21 Eylül 2024 Cumartesi

Îlham Ehmed: IŞİD'ler uluslararası bir mahkemede yargılanmalı

DSG'nin IŞİD'i bitirme operasyonunu dünya halklarına adayan MSD Yürütme Kurulu Başkanı Îlham Ehmed, 5 bini tutuklu, 80 bini aşkın da aileleri olan IŞİD'liler dikkat çekerek, "bunların uluslararası mahkemelerde yargılanması gerekiyor. Çözümü için, uluslararası desteğin ve sorumlulukların devam etmesi gerektiği kanısındayız" dedi. Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Deyr ez Zor'da Heqil Omer'de IŞİD'in bitişini ilan ettiği kutlamalara katılan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Başkanı Îlham Ehmed, zaferi bütün Suriye halklarına adayarak, "IŞİD'in coğrafi olarak bitirilmesi yetmemektedir. Önümüzde daha yoğun bir süreç var. Sayıları 5 bini bulan tutuklu IŞİD'liler konusu halen tamamlanmış değil. Bunların uluslararası bir mahkemede yargılanması gerekiyor" dedi.
 
Omer Petrol Sahası'nda yapılan kutlamada konuşan Ehmed, zaferin, Kuzey ve Doğu Suriye halklarına, YPJ ve uluslararası koalisyon güçleri başta olmak üzere mücadele eden tüm askeri kuvvetlere kutlu olmasını diledi. Ehmed, konuşmasının başında, Kuzey ve Doğu Suriye topraklarını özgürleştirmek adına yaşamını yitirenleri de andı.
 
Ehmed konuşmasında, "Tarihi anlar yaşıyoruz. Tarih bu olayı, yurtsever halkımızın ve askeri güçlerimizin emeklerini altın harflerle yazacaktır. Güçlerimiz 5 yıldır, ülkemizi parçalayan bu hastalığa karşı mücadele etmiş ve büyük emeklerin ardından özgür yaşam geri gelmiştir" diye belirtti.
 
IŞİD tehlikesinin bölgede halen tam olarak bitmediğine dikkat çeken Ehmed, şöyle devam etti:
"Terörün yenilgisinin ilan edildiği şu anlarda, Suriye'nin diğer bölgelerinde halen tehlikenin devam ettiğini biliyoruz. Coğrafi kurtuluş sürecinin terörü tam olarak bitirmek anlamına gelmediğini belirtiyoruz. Çünkü halen hücre yapılanmaları var. Hücre yapılanmaları ya da bölgesel güçlerin aracılığıyla IŞİD'in yeniden ortaya çıkma tehlikesi mevcut. Hücre yapılanmalarına karşı geliştirilecek operasyonlardan dolayı gelecek süreç daha yoğun olacak.
 
"Bununla birlikte sayısı 5 bini bulan tutuklu IŞİD'liler meselesi var ve bunların uluslararası mahkemelerde yargılanması gerekiyor. Ayrıca sayısı 80 bin olan kördüğüm halini almış IŞİD'li aileler konusunun da çözüme kavuşması gerekiyor. MSD olarak bu sorunların çözümü için, uluslararası desteğin ve sorumlulukların devam etmesi gerektiği kanısındayız."
 
Ehmed, konuşmasında sahadaki aktif güçlere ve uluslararası topluma, Suriye krizinin siyasi çözümünde katılım göstermeleri ve göç edenlerin ülkelerine geri dönebilmeleri için olumlu rol oynamaları çağrısında bulunda.
 
Ehmed, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu zafer hamlesinin barışa doğru büyük bir adım olmasını diliyor, siyasi sürecin Özerk Yönetim temsilcileri olmadan başarıya ulaşamayacağını bir kez daha belirtiyorum."