24 Eylül 2024 Salı

Komünist aydın İbrahim Okçuoğlu İstanbul'da anıldı

Ölümsüzleşen komünist aydın İbrahim Okçuoğlu, İstanbul'da anıldı. Okçuoğlu'nun mücadele hayatını aktaran sosyalistler, O'ndan öğrenerek O'na layık şekilde mücadeleyi daha da yükseğe çıkaracaklarının sözünü yineledi. Sosyalistler, "İbrahim Okçuoğlu'nun öğrencisi olmaktan, aynı yolda yürümekten gurur duyuyoruz. O bize nasıl mücadele etmek gerektiğini gösterdi" dedi. 

Kanser hastalığı nedeniyle 24 Ağustos'ta ölümsüzleşen komünist aydın İbrahim Okçuoğlu, İstanbul'da anıldı. Okçuoğlu'nun fotoğraflarının yer aldığı etkinlik salonunda ayrıca, Adnan Yücel'in "Biz Kazanacağız" şiirinden bir dörtlüğün bulunduğu "İbrahim Okçuoğlu ölümsüzdür" pankartı da asıldı.

Anmaya, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Devrim ve sosyalizm mücadelesine can suyu ölümsüzler anısına saygı duruşuyla başlayan anma, Okçuoğlu'nun mücadele hayatından kesitler sunan sinevizyon gösterimiyle devam etti. Marksizmin, leninizmin yılmaz teorisyeni Okçuoğlu'nun yarım bırakmak zorunda kaldığı mücadelesini kaldığı yerden, O'ndan öğrenerek daha da yükseltileceği vurgulandı. 

'MARKSİST, LENİNİST MÜCADELEYİ REHBER EDİNMEKTEN HİÇ VAZGEÇMEDİ'
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) adına kısa bir konuşma yapıldı. Okçuoğlu'nun Türkiye devrimci hareketine örnek olacak pratiği anlatıldı. Kırşehir'de doğan Okçuoğlu'nun, '70 döneminin tüm faşist baskılarına,z devrimci yükseliş ve kararsızlık anlarına tanıklık ettiği kaydedilen konuşmada, "Asıl olarak '80 sürecinde birlik devrimini yaratan mayadan besleniyor o mayanın kurucu öznelerinden oluyor. Tüm yaşamını buna uygun sürdürüyor yoldaş. O'ndan öğrenirken yaslanacağımız en önemli noktalardan birisi de nitekim yoldaşın aldığı kültürünü, devrim ve sosyalizm mücadelesine bağlılığını, işçi sınıfının iktidarını kurmanın bilimsel zorunluluk olduğu gerçeğini tüm yaşamı boyunca yaşıyor oluşu. Sadece partimiz açısından değil tüm devrimci hareketin geçirdiği zorlu süreçlerde, faşizmin yükseldiği sosyalizmin kaybettiğine dair konuşulan tüm süreçlerde marksist, leninist mücadelesini rehber edinmekten ve mücadelesini yürütmekten bir an geri durmuyor" ifadeleri kullanıldı. 

'MARKSİZM VE LENİNİZMİ DOGMATİK BİR FİKİR OLARAK SAVUNMADI'
Kitlelerin yenildiği, moral olarak çöktüğü, devrimci hareketin yalpalandığı dönemlerde marksizmi savunmanın sürükleyiciliğinin öneminin de görüldüğü vurgulanan konuşma, şöyle devam etti: "İbrahim yoldaş marksizm ve leninizmin yılmaz bir savunucusu. Marksizmin esnetilmesine, gerici bir bilinçle değiştirilmesine karşı çok ciddi bir mücadele yürütüyor ama marksizm ve leninizmi asla dogmatik bir fikir olarak savunmuyor.

"Özellikle partimizin Kürt özgürlük hareketiyle kurduğu dinamik ilişkinin de emekçilerinden birisi olan yoldaşımız, bunun gerçekliğine inananlardan ve pratik örgütleyicilerinden. 

'BİR DEVRİMCİNİN TEORİK, POLİTİK, İDEOLOJİK YETİŞMESİNİ ÖNEMSERDİ'
"Yoldaş sadece kendi hayatını devrim ve sosyalizm mücadelesine, parti ihtiyaçlarına uygun geçirmedi. Aynı zamanda temas ettiği, ders verdiği onlarca, yüzlerce genç komünistin de yaşamını marksist ve leninist ideolojiye göre şekillenmesinde büyük emek harcadı. Biz 'Hoca'mızdan çok öğrendik; hem teorik hem pratik hem de ideolojik. Bir devrimcinin yetişmesi teori ve pratikle şekillenmesi O'nun için her zaman çok önemliydi.

