21 Eylül 2024 Cumartesi

Kuzey İrlanda'daki protestolarda gazeteci McKee yaşamını yitirdi

Kuzey İrlanda'nın Derry kentinde Perşembe akşamı başlayan eylemler sırasında 29 yaşındaki gazeteci Lyra McKee'nin hayatını kaybettiği açıklandı.
Kuzey İrlanda'nın Derry kentinde Perşembe akşamı başlayan protesto eylemleri sırasında 29 yaşındaki gazeteci Lyra McKee'nin hayatını kaybettiği açıklandı.
 
Derry'de yaşanan protesto eylemleri sırasında polis ve eylyemciler arasında çatışma çıkmıştı. Derry, emniyetli bölgede görev yapan polislere en az 50 molotof kokteyli atıldığını ve ayrıca silahlı bir kişinin protestolar sırasında ateş açtığını iddia etti. Kuzey İrlanda Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Lyra McKee'nin ölümünün ardından soruşturması başlatıldığını, olayın arkasında kendisini 'Yeni IRA (İrlanda Cumhuriyet Ordusu)' olarak adlandırılan örgütün olduğunu düşündüklerini ifade etti. Yeni İRA Mart ayında İngiltere'nin başkenti Londra ve İskoçya'nın Glasgow kentinde 'bombalı paket' saldırıların üstlenmesiyle gündeme gelmişti.
 
SİNN FEİN: BARIŞ SÜRECİNE YÖNELİK BİR SALDIRI
 
Kuzey İrlanda'nın büyük siyasi partisinden birisi olan Sinn Fein'in Başkan Yardımcısı Michelle O'Neill ise Lyra McKee'nin öldürülmesini "Tüm toplumumuza yönelik bir saldırı" diyerek niteledi. O'neill, "Bu genç kadının öldürülmesi ailesi için büyük bir trajedi ancak aynı zamanda tüm toplumumuza yönelik, Kuzey İrlanda'daki barış sürecine yönelik bir saldırı" dedi.