24 Eylül 2024 Salı

Kuzey ve Doğu Suriye halkları eylemlerle katliamı protesto etti

Kuzey ve Doğu Suriye halkları Türk devletinin SİHA'yla hedef alarak Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş, Eşbaşkan Yardımcısı Leyman Şiwêş, ve Meclis üyesi Firat Tûma'yı katletmesine tepki gösterdi.

Türk devletine ait Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) Qamişlo-Tirbespiyê yolu üzerinde Qamişlo Kantonu Meclisine ait bir aracı hedef aldı. Saldırı sonucunda Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş, Eşbaşkan Yardımcısı Leyman Şiwêş, ve Meclis üyesi Firat Tûma şehit düştü. Kanton Eş Başkanı Gabî Şemûn ise yaralandı. Türk devletinin saldırıları yapılan eylem ve etkinliklerle kınandı. Direnişi büyütme sözleri verilen etkinliklerde katliam karşısında sessiz kalan uluslararası kurumlar kınandı. Şehitler için Amûde'de taziye çadırı açıldı.

DÊRİK
Türk devletinin Rojava'ya dönük saldırılarını kınamak için Dêrik halkı bugün sokaklardaydı. Özgürlük Meydanında bir araya gelen yüzlerce kişi yürüyüş halinde şehir merkezin ulaştı. Yürüyüş burada mitinge dönüştü.

Kitleye hitaben konuşan Kongra Star Derik Yönetim Kurulu üyesi Wesfiye Murad şehitlerin ailelerine başsağlığı diledi. Türk devletinin saldırılarının kadınların yürüttüğü mücadeleye engel olamayacağını belirten Wesfiye, kadınların işgal saldırıları karşısında birliklerinin güçleneceğini söyledi. Direnişi büyütme, büyük fedakarlıklarla elde edilen devrimin değerlerine sahip çıkılması çağrısı yapan Wesfiye Murad, "Örgütlü gücümüzle anılarını yeni bir mücadelenin çıkış hamlesi yapalım" dedi.

TİRBESPİYÊ
Kongra Star Tirbespiyê ilçesinde "Kadınların örgütlenmesi işgal saldırılarına yanıttır" sloganıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe Arap, Süryani, Kürt halkları ve siyasi parti temsilcileri, Kongra Star üyeleri ve meclis üyeleri katıldı. Şehit Aileleri Meclisi Binası önünde başlayan yürüyüş şehir merkezinde mitinge dönüştü. Yürüyüşte SİHA saldırısıyla katledilen Özerk Yönetim temsilcilerinin resimleri taşındı.

Kongra Star adına mitingde konuşan Muntehe El Mehmûd "İşgalci Türk devleti saldırılarla özgür kadının gücünü, iradesini temsil eden öncü kadınların yanı sıra, Özerk Yönetimi hedef alıyor" dedi. Muntehe El Mehmûd konuşmasını: "Saldırılar irademizi kıramaz. Barış ve zafer sağlanıncaya kadar şehitlerin izinden yürüyeceğiz" sözleriyle bitirdi.

Tirbespiyê Eğitim Derneği Eş Başkanı Fener Hisên yaptığı konuşmada 20 Haziran'da ölümsüzleşen Yusra Derwêş'in Kuzey ve Doğu Suriye'de eğitimin gelişmesi için üstlendiği görevlere dikkat çekti ve mücadeleyi büyütme sözü verdi.

DERAZOR HALKI KATLİAMA SESSİZ KALANLARI PROTESTO ETTİ
Dêrazor Sivil Meclisi'nin Hecîn beldesinde düzenlediği çadır eyleminin ikinci gününde basın açıklaması yapıldı. Türk devletinin yayılmacı, işgalci planlarına dikkat çekildi. Ortadoğu'daki siyasi karışıklığa neden olan işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı uluslararası kurumlara sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıldı.

Dünya halklarının, faşist DAİŞ'e karşı büyük mücadele eden ve başarılar kazanan Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ve Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ni desteklemesi için çağrılar yapıldı.

'BÖLGE HALKLARININ BİRLİĞİYLE SALDIRILAR PÜSKÜRTÜLÜR'
Hesekê'ye bağlı Hol ilçesinde yapılan yürüyüşte de Türk devletinin gerçekleştirdiği katliam protesto edildi. Hol Meclisi Eş Başkanı Cûdî Azad, Türk devletinin halklara dönük saldırılarını kınadı.

Özerk Yönetimin, DAİŞ çetelerini yargılama kararını açıklamasının ardından saldırıların artmasına dikkat çeken Azad, bölge halklarının birliği ile başarıya ulaşılacağı ve işgal saldırılarının püskürtüleceğini belirtti.

QAMİŞLO ŞEHİTLERİ İÇİN TAZİYE ÇADIRI AÇILDI
Qamişlo Kantonu Eş Başkanı Yusra Derwêş, Qamişlo Kanton Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Leyman Şiwêş ve Meclis üyesi Fırat Tûma için Amûde'de açılan taziye çadırında taziye töreni düzenlendi.

Taziye çadırı Kürt, Arap aşiret temsilcileri, Özerk Yönetim kurum temsilcileri, siyasi partiler, Cizre bölgesinden kadın örgüt ve hareketleriyle birlikte binlerce kişi tarafından ziyaret edildi. Saygı duruşuyla başlayan törende, şehit düşenlerin mücadele dolu yaşamları anlatıldı. Uluslararası kurumların katliamlara sessiz kalması kınandı. İşgalci saldırılara karşı mücadeleyi büyütme sözü verildi. Taziyede şehitler için şiirler okundu. Şehitlere bağlılık sloganlarıyla bitirildi.