24 Eylül 2024 Salı

Kürtlerin mezar anmasından da korkuyorlar

Hapishanede katledilen Gogan'ın son belediye başkanı Bazo Yılmaz'ın ölümsüzlüğünün birinci yılında mezarında yapılmak istenen anmaya asker saldırdı. Halk saldırıya zılgıt ve sloganla yanıt verirken, askerler milletvekili Öcalan'ı da gözaltına almaya çalıştı, yapamayınca karakolda alıkoydu.

İktidarın siyasi tutsaklara düşman politikaları sürerken, hapishane idareleri de bu politikalardan güç alarak tutsaklara işkence ediyor. Ağır hasta tutsaklar tahliye edilmeyerek hapishanelerde ölüme mahkum edilirken, katledilen tutsakların anmaları ise ya engelleniyor ya da jandarma, polis ablukasında tacizle geçiyor.

HAPİSHANEDE ÖLÜME MAHKUM EDİLDİ
18 Ağustos 2022 tarihinde ağır hasta tutsak 67 yaşındaki Bazo Yılmaz, Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesinde hayatını kaybetti. Yılmaz'ın ölümsüzlüğünün yıldönümünde mezarı başında yapılmak istenen anmaya ise askerler saldırdı. Urfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Gogan Mahallesi Yukarı Göklü Asri Mezarlığında yapılan anmaya Yılmaz ailesi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Urfa il örgütü temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.

ÖCALAN: BİR YIL ÖNCE ZİNDANDA KATLEDİLDİ
Devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşuyla başlayan anmada söz alan Öcalan, "Bazo arkadaşımız Gogan'ın son belediye başkanıydı. Kayyum ile halkın seçtiği belediye başkanları tutuklandı, belediyeler gasp edildi ve halkın iradesi ayaklar altına alındı. Arkadaşlarımız tutuklandı ve cezaevinde büyük bir zulüm ile karşı karşıya kaldılar. Bunlardan biri de Bazo arkadaştı. Herkes sağlık durumunun iyi olmadığını biliyordu. Ne kadar girişimde bulunsak da bırakılmadı bir yıl önce zindanda katledildi" hatırlatması yaptı.

'ARKADAŞIMIZ KÜRT OLDUĞU İÇİN KATLEDİLDİ'
Öcalan konuşmasını sürdürdüğü esnada bir asker, "Mezarda açıklama yapmak yasak" iddiasıyla saldırma tehdidinde bulundu. Askerlerin tehdidini yok sayan Öcalan, konuşmasını sürdürdü ve "Yaşamını yitiren arkadaşımız bir siyasetçi. Kürt olduğu için katledildi. Burada da bize şu an zulüm yapılıyor" dedi.

HALK SALDIRIYA ZILGITLA YANIT VERDİ
Anmaya katılanlara saldıran askerlere, "Bijî berxwedana zindanê" sloganı, zılgıtlarla karşılık verildi. Öcalan saldırıya "Sizden korkmuyoruz. Bunlar zulümkar. Mezarlıkta halka saldırıyorlar" dedi. Saldırı sonucu Yeşil Sol Parti İl Sözcüsü Senem Eriş, Yeşil Sol Parti Gençlik Meclisi Üyesi Enes Rakım ve Yeşil Sol Parti Urfa Milletvekili Ömer Öcalan'ın danışmanı Nuh Mert Turan gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Gogan jandarma Komutanlığına götürüldü.

MİLLETVEKİLİ ÖCALAN'DA GÖZALTINA ALINMAYA ÇALIŞILDI
Bu sırada milletvekili Öcalan'da gözaltına alınmaya çalışıldı. Gözaltı yapamayınca alıkoyarak karakola götürüldü.