24 Eylül 2024 Salı

'Madımak katliamı ve benzerleri yaşanmasın diye mücadelemiz sürecek'

Madımak katliamının insanlığa karşı suç olduğunu ve zamanaşımına uğratılamayacağını belirten HDP MYK, Madımak katliamı ve benzerlerinin yaşanmaması için mücadeleyi sürdüreceğini kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkezi Yürütme Kurulu (MYK), Madımak Katliamının 30. yılında açıklama yaptı. 30 yıl geçmesine rağmen katliamın tüm yönleriyle aydınlığa kavuşturulamadığı belirtilen açıklamada, katliamın asıl failleri olan karar vericilerin hala mahkeme önüne çıkarılmadığı, katliamda "derin bir elin" olduğuna dair şüphelerin hala giderilmediği belirtildi.

Madımak davasının şehir şehir dolaştırıldığı ve mağdur aileler için eziyete dönüştürüldüğü hatırlatılan açıklamada, "Dava uzun yıllara yayılarak etkisizleştirildi. Madımak Katliamı faillerini savunan birçok avukat dava sürecinde, iktidar partisinde milletvekili yapılarak ödüllendirildi. Bu yönüyle Madımak katliamı davasının da şeklen yapıldığı, etkili bir yargılamanın hala yapılmadığı kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Faillerin uzun yıllar yakalanamaması ya da firari sanık Cafer Erçakmak gibi Sivas Valiliğine yakın bir mesafede uzun yıllar saklanması ve ölümüyle olayın açığa çıkması, faillerin korunup kollandığına dair şüphelerin oluşmasına neden olmuştu. Aradan geçen 30 yıla rağmen hala aranan ve yakalanamayan faillerin olması Alevi kamuoyunun vicdanını yaralamaktadır" denildi.

Madımak katliamının insanlık suçu olduğu ve zamanaşımına uğratılamayacağının altı çizilen açıklamada, "Bu suça ortak olanlar, katliam faillerini savunan, koruyup kollayanlar ve sessiz kalanlar, aradan geçen 30 yıla rağmen sorumludurlar. Şayet 2 Temmuz Madımak Katliamı bütün yönleriyle aydınlığa kavuşturulmuş olsaydı; 1995 yılında yapılan Gazi ve Ümraniye Katliamları yaşanmayabilirdi. Hem Madımak hem de Gazi Katliamıyla yüzleşmeyen devlet ve iktidar, bugün hala halklar ve inançlar arasında ayrımcılık yapmakta, farklı kimlik ve düşüncede olan yurttaşlar arasında ayrımcılığı körüklemektedir. Devlet ve iktidar; Koçgiri, Dersim, Maraş ve Çorum katliamlarında olduğu gibi Madımak Katliamıyla da etkili bir yüzleşme yaşamamıştır. Toplumsal barış ve huzur için etkili bir yüzleşme şarttır. HDP olarak Madımak Katliamı ve benzerlerinin bir daha yaşanmaması ve gerçek faillerin açığa çıkarılması için mücadelemizi sürdürecek, toplumsal hafızayı diri tutmaya devam edeceğiz. 2 Temmuz 1993'te Sivas Madımak Otelinde katledilen canları bir kez daha saygıyla anıyoruz" ifadeleri kullanıldı.