24 Eylül 2024 Salı

Liseliler karneleri yaktı

Liseli gençlik örgütleri, eğitim sistemini protesto etmek için karnelerini yaktı, "Bu eğitim sistemine karşı mücadele ediyoruz" dedi.
Liseli Öğrenci Birliği(LÖB), Devrimci Liseler(Dev-Lis), Özgür Lise ve Liseli Anarşist Faaliyet (LAF) Kadıköy Süreyya Operası önünde eğitim sistemini protesto etmek için karne yakma eylemi yaptılar.
 
"Karneler sizin gelecek bizim" pankartının açıldığı eylemde liseli gençlik örgütleri adına ortak basın metnini Berivan Kurt okudu.
 
Eğitim sisteminin boyun eğen nesiller yetiştirdiğini kaydeden Kurt, kendilerinin bu sisteme karşı sokaklarda mücadele eden liseliler olduklarını söyledi. Liseliler gerçek yaşamdan koparılarak mücadeleci gücünden yoksun bırakıldığını ifade eden Kurt, "Bu amaçla da eğitim sisteminin baskıcı politikalarını gördük, görüyoruz. Bu sistemin okullarında gün geçtikçe eğitim sistemi muhafazakarlaştırılmaya çalışılıyor. Bizler bu sistemin karnelerini değil geleceğimizi istiyoruz bugüne dek bizi mahrum bırakmaya çalıştığınız baskıcı, rekabetçi, itaatkar, düzeninize karşı mücadele ettik ve mücadeleye etmeye devam ediyoruz" dedi.
 
'EĞİTİM SİSTEMİNİ TANIMIYORUZ'
 
Özgürlük isteyen liselilerin gözaltına alındığını, işkenceye maruz kaldığını ve tutuklandığını söyleyen Kurt, "Cinsiyetçi söylemlerinizle kadınları yaşamdan koparmak istiyorsunuz. Eğitim sisteminin baskıcı politikalarından somut örnekleri ele alacak olursak, bunlardan bazıları; hâlâ devam eden meslek liselilerindeki staj sömürüsüdür. Kadın ve LGBTİ+'lara karşı cinsiyetçi yaklaşımlardır, ekonomik durumu kötü olan fakat okul harçlığını çıkartmaya çalışırken iş yerlerinde sigortasız bir şekilde çalışıp ölüme mahkum edilen arkadaşlarımızdır" diye konuştu.
 
Bu sistemin gençleri katlettiğini belirten Kurt, mevcut eğitim sistemine karşı mücadele ettiklerini kayderek sözlerini şu şekilde sonlandırdı: "Berkin'i, Uğur'u, Ceylan'ı, unutmuyoruz. Türlü baskıya maruz kalan, tacize, tecavüze uğrayan, sömürülen, sistemin baskısı yüzünden intihar edip yaşamını yitiren kardeşlerimizi unutmuyoruz. Onların alamadığı karneleri, her gün ölüme sürüklediğiniz sıra arkadaşlarımızın alamadığı karneleri bizler de almıyoruz. Bize dayatılan eğitim sistemini tanımıyoruz. Ötekileştirilmenin normalleştirilmeye çalışıldığı bu sistemin içinde mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Sokaklara, alanlara, meydanlara çıkmaya devam edeceğiz."
 
Liseliler, eylemlerini karnelerini yakarak sonlandırdı.