28 Eylül 2024 Cumartesi

Korona virüsü ilk kez bir evcil hayvanda tespit edildi

Hong Kong'da virüs nedeniyle enfekte olan bir kişinin köpeğinde virüs tespit edildi. Kentteki evcil hayvanların 14 gün karantinaya alınacağı açıklandı. Virüs, can almaya da devam ediyor.

Hong Kong Sağlık Koruma Merkezi, korona virüsü teşhisli bir hastanın köpeğinde düşük miktarda virüs tespit edilmesi sonrasında kentteki tüm hastaların evcil hayvanlarının 14 gün boyunca karantina altına alınacağını açıkladı. Karar, ülkede enfekte olmuş 60 yaşında bir kadının köpeğinde de düşük miktarda virüs görülmesinin ardından alındı.

Kanin cinsi köpeğin 14 gün boyunca karantinada kalacağı belirtildi. Köpeğin virüsü nereden kaptığına ve neden test yapma gereksinimi duyulduğuna dair kesin bir açıklama yapılmazken, olayın nedenini anlamak için çalışma yürütüleceği bildirdi. Hong Kong bu uygulama ile insani bir salgında evcil hayvanları karantinaya alan ilk yer olarak da kayıtlara geçmiş oldu.

'VİRÜS BU KADAR KISA SÜREDE TÜR ATLAYAMAZ'
Telegraph gazetesine konuşan Nottingham Üniversitesi Moleküler Viroloji Profesörü , yapılan çalışmalarda köpeklerin korona virüsüne yakalanabileceğine dair bir bulgu elde edilmediğini belirtirken, "Virüsün bu kadar kısa sürede tür atlaması inanılmaz olur" ifadelerini kullandı. Ball, "Test sonucunun zayıf pozitif olması, bunun çevresel yollarla veya insan temasından kaynaklandığını düşündürüyor. Henüz kesin bir kanıt yokken köpeklerin enfekte olma olasılığı hakkında kitlesel histeri yaratmak son derece sorumsuz bir davranış" dedi.

İRAN'DA DOKUZ KİŞİ DAHA HAYATINI KAYBETTİ
Çin'in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde 12 Aralık 2019'da ortaya çıkan, Covid-19 olarak adlandırılan yeni tür koronavirüsünden hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.

Dünya genelinde toplam vaka sayısı 85 bini aşarken, yaşamını yitirenlerin sayısı ise 3 bine yaklaşmış durumda.

Tespit edilen vakaların çoğu virüsün ortaya çıktığı Çin'de yaşanırken, ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 800'ün üzerine çıktı.

Çin'den sonra en çok vakanın görüldüğü ülke Güney Kore. 3 binin üzerinde vakanın görüldüğü ülkede yaşamını yitirenlerin sayısı 17'ye yükseldi.

Ortadoğu'da virüsün en çok görüldüğü ülke olan İran'da ise ölenlerin sayısı resmi açıklamalara göre 43'e yükseldi. İran Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre son 24 saatte dokuz ölüm kaydedildi. Açıklamada, 205 yeni vakanın tespit edildiği belirtildi. Bunlardan 22'si ise ülkenin kuzeydoğusundaki Gülistan eyaletinde görüldüğü aktarıldı.

Avrupa'daki salgının kaynağı olarak gösterilen İtalya'da da ölü sayısı artıyor. Yaklaşık bin vakanın tespit edildiği ülkede 21 kişi hayatını kaybetti.

Virüsten kaynaklı ölümlerin gerçekleştiği ülkelerde yaşamını yitirenlerin dağılımı şöyle:

Çin: 2744
İran: 43
Güney Kore: 17
İtalya: 21
Japonya: 5
Hong Kong: 2
Fransa: 2
Tayvan: 1
Filipinler: 1

KÜRESEL RİSK SEVİYESİ 'ÇOK YÜKSEK'E ÇIKARILDI
Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dün düzenlediği basın toplantısında, Covid-19 için küresel risk seviyesini "yüksekten", "çok yüksek"e çıkardıklarını duyurmuştu.

Virüsün görüldüğü ülkelerin doğru önlemlerle durumu kontrol altına alabileceklerini belirten Ghebreyesus, WHO yetkililerinin, virüsün "dünyanın tamamına yayılmadığı" gerekçesiyle "pandemi" durumu ilan etmediğini anımsatmıştı.