24 Eylül 2024 Salı

Marksist Teori'nin 36. sayısı çıktı

İki ayda bir yayınlanan Marksist Teori dergisinin 36. sayısında "Faşizm ve Antifaşist Mücadele" dosya konusu yapılıyor.
İki ayda bir yayınlanan teorik politik dergi Marksist Teori'nin 36. sayısı çıktı. Marksist Teori'nin Mart-Nisan sayısının dosya konusu "Faşizm ve Antifaşist Mücadele".
 
Dosya konusu kapsamında Tahir Laçin "Dünden Bugüne Türkiye'de Faşizm" başlıklı yazısında, Türkiye'de İttihat ve Teraki'den günümüze devletin gelişim çizgisini tartışıyor. Laçin yazısında, İttihat ve Teraki ardından Lozan ve Cumhuriyetle girilen yeni dönem, 1930'lu yıllar, savaş döneminde Hitler'e destek ve ırkçı baskı yılları, burjuva çok partili parlamenterizme geçiş, Bayar-Menderes yönetimi, 1960 darbesiyle açılan süreç, 12 Mart yarı-askeri faşist yönetim, 1970'li yıllar, 12 Eylül ve AKP'li yılları tartışıyor.
 
Ziya Ulusoy "'Üretim Ekonomisi' Faşizmin Demagojisi" başlıklı yazısında, Ergenekoncu kliğin parçası Doğu Perinçek'in "Üretim ekonomisi" görüşlerini eleştiriyor. Perinçek'in faşizm koşullarında ileri sürdüğü "Üretim Ekonomisi"nin sermayeyi büyütme planlarının bir parçası olduğunu, sınıf işbirliği çzgisiyle Türk burjuvazisini yükseltmek istediğini belirtiyor.
 
"Buraya Elimde Toz Beziyle Gebermeye Gelmedim" başlıklı Zeynep Yeter imzalı yazıda, Avrupa'da faşizme karşı savaşımda kadınların direniş deneyimlerini tartışıyor. Kadınların faşizme karşı örgütlenme, mücadele araç ve biçimlerini inceleyen yazısında Yeter,kadınların sadece faşizme karşı değil erkek egemenliğine karşı da savaştığını vurguluyor.
 
Yine dosya kapsamında Berçem Öter "Bulgaristan: Faşizme Karşı Mücadele ve Birleşik Mücadele" başlıklı yazısı yer alıyor. Bulgaristan'da faşizme karşı mücadele deneyimlerini incelediği yazısında, 1923 faşist darbesinden sonraki süreçte "tarafsızlık" yanlışından 23 Eylül ayaklanmasına giden süreci, Nazi işgaline karşı yürütülen direnişi, faşizme karşı birleşik mücadelenin yarattığı zaferi konu ediliyor.
 
Arzu Demir'in, HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu ile yapılan röportaj Marksist Teori'nin 36. sayısında yer alıyor. Şenoğlu sorulara verdiği yanıtta, HDK'nin kuruluş yıllarından günümüze uzanan çizgide hala ihtiyacın sürdüğünü, rolünü oynaması için de, HDK formu altında birleşen güçlerin HDK zeminini besleyen güçler haline gelmesi gerektiğini vurguluyor. Meclis formunda örgütlenmenin karşılaştığı sorunları, başarı ve başarısızlıkları, önümüzdeki dönem hedefleri ve gelişim perpektifleri üzerinde duruyor.
 
Ceren Çoban, "Dayanışmayı Yükselt, Krizi Derinleştir" başlıklı yazısında 1960'lı yıllardan başlayarak günümüze gençlik hareketinin işçi sınıfı hareketi ile kurduğu ilişkiyi ve gelişim çizgisini tarışıyor. İşçileşen ögrenci genliğin arayışında Genç-Sen'in oynadığı rolü, sosyalist gençliğin işçi sınıfı saflarında nasıl yer aldığını anlatıyor.
 
23 Mart 2019'da Rojava devrimi topraklarında sonsuzluğa kanatlanan komünist önder Baran Serhat'ın anısına bağlılığın bir ifadesi olarak Bayram Namaz'ın Marksist Teori'nin Kasım-Aralık 2012 tarihli 8. sayısında yayınlanan "Seçmeli Değil Anadilde Eğitim" yazısına yer veriliyor.
 
Son olarak Arzu Demir'in, "Yeliz Erbay'ın Özgürlük ve Sınırsızlık Arayışı" başlıklı yazısı yer alıyor. "Özgür Kadının Şarkısı Yeliz Erbay" başlıklı kitaba dayanarak Yeliz Ebay'ın kadın devrimi, Kadın komutanlaşması, kadın önderleşmesi, kadın özgürleşmesi ekseninde tartışıyor.