24 Eylül 2024 Salı

Kuzey ve Doğu Suriye halkları: Yeni Lozanlara hayır

Kuzey ve Doğu Suriye halkları, Lozan Antlaşmasının 100. yılını protesto etmek için Kobanê ve Dêrik kentlerinde eylemler yaptı, "Yeni bir Lozan yazmanın zamanı geldi" dedi.

Lozan Antlaşmasının 100. yıldönümü Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde halk yürüyüşleriyle protesto edildi.

KOBANÊ
Kobanê"de yüzlerce kişi Özgür Kadın Meydanı"nda bir araya geldi. "Lozan Antlaşmasına hayır" yazılı pankart açılan eylemde sık sık işgal ve sömürgecilik karşıtı sloganlar atıldı.

Şehit Egît Meydanı"na kadar yapılan yürüyüş sonunda açıklama yapan PYD yöneticisi Ahmet Xoce, "Yeni bir Lozan"a hayır. Yeni bir uluslararası komploya hayır. Kürdistan"ın yeniden parçalanmasına hayır" dediklerini ifade etti.

24 Temmuz"un Kürt halkı için kara bir gün olduğunu ve emperyalist güçlerin Kürt halkının ulusal taleplerini görmezden geldiğini vurgulayan Xoc şunları dile getirdi: "Amacı Kürleri soykırımdan geçirmek olan Lozan Antlaşması boşa çıktı. Dünyanın gözü önünde her gün katlediliyoruz. Bu siyasi, kültürel ve ekonomik bir savaştır. Her yönden Kürt tarihini karalamaya çalışıyorlar ama amacına ulaşamadı. Kürdistan"ı Lozan Antlaşması ile 4 parçaya bölen güçlere karşı mücadele etmek, her bir bireyin görevidir. Kürtlerin kazanımları için artık yeni bir antlaşma imzalamanın zamanı gelmiştir."

DERÎK
Dêrik"te düzenlenen yürüyüşe çevre köylerden çok sayıda kişi katıldı. Özgürlük Meydanı"nda toplanan halk Kent pazarında kadar yürüyüş yaptı.

PYD yöneticisi Mihemed Seîd, Kürtleri parçalayan Lozan Antlaşması"nı kabul etmediklerini dile getirdi. Rojava devrimine yönelik saldırılara dikkat çeken Mihemed Seîd, "Mücadelemizi yürütmeli, Özerk Yönetimi korumalı ve örgütlülüğümüzü güçlendirmeliyiz" diye konuştu.