Lezita grevinin 41. gününde dayanışma çağrısı
Lezita grevinin 41. gününde açıklamam yapan direnişçi işçiler, jandarmanın patron talimatıyla fabrikanın güvenliği gibi hareket ettiğini kaydetti. Jandarma baskısı ve tehdidi altında direnişi sürdürdüklerini söyleyen işçiler, kamuoyunu direnişlerine sahip çıkmaya ve 1 Mayıs'ı Lezita önünde geçirmeye çağırdı.
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Abalıoğlu Grup'a ait Lezita'da Öz Gıda-İş üyesi işçiler 7 Mart'tan bu yana grevde. Öz Gıda İş Sendikası'nda örgütlenen işçiler, 2021 yılından beri Abalıoğlu Lezita'da sendikal örgütlenme mücadelesi veriyor. Sendikanın yetki almasına ve toplu iş sözleşmesi için yapılan çağrılara yanıt vermeyen patronun tavrına karşı grev kararı alındı.
Emek ve sendika düşmanı Lezita, grevi kırmak için Hindistan'dan işçi getirdi. Yabancı işçi çalıştırmanın "işin sürdürülebilirliği ve üretimin devamlılığı açısından başvurulan bir yöntem" olduğunu iddia eden patronun talimatıyla grevin ilk gününden bu yana işçilerin sesini duyması çeşitli yöntemlerle engellenmek isteniyor. Öte yandan bu hamle, Öz Gıda İş Sendikası tarafından grev kırıcılık olarak yorumlandı. Öte yandan işveren grevin ilk saatlerinden bugüne dek yüksek ses müzikle işçilerin grevini kırmaya çalışıyor.
İŞÇİLERE JANDARMA SALDIRISI
Fabrika önünde direnen işçilere jandarma saldırdı. Üç sendika yetkilisi ve on işçi darp edilerek gözaltına alındı.
MAHKEME İŞÇİLERDEN YANA KARAR VERDİ
15 Nisan 2024 tarihinde, grev kırıcı olarak işe alınan 483 kişinin tespit edilmesiyle sendika avukatları mahkemeye başvuruda bulundu. Denizli 2. İş Mahkemesi, "Hüküm 1: Davacı Öz Gıda-İş sendikasının ihtiyati tedbir talebinin kabulüne. 2: Davalı işverenin, kanuni bir grev süresince 67. madde hükmü gereğince iş sözleşmeleri askıda kalan işçilerin yerine, sürekli ya da geçici olarak başka işçi alamayacağından veya başkalarını çalıştıramayacağından greve katılamayacak işçilerden ölen, kendi isteği ile ayrılan veya iş sözleşmesi işveren tarafından haklı nedenle fesih edilenlerin yerine alınacak yeni işçiler haricinde işçi almasının yasaya aykırı olduğunun tespiti ile murazanın mennine" kararı verdi.
FABRİKA YÖNETİMİ MAHKEME KARARINI TANIMADIĞINI İLAN ETTİ
Sendika avukatları ve konuyla ilgili yetkili kişiler mahkeme kararını uygulamak için Lezita'ya gitti ancak yöneticilerin çıkardığı zorluklarla karşılaştı. Jandarmayı özel güvenlik olarak kullanan patron, mahkeme kararını tanımadığını ilan etti. Sendika avukatları yaşananları kayıt altına aldı, yasal işlem başlatılacağı duyuruldu.
'SESSİZ KALAN BAKANLIKLAR BU SUÇA ORTAK'
Konuya ilişkin açıklama yapan Lezita grevcileri; Cumhurbaşkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ve Hak-İş'in sessiz kalarak suça ortak olduğunun altını çizdi. Yalnızca kendi hakları için direnmediklerinin altını çizen Lezita grevcileri, "Hukukun uygulanması için de mücadele ediyor. İşçiler bu alanda onur ve haysiyet mücadelesi vermektedir. Çiğnenen hukuktur, anayasadır ve bu mücadele bütün yurttaşları ilgilendirmektedir. Kadın işçiler jandarma kalkanı ile itilip kakılmakta, işçilere biber gazı sıkılmaktadır. Hukuk jandarma boyutuyla çiğnenmektedir. Jandarma işçilere yola kapatma bahanesi ile müdahale etmektedir. O yol hiçbir yerleşimin olmadığı sadece fabrikaya ait araçların girip çıktığı bir yoldan ibarettir. Kamusal alan ola yolun çok büyük bir bölümü Abalıoğlu Lezita'nın grevcileri engellemek için koyduğu TIR dorseleri, tankerler ve dikenli tellerle kapatılmıştır. Yine kamusal alanda Abalıoğlu Lezita'ya ait kaçak yapılar bulunmaktadır. Yolun bir bölümü bizzat jandarma barikatlarıyla kesilmiş, kullanıma kapatılmıştır" dedi.
'JANDARMA LEZİTA'NIN TOPRAKLARINI KORUYOR'
Lezita grevcileri durumu şöyle özetledi: "Jandarma kimsenin gelip geçmediği, sapa bir yerde yüzden fazla askeri ile Abalıoğlu Lezita'nın bekçiliğini yapmakta, tarlasını korumaktadır. Patronun özel tarlasında devriye atan, Lezita çalışanı gibi fabrika kampüsünde dolaşan jandarmaların görüntüleri ortadadır. Patronun hukuksuzluklarına tek bir müdahalede bulunmayan jandarma işçiye zulüm etmeye çalışmaktadır. Zaten kimsenin gelip geçmediği, yerleşim yerinin bulunmadığı bir yol korunmakta, patron ve jandarmanın kapattığı yola işçi geçince müdahale sebebine dönüşmektedir. Bu süreç bizzat dün kayıtlara yansıdığı üzere bir albay tarafından yönetilmektedir. Bu durum en hafif tabiriyle rezilliktir. Burada anayasal hakkını kullanan işçiler jandarmalar tarafından engellenmektedir. İşçilere müdahale emri veren, bu kanunsuz emri uygulayan yetkililerin tümü tespit edilecek yargı, kamuoyu vicdanı ve işçiler karşısında hesap verecektir."
'1 MAYIS'I FABRİKA ÖNÜNDE GEÇİRELİM'
Grevin 41. gününde direnişi jandarma ablukası ve tehdidi altında sürdürdüklerini kaydeden Lezita grevcileri, şu çağrıyı yaptı: "Bu abluka dağıtılmalıdır ve mutlaka dağıtılacaktır. Tüm emekten yana, işçi dostu, ilerici, demokrat kamuoyunu dayanışmaya ve destek olmaya davet ediyoruz. Lezita önündeki işçileri yalnız bırakmayın. Herkesi ivedilikle alanımıza dayanışmaya davet ediyoruz. 1 Mayıs'ı fabrika önünde birlikte geçirme çağrımızı yineliyoruz."