19 Eylül 2024 Perşembe

Kürt kentlerinde HDP yükselişte, AKP düşüşte

SAMER, Diyarbakır, Van ve Urfa'nın da içinde olduğu 18 kentte yaptığı anket, HDP'nin oylarının yükseldiğini, AKP'nin de düştüğünü gözler önüne serdi. Ankete göre, Selahattin Demirtaş da Erdoğan'dan önde. En çok kararsız seçmen AKP'de görülürken, HDP hem AKP hem de CHP'den seçmeninden oy alıyor.
SAMER (Siyasal Ve Sosyal Araştırmalar Merkezi), 24 Haziran seçimleri öncesinde Erzurum, Antep, Urfa, Adıyaman, Muş, Van ve Diyarbakır'ın da içinde olduğu 18 kente anket yaptı. Evlerde 2 bin 100 kişi ile yapılan anketin sonuçları oldukça dikkat çekici.
 
Ankete katılanların yüzde 65.9 gibi büyük bir çoğunluğu adayların ve siyasi partilerin eşit koşullara sahip olmadıklarını düşünüyor.
 
"Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna verilen yanıt ise şöyle:
%39 HDP
%33,7 AKP
 %8,4 CHP
 %6,6 Kararsız
 %4,7 MHP
 %3,7 İyi Parti
 %1,5’u  Saadet Partisi 
 
1 Kasım seçimleri ile karşılaştırıldığında HDP oylarını artırmış, AKP ise kaybetmiş görünüyor. 1 Kasım seçimlerinde  görüşülen seçmenlerin %36,5’i AKP’ye,  %34,3’ü HDP’ye  oy verdiğini söylemişti. Bu durumda HDP 1 Kasım 2015 seçimlerine göre oyunu 4,7 oranında artırdı,
 
Seçmenini en fazla koruyan parti HDP oldu. En çok kararsız seçmen de yüzde 4.5 gibi oranla AKP'de ölçüldü.
 
"Bu Pazar Cumhurbaşkanlığı  seçimi olsa hangi adaya oy verirsiniz?” sorusuna katılımcıların; %39’u Selahattin Demirtaş, %38’i Recep Tayyip Erdoğan, %9,5’i Muharrem İnce, %5,2’si Meral Akşener, %1,3’ü Temel Karamollaoğlu yanıtlarını verdi. Yüzde 5.3 ise kararsız olduğunu beyan etti.
 
Önceki cumhurbaşkanlığı seçimleri ile karşılaştırıldığında da seçmen grubunu en fazla koruyan aday Demirtaş oldu. 
 
Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılsa  Recep Tayyip Erdoğan’a oy vereceklerini söyleyen katılımcıların %87,8’si AKP’ye, %7,4’ü MHP’ye oy vereceklerini; Selahattin Demirtaş’a oy vereceklerin %97,1’i HDP’ye oy vereceklerini; Muharrem İnce’ye oy vereceklerin %80,8’i CHP’ye, %9,1’i HDP’ye, %3’ü MHP’ye oy vereceklerini; Meral Akşener’e oy vereceklerin %64,8’i İYİ PARTİ’ye, %22,2’si MHP’ye oy vereceklerini belirtti.
 
Cumhurbaşkanı  adayı- Parti seçmeni ilişkisinde en güçlü bağın  Selahattin Demirtaş ile HDP seçmeni arasında olduğu  ortaya çıktı.
 
YOKSULLAR VE GENÇLERİN TERCİHİ HDP
 
Ayrıca yüksek gelir grubunun Muharrem  İnce’yi, orta gelir grubunun Recep Tayyip Erdoğan’ı , düşük gelir grubunun ise Selahattin Demirtaş’ı ağırlıklı olarak tercih ettiği görüldü.
Yine ağırlıklı olarak genç yaş grubunun Demirtaş’ı, orta yaş grubunun İnce’yi, ileri yaş grubunun ise Erdoğan’ı desteklediği tespit edildi. 
 
Kamuoyunda çokça tartışılan bir başka konu Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalıp kalmayacağına ilişkin. Araştırma grubua yöneltilen “Sizce Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalır mı?” sorusuna, katılımcıların %53,2’si "Hayır" derken, %46,8’i "Evet" yanıtını verdi.
 
"Cumhurbaşkanlığı 2. tura kalır" diyen görüşmecilerin;  %46,2’si Selahattin Demirtaş’a, %23,3’ü Muharrem İnce’ye, %16,7’si Recep Tayyip Erdoğan’a, %6,2’si Meral Akşener’e, %4,6’sı Selahattin Demirtaş kalamazsa Muharrem İnce’ye oy vereceklerini söyledi.