19 Eylül 2024 Perşembe

Maden işçileri 'ücretsiz izin' dayatmasına karşı direniyor

Çorum'da bulunan Dodurga ODAŞ şirketi bünyesindeki Yel Enerji işletmesinde Dev Maden-Sen üyesi işçilerin, 6 aylık ücretsiz izin dayatmasına karşı başlattığı direniş devam ediyor.

Çorum'da bulunan Dodurga ODAŞ şirketi bünyesindeki Yel Enerji işletmesinde işçiler direniyor.

DİSK'e bağlı Dev Maden-Sen üyesi işçiler, patronun 6 ay ücretsiz izin dayatmasına karşı mücadele ediyor.

Dev Maden-Sen, direnişlerinin üçüncü gününde maden ocağında işçilerle bir araya gelerek açıklama yaptı.

Toplu İş Sözleşmesi yetkisi almalarının ardından Odaş Yel Enerji şirketi patronunun işçileri sendikadan istifaya zorladığı, ancak bu çabalarının boşa çıkarıldığı belirtilen açıklamada, "6 aylık ücretsiz izin teşebbüsü de püskürtülecektir. Direne direne kazanacağız" denildi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
150 işçinin kötü çalışma koşulları, düşük ücret ve verilmeyen sosyal haklarına isyan ederek Dev Maden-Sen'de örgütlendiği hatırlatılan açıklamada, sendikaya üye olan işçilere baskı yapan patron hakkında TCK'nın 118. maddesi gereği suç duyurusunda bulunduklarını ve patronun daha sonra sendika üyesi 88 işçiyi 6 ay ücretsiz izne çıkarma saldırısında bulunduğu kaydedildi.

Maden patronunun işçilerin sendikalaşma hakkını engellemeye yönelik girişimlerine karşı Çalışma ve Enerji Bakanlığı ile TKİ'yi göreve çağıran Dev Maden-Sen, "Kanunlarımızca bir maden işletmesinin hangi koşullarda üretime ara vereceği açıkken, işveren bunu tehdit olarak kullanmakta beis görmemekte, işçileri sendikadan baskıyla istifa ettirerek eskisi gibi kölelik koşullarını aratmayan çalışmaya zorlamaktadır" diye belirtti.

İşçilere 6 aylık ücretsiz izne çıkmaları için belge imzalama dayatmasında bulunan maden patronunun sendikadan istifa eden işçilere işyeri tekrar açılana kadar diğer işletmelerde geçici olarak çalışma, istifa etmeyenlerin ise işsiz kalacakları tehdidinde bulunduğunu kaydeden sendika, "Bu koşulları kabul etmeyenlere ise, ölümü gösterip sıtmaya razı olma misali, yalnızca kıdem tazminatlarını 12 ay taksitle ödemeyle tüm haklarından vazgeçmelerini içeren belgeyi imzalamaları teklifiyle tehdit etmektedir" dedi.

Yaşananları zorbalığa karşı işçilerin işleri, aşları ve gelecekleri için direnmeye başladığını vurgulayan Dev Maden-Sen açıklamasında, patrona işçilerin sendikalaşma hakkını tanıma ve toplu sözleşme masasına oturma çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, "Üyelerimizin kanuni hakları tanınıp, kanunlarımızca da ifade olunan toplu iş sözleşmesine oturuluncaya kadar üyelerimizin haklarını tüm kararlılığımızla savunmaya devam edeceğiz" denildi.