'DİSİPLİNLİYDİ ANCAK SEKTER DEĞİLDİ'
"Yoldaş birikimli, donanımlı olmasına rağmen asla üstenci değildi. Birikimini mücadelenin ihtiyaçlarına yanıt versin, genç devrimcileri aydınlatsın diye kullanıyordu. Disiplinli ancak sekter değildi. Bir devrimci militanın 24 saatini nasıl örgütlemeli ama aynı zamanda da nasıl mekanikliğe dönüştürmemeli İbrahim yoldaş bunun somut örneğiydi. Yoldaş hem devrimci ciddiyetle yaklaşan hem de yoldaşlarıyla samimi vakit geçiren biriydi. 

'MÜCADELESİNİ YÜRÜTTÜĞÜ ŞEKİLDE SAHİPLENİLİYOR'
"Okçuoğlu sadece partisine değil Türkiye, Kuzey Kürdistan ve uluslararası devrimci hareket açısından önemliydi. Çok fazla yayın, deneyim, birikim bıraktı bize. Bugün devrimci hareketin birbirinden öğrenmesini ve birlikte mücadelesini bu kadar önemseyen yoldaşımız, aynı oranla sahipleniliyor. Yakalandığı hastalık ve yaşam koşulları asla partisinin görev sorumluluklarını üstlenmesini engellemedi. O'nunla aynı yolu yürümekten, öğrencisi olmaktan ve aynı mücadeleyi omuzlamaktan son derece gururluyuz. O'nun ideallerini gerçekleştireceğiz."

'YAŞAMINI SOSYALİZME ADADI'
Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu adına yapılan konuşmada, devrimcilere yönelik saldırıların bölgesel ve dünya ölçeğinde bu kadar arttığı bir dönemde İbrahim Okçuoğlu'nun yolu aydınlattığı söylendi. "Bize unutturulmak istenen ezilenlerin mücadelesinin her daim canlı, diri olduğunu, sosyalizm fikrine bağlı kalmayı, o umudu taşımanın yolunu gösterdi İbrahim yoldaş" denilen konuşmada, Okçuoğlu'nun devrim mücadelesine katıldığı andan itibaren, yarım yüzyılı aşan yaşamını sosyalizm bayrağını yükseltmeye adadığı kaydedildi. 

'BİZE DÜŞEN TEMEL GÖREV UMUDU BÜYÜTMEK'
ÖTSP adına konuşma, şöyle devam etti: "Umutluyuz, bugün başarmaya, kazanmaya inancımız diri. Yoldaşlarımızın varlığıyla daha da umutluyuz. Bir diğer şey de önümüzdeki süreçte bize düşen en temel görev ve sorumluluklardan birisi umudu büyütmek, devrim saldırılarının çok yoğun olduğu bu dönemde, tasfiyeciliğe karşı mücadelenin örgütlenmesi. Dün birlikte aynı barikatlarda ya da işçi direnişlerinde çeşitli yerlerde bir araya geldiğimiz ama düşman saldırısı karşısında zaman zaman gerileyen, yalpalayanlara karşı anlatmak istediğimiz şey tam da bu umuttur. 

'EZİLENLERİN MÜCADELESİNE BAĞLI KALACAĞIZ'
"Ölümsüzleşenlerimize yaslanmak, bıraktıkları mücadele değerlerine ve deneyimlerine sahip olmak, tutunmak, mücadelesini büyütmek bizim için görev.  İbrahim yoldaş bize dünümüzü, bugünümüzü ama en önemlisi geleceğimize yol veriyor. Bu yolda kararlılığımızı daha da güçlü şekilde ortaya koyacağımızın sözünü hem sizlerin hem de yoldaşın şahsında yeniliyoruz. Her daim devrim ve sosyalizm mücadelesine bağlılığımızı, enerjimizin son damlasına kadar, nefes alıp verdiğimiz sürece işçi sınıfı ve ezilenlerin kurtuluş mücadelesine bağlı kalacağız. İbrahim yoldaş ölümsüzdür."

'ŞEHİTLERİMİZ BİZE EZİLENLERİN MÜCADELESİNİ ÖRME VASİYETİ BIRAKTI'
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) adına yapılan konuşma da şehitler anılarak başladı. Devrime can suyu olanlar huzurunda söz söylemenin son derece zor olduğu kaydedilen konuşmada, "Şehitler bize bir şey vasiyet etti. Dünyada kapitalizme, barbarlık sistemine karşı ezilenlerin ortak mücadelesini örmek. İbrahim yoldaşı anlattılar, bir fikir gerillası olarak yol gösteriyor. Bütün bu ideolojik saldırılara karşı ne yapmamız gerektiği noktasında bir kutup yıldızı gibi. Sadece İbrahim yoldaş değil bu yolda şehit olan tüm devrim şehitleri bize bu yolu gösteriyor. Türkiye'de barbarlık sistemi var, sosyalizme, