelda Özkan'a, H.Ö. tarafından kendisine "Polis arkadaşların sizinle bir konu hakkında konuşması gerekiyor" denildi. Daha sonra üç sivil polis odaya girdi ve H.Ö. odasının anahtarını polislere bırakarak odadan çıktı. Polisler Pelda Özkan'ı sorgulamaya başladı ve ailesi ile ilgili bir takım sorular sordu, özellikle dayısı ve diğer akrabaları ile ilgili bilgiler edinmesini ve bu edindiği bilgileri kendilerine ulaştırmasını istedi. Polisler, Pelda Özkan'a "Bismil'e gidip gelmek zor oluyor merkezde bulunan Güzel Sanatlar lisesine gelmene yardımcı olabiliriz" dediler. Bunun yanı sıra hala aday öğretmen olduğunu kendisine söylediler.

Yaklaşık 1 saat devam eden bu "görüşmenin" sonunda Pelda Özkan'nın telefon numarası alındı ve kendisine "Bir daha ki görüşmemiz burada olmayacak daha farklı bir yerde görüşürüz, bu görüşmeyi kimseye anlatma" denildi.

Pelda Özkan bu olaydan sonra Okul Müdürü ile görüşmüş yaşadıklarını anlatmıştır ancak okul müdürü konu ile ilgili bilgisinin olmadığını söyledi. Pelda Özkan maruz kaldığı bu olay ile ilgili suç duyurusunda bulundu.

Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, öğretmen Pelda Özkan'a yapılan ajanlık dayatması ve tehdidi Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Dersim Dağ, soru önergesinde, "Bakanlığınıza bağlı il milli eğitim müdürlüğünde polisler tarafından bir öğretmenin sorgulanmasının gerekçeleri nelerdir? Bunun yasal dayanakları var mıdır? Pelda Özkan'nı kendi odasında polisler ile yalnız bırakarak suç işleyen Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı H.Ö. hakkında başlatılan soruşturma var mıdır? Var ise bu soruşturma ne aşamadadır? Öğretmen Pelda Özkan'ı bilgilendirmeden ve resmi bir evrak dahi göstermeden H.Ö.'ye yönlendiren okul müdürü V.Ç. hakkında başlatılan bir soruşturma var mıdır? Bakanlığınıza bağlı okullarda, il milli eğitim müdürlüklerinde polisler tarafından sorgulanan, kendilerine ajanlık teklifi yapılan bu yüzden şikayetçi olan veya bakanlığınıza başvuran kişi sayısı kaçtır? İdarecilerin ve il milli eğitim müdürlüklerinde çalışan amirlerin, öğretmenlerin kişisel ve ailevi bilgilerini, okuldaki durum ve tutumlarını düzenli bir şekilde kolluk kuvvetlerine aktardığı doğru mudur? Doğru ise bunun gerekçesi nedir?" dedi.