24 Eylül 2024 Salı

Koşuyolu'na yürüyen anneler: Bizler anneyiz, canavar değiliz

HDP Diyarbakır İl Örgütü Kongresi sonrası tutsak yakınları ve anneler yürüyüş düzenledi. Önleri defalarca polisler tarafından kesilen kitle, oturma eylemi yaptı. Anneler, "Çocuklarımız cezaevlerinde açlık grevindeyken Anneler Günü bizim neyimize? Biz çözüm bulmak için alanlara çıkıyoruz, savaş için çıkmıyoruz. Bizler anneyiz, canavar değiliz" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü'nün 2. Olağanüstü Kongresi sonrası tutsak anneleri Koşuyolu Parkı'na yürüyüş düzenlemek istedi. Annelerin yürüyüşü polisler engelledi. Polislerin tüm engellerine rağmen yürüyen anneler, ellerinde beyaz tülbentlerini sallayarak, "Bijî berxwedana zindana", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları attı. Ardından polisler anneleri durdurarak, "Eğer siz yalnız yürüyecekseniz izin vereceğiz, yanınızda ne gençler ne de erkekler gelmeyecek" şartı koştu. Anneler bunu kabul etmeyerek, "Biz gideceğiz siz de gençleri gözaltına alacaksınız. Gençlerimizi bırakmıyoruz, beraber yürüyeceğiz" dedi. Uzun süren tartışmaların ardından anneler yeniden yürüyüşe geçti. Annelere HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP milletvekilleri eşlik etti.
 
'BİZ ÇOCUKLARIMIZ İÇİN ÖLÜMÜ GÖZE ALDIK'
 
İstasyon Caddesi'ne gelen annelerin bir kez daha önleri kesilerek, yürümeleri engellendi. Anneler buna sloganlar atarak tepki gösterirken, bir anne, "Siz ne yaparsanız yapın, üzerimize beton da dökseniz bizi durduramazsanız. Biz çocuklarımız için ölümü de göze aldık" dedi. Anneler polis ablukasına alınarak, uzun süre bekletildi. Ablukaya alınan anneler slogan atmaya ve beyaz tülbentlerini sallamaya devam etti. Ardından anneler gelen araçlara binerek Batıkent Kavşağı'na geçti. Kavşağa gelen annelere yüzlerce kişi, Diyarbakır Barosu, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Diyarbakır Tabipler Odası üyeleri eşlik etti. Avukatlar cübbeleri ile annelere destek verirken, 1 saatlik oturma eylemi yapıldı.
 
Eylemin ardından Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, annelerin Anneler Günü'nü kutlayarak, annelere yönelik saldırıların hukuksuz olduğunu ve karşısında olduklarını belirtti. Annelerin ve açlık grevi eylemcilerinin taleplerinin bir an önce duyulması gerektiği vurgusunu yapan Cihan, ölümler olmadan grevlerin sonlanması gerektiğini dile getirdi.
 
'TEK BAŞIMA DA KALSAM GELECEĞİM'
 
Aydın'ın ardından Diyarbakır T Tipi Hapishanesi'nde bulunan ve 1 Mart tarihinden bu yana açlık grevinde olan Mehmet Veysel Ateş'in annesi ve bir önceki gün yapılan yürüyüşte polis saldırısında yaralanan Aysel Ateş konuştu. Ateş de Anneler Günü'nün onlar için bir anlam ifade etmediğini söyleyerek, "Ben bugünü kara gün ilan ediyorum. Etrafımızı görüyorsunuz, her yanımız ablukada. Çocuklarımız cezaevlerinde açlık grevindeyken anneler günü bizim neyimize? Biz savaş istemiyoruz, biz çocuklarımız ölmesin istiyoruz. Biz bütün çocukların annesiyiz. Ben buradaki polisin de annesiyim. Alana gelirken bir kadın polise sarıldım 'sende benim evladımsın' dedim. Ben onlara da bir şey olmasın istiyorum ama onlar her gün bizi engelliyor, bize saldırıyor. Biz çözüm bulmak için alanlara çıkıyoruz, savaş için çıkmıyoruz. Bizler anneyiz, canavar değiliz. Çocuklarımızın ölmemesi için kendimizi ölüme atıyoruz. Defalarca kez yerlerde sürüklendim ama vazgeçmeyeceğim. Her gün geleceğim. Tek başıma da kalsam geleceğim" ifadelerine yer verdi. 
 
AİLELER TUAY-DER'E YÜRÜDÜ
 
Ardından aileler yeniden oturma eylemine geçti. Anneler oturma eyleminde olduğu sırada bir grup genç annelere destek vermek için sloganlarla annelere doğru yürüdü. Polisler yürüyen gençlerin önünü kapatarak, annelerin yanına gelmelerini engelledi. Bunun üzerine anneler oturma eylemini bırakarak, gençlere doğru yürümeye başladı. Gençleri yanına alan anneler, gençler ile beraber Tutuklu Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) binası önüne doğru yürüyüşe geçti. Tutsak anneleri, yakınları, vekiller ve avukatlar yol boyunca "Amed uyuma zindanlara sahip çık" sloganı attı.