24 Eylül 2024 Salı

'Kürtçe üzerindeki baskı ve sonuçları araştırılsın'

HDP Van milletvekili Murat Sarısaç, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle Kürtçe üzerindeki baskıların ve yarattığı sonuçların bütün yönleri ile araştırılması için önerge sundu.
HDP Van milletvekili Murat Sarısaç, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle Kürtçe üzerindeki baskıların ve yarattığı sonuçların bütün yönleri ile araştırılması için önerge sundu.
 
Kürtçe'nin geçmişten bu yana sürekli baskı ve yasakların hedefi olduğunu belirten Sarısaç, "Kürt dili hiçbir zaman anayasal güvenceye kavuşturulmamış ve Kürtçenin geliştirilmesi için gerekli tedbirler alınmamıştır. Her ne kadar zaman içinde Kürtçe üzerindeki yasaklar kalksa da bir dilin yaşayıp gelişmesini sağlayacak hayati adımlar hiçbir zaman atılmamıştır. Bugün de Kürtçe anadilde eğitim hâlâ yasaktır. Kürtçe'nin anayasal güvenceye alınmaması ve eğitim dili olarak kabul edilmemesi gibi nedenlerle büyüyen önyargılar; Kürtçe konuştuğu için insanların linç edilmesine, hatta öldürülmelerine bile neden olmaktadır" dedi.
 
Kürt halkının dilini geliştirmeki için attığı tüm kurumların kapatıldığının altını çizen Sarısaç, şunları kaydetti: "Kürt dili kurumları ve yayınları AKP İktidarının Temmuz 2016’da ilan ettiği Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) hiçbir hukuksal gerekçe olmadan birer birer kapatılmıştır. OHAL süreci boyunca Kürtçe yayın yapan Özgür Gün Tv, Denge Tv, JiyanTv, Van Tv, Azadiya Welat vb. televizyon ve gazeteler, Kürt dilinin korunup geliştirilmesi amacıyla faaliyet yürüten Mezopotamya Kültür Merkezi, İstanbul Kürt Enstitüsü, Kürt dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kürdi Der), Ahmede Hani Dil Akademisi, Ferzad Kemanger İlkokulu, Kürt Yazarlar Derneği vb. dernekler ve okullar ile DBP’li belediyelerin bünyesinde faaliyet yürüten Kürtçe kreşler kapatılmıştır."
 
Okullarda seçmeli olarak verilen Kürtçe'nin önündeki engellere de dikkat çeken Sarısaç, Kürt dili ve kültürü üzerine faaliyet yürüten kurumların kapatılması başta olmak üzere Kürtçeye yönelik süregelen baskı ve engellemelerin Kürt dili üzerindeki olumsuz etkisinin araştırılması gerektiğini belirtti, önerge verdi.