24 Eylül 2024 Salı

Kurtulan: Açlık grevi kritik aşamada ama iktidar izliyor

Açlık grevleri başta olmak üzere gündemdeki konuların değerlendiren HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, ?İktidar toplu bir katliamı izliyor? diyerek, iktidarın çözüm için adım atmamasına tepki gösterdi.
HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Mecliste yaptığı basın toplantısında açlık grevleri başta olmak üzere sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 
 
'TUTSAKLAR KAN KUSUYOR, YÜRÜYEMİYOR'
 
Leyla Güven başta olmak üzere 4 milletvekili ve binlerce tutsağın, tecride karşı açlık grevini sürdürdüğünü hatırlatan Kurtalan, 15'inin 21. gününde olduğu, toplam 30 tutsağın ölüm orucunda olduğunu kaydetti. Kurtulan, direnişçilerin sağlık durumlarının kritikleştiğini belirterek, "Kan kusmakta, yürüme zorluğu çekmekte, duyu kaybı yaşamakta, kol ve bacaklarını hissetmeme durumu yaşanmaktadır. 3 milletvekilimizin açlık grevi de devam ediyor. Bu Meclis'in 4 milletvekili açlık grevinde ama bu Meclis sessizliğini ve duyarsızlığını devam ettiriyor. Leyla Güven 194'üncü gününde, Leyla Güven artık kritik aşamayı çoktan geçti. Bir an önce çözüm bulunması gerekiyor" dedi. 
 
'ÇÖZÜM BEKLERKEN, SALDIRI HABERİ ALDIK'
 
Çözüm bulunmasını beklerken kimi hapishanelere saldırı düzenlendiği haberlerini aldıklarını ifade eden Kurtulan, şu bilgileri paylaştı: "Aile ve avukatlardan bu bilgileri teyit ettik. Kandıra, Bakırköy, Van, Şakran, Diyarbakır, Bolu ve Maltepe cezaevlerinde tutukluların koğuşlarının basıldığını, radyolarına el konulduğunu bir günde birden fazla kez arama bahanesiyle eşyalarının dağıtıldığını öğrendik. Yaptığımız görüşmelerde, Adalet Bakanlığı ile temaslarımızda da bunu dile getirdik. Bir an önce çözüm beklerken tutuklulara işkence yapmak kabul edilebilir bir durum değil.”
 
'ANNELER İFTARLARINI AĞIT YAKARAK AÇIYOR'
 
Tutsak annelerinin bir çok ilde eylemlerini sürdürdüğünü hatırlatan Kurtulan, bir grup tutsak annesinin de Meclis'te görüşmeler yaptıklarını ardından da 4 gün boyunca oturma eylemi gerçekleştirdiklerini söyledi. “4 gün önce anneler olan beraberliğimizde gördük ki, anneler iftarlarını ağıt yakarak açtılar, sürekli çocuklarını andılar ve bu taleplerin nasıl karşılanacağı sorularını bize sordular” diyen Kurtulan, iktidarın tutsak yakınlarının taleplerini görmezden geldiğini söyledi. 
 
'CİZRE BODRUMLARI'NI İZLER GİBİ GÖR VE SAĞIR OLMUŞLAR'
 
Kurtulan, şöyle devam etti: “Bu kadar kin ve öfkeyi AKP nasıl içinde barındırıyor bunu anlamakta zorlanıyoruz. Toplu bir katliamı izliyor gibi izliyor toplum. Tıpkı 'Cizre Bodrumları'nı izler gibi kör ve sağır olmuş izliyor bu yaklaşan olanı. Yarın öbür gün çok geç, bir an önce açlık grevleri sorunu çözülmelidir. Dünyanın hiçbir yerinde kanunlar uygulansın diye insanlar bedenini açlık grevine yatırmış değildir. Türkiye bu ayıbı bir an önce sonlandırmalı çağrısını yapmak isterim.”
 
'AKP BU TOPLUM VE ÇOCUKLARDAN NE İSTİYOR ANLAŞILIR DEĞİL'
 
Eğitim sisteminde yapılacak değişikliği hatırlatan Kurtulan, “Her daim Türkiye eğitim sistemi tartışılır, özellikle bakanlar ve hükümetler değiştikten sonra bu tartışılır şimdi yine bu sistem tartışılıyor. Sayın Ziya Selçuk AKP iktidarları döneminin 7'inci bakanı. Her bakan geldiğinde bir öncekinden çok farklı sistem değişikliği yapıyor. Bakanların bunu niye gündemine aldığını toplum anlamıyor. Herkes çocuğunun geleceğini düşünüyor. Bütün toplum çocuklarının bilimsel eğitim sisteminden geçerek geleceğe aktarmak ve topluma yararlı hale getirmek ister. Ama AKP toplumdan ve çocuklardan ne istiyor bu anlaşılır değil” dedi.
 
'İNANCI MALZEME YAPARAK OKULLARI İMAM HATİPLERE DÖNÜŞTÜRÜYORLAR'
 
Yeni sistem ile tümüyle bilimsel eğitimin bertaraf edildiğini, matematik, biyoloji, tarih, sosyoloji, fizik, kimya gibi derslerin önemsiz ve görünmez hale getirildi bir düzenlemenin yapılacağına işaret eden Kurtulan, “AKP, inancı malzeme yaparak okulları İmam Hatiplere dönüştürme gibi bir niyet görünüyor. Toplum çocuklarının geleceği üzerinde bu kadar oyun oynanmasını kabul etmeyecek etmemelidir de” diye kaydetti.  
 
'SADECE DÜN 3 KADIN KATLEDİLDİ'
 
Kadın cinayetlerine dikkat çeken Kurtulan, dün Nergiz Yavaş, Gizem Tabak, iki çocuğu ile birlikte Avukat Müzeyyen Boylu'nun katledildiğini hatırlattı. Bir hafta içerisinde çocuklara yönelik taciz ve istismar olaylarını da hatırlattı, toplumun ve iktidarın kadınlara yaşadıkları karşısında “susmalarını” dayattığını söyledi. Kurtulan, “Cinayet de işlense, şiddete de maruz kalınsa kadınlardan beklenen susmak, kabul etmek ve buna boyun eğmektir. AKP zihniyeti değişmediği sürece ne yazık ki biz kadınların maruz kalacağı bir durum bu. Ama kadın örgütlerinin büyüyerek, çoğalarak buna izin vermeyeceğini göreceğiz” dedi.
 
Devletin, çocukları koruyamadığına işaret eden Kurtulan, “Çocuklarına sahip çıkamayan bir iktidarın, çocukların güvenli bir ortamda büyümesini sağlayamayan bir hükümetin utancından sokağa çıkmaması lazım. Ama bunu AKP'den beklemek nafile. Bunu değiştiren biz kadınların örgütlü gücü olacaktır. Nevin kendisini korumak için bir cinayet işledi. Kadınların defalarca şiddete, tacize uğradığı bir durumda çok nadiren başvurdukları bir yöntem” şeklinde konuştu. Kurtulan, özsavunma hakkını kullandığı için tutuklanan Nevin Yıldırım davasının 23 Mayıs'ta görüleceğini hatırlattı, davanın takipçisi olacaklarını söyledi.
 
'YEDİ SÜLALENİZİ ZENGİN ETTİNİZ AMA GÖZÜNÜZ HALA VATANDAŞIN CEBİNDE'
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, “Karınlarını doyuyoruz ama yine bize oy vermiyorlar” şeklindeki sözlerini hatırlatan Kurtulan, şunları söyledi, “Bunu biz Kürtlere mi söyledi topluma mı söyledi bilemiyoruz. Şunu belirtmek isteriz ki bütün toplum sizin gözünüzü doyurmaya çalışıyor, kışlık yazlık saraylarınızla, şatafatlı, yaşamınızla, gözünüzü doyuramıyor. Adeta kefenin cebi varmış gibi 7 sülalenizi zengin etmenize rağmen vatandaşın ekmeğine, cebine göz dikmiş durumdasınız. Vatandaşın en çok tükettiği gıdalara bile zam üstüne zam getirerek aslında şatafatlı, çarçur eden sürekli israfa götüren yönetim sistemini doyurmakla meşgulsünüz.”
 
'İŞSİZLİK SORUNU YAPISAL BİR HAL ALDI'
 
İşsizliğin bu ülkenin başat sorunlarından olduğunu kaydeden Kurtulan, işsiz sayısının her dönem arttığını söyledi. Şubat ayı işsizlik oranının 14,7 olarak belirlendiğini, resmi işsiz sayısı 4.7 milyon olduğunu anımsatan Kurtalan, şunları söyledi: “Genç işsizliğin, tarihin en yüksek oranını yaşadığı bir dönemdeyiz. Yüzde 26,1 oranla AKP hükümeti bu rekoru elinde taşıyor. İş bulma umudu olmayanları, aktif olarak iş aramayanları, iş bulamayacağını düşünenleri, mevsimlik işçileri de toparlarsak Türkiye de 7,5 milyondan fazla işsizin olduğu görülüyor. Bu işsizlik oranları geçici bir durum değil artık yapısal bir hal aldı. Toplum sadece işsizlikle değil geçim sıkıntısı ile de uğraşıyor. Gıda enflasyonu tarihin en yüksek seviyesinde ve insanların bundan feryat ettiğini, geçinemediğini görüyoruz. Bütçe açığı geçen yılın ilk 4 ayında 23.3 milyar lira iken, bu yılın ilk dört ayında bütçe açığa 54.5 milyar olarak gerçekleşti. Örtülü ödenek Nisan ayında 403 milyon liraya ulaştı. 4 ayda örtülü ödenekte yapılan toplam harcama ise 946 milyon lira. Bizim kayyımlarla yönetilen belediyelere baktığımızda da, kamuda da çarçur etme, talan etme, şatafatlı yaşamla nereye harcandığı belli olmayan bir durumla ülkeyi yönetme, yapısal bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.”
 
Türkiye halklarını bu durumu kabul etmeyeceğini vurgulayan Kurtulan, “Türkiye toplumunun bir bütün olarak bir an önce demokratik yönetim tarzıyla, eşitlikçi, katılımcı bir tarzla bunu aşacağına inanıyorum. AKP'nin bu tekçi ve rantçı zihniyetinden vazgeçerek, toplumu yönetmesi gerektiğini hatırlatıyoruz” dedi.
 
Dokunulmazlıkların kaldırılmasının yıldönümü olduğunu da hatırlatan Kurtulan, HDP önceki dönemem eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş'ın aralarında olduğu çok sayıda milletvekilininin tutuklu olduğunu söyledi. 
 
'BİR DÖNEM ANNELERE SÖZ VERENLER, BUGÜN EYLEMLERİNİ YASAKLIYOR'
 
Bu haftanın da Gözaltına Kayıplara Karşı Mücadele Haftası olduğunu belirten Kurtulan, Cumartesi Anneleri'nin kaybedilen yakınlarının akıbetini sormaya devam ettiğini söyledi. Kurtulan, “Bir dönem anneleri toplayarak söz verenler, bugün annelerin eylem yapmasına izin vermiyor. Bu mücadele bitmez, eninde sonunda Türkiye'ye demokrasi getirecektir” diye kaydetti.