24 Eylül 2024 Salı

Mazbataları alınan meclis üyeleri hukuksuzluğu protesto etti

YSK tarafından mazbataları iptal edilen Dersim Belediyesi meclis üyeleri, "Bu hukuksuzluğa itirazlarımızı sürdüreceğiz. En kısa zamanda Anayasa Mahkemesine, eğer sonuç alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğiz" dedi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından mazbataları iptal edilen KHK'li Dersim Belediyesi Meclis Üyeleri Özcan Ateş, Metin Kılıç, Hıdır Demir, Candan Badem, belediye önünde basın açıklaması yaptı.
 
Basın açıklamasına HDP, EMEP, SMF yöneticileri ile Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu katıldı. Basın açıklamasını okuyan Özcan Ateş, halkın oylarıyla meclis üyesi seçildiklerini belirterek, "İl seçim kurulu başvurularımızı inceleyip hukuki hiçbir sorunun olmadığına karar vererek adaylığımızı kabul etti" dedi. Ateş, Dersim Valiliği'nin KHK'yi gerekçe göstererek, mazbatalarının iptali yönünde YSK'ya yaptığı itiraz sonucunda mazbatalarının geri alındığını kaydetti. Kararı kabul etmediklerini belirten Ateş, kararın hukuksuz ve siyasi bir karar olduğunun altını çizdi.
 
YSK'nın kendi kurumunu dahi yok saydığını belirten Ateş, "Başka bir deyişle kendini inkar etmektir. Anayasanın seçme ve seçilme ile ilgili hiçbir maddesi tarafımızdan ihlal edilmemiştir. KHK ile kamudan ihraç edilmek idari bir yaptırım kararıdır. Seçilmenin önünde engel değildir. KHK ile ihraç edilenlerin OHAL inceleme komisyonuna yaptığı itirazlar hâlâ sonuçlanmamıştır. Yani süreç devam etmektedir. YSK bu gerçeği de görmezden gelmiştir" dedi.
 
Kendilerine yönelik yapılan işlemlerin irade gaspı olduğuna vurgu yapan Ateş, "Bu hukuksuzluğa itirazlarımızı sürdüreceğiz. En kısa zamanda Anayasa Mahkemesine eğer sonuç alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gideceğiz. Umuyor ve diliyoruz ki Anayasa Mahkemesi bu KHK zulmüne son verir. Siz bizleri KHK ile kamudan ihraç ettiniz. Siyasetten ihraç ettiniz. Asla mücadelemizden ve onurlu duruşumuzdan ihraç edemeyeceksiniz" diye konuştu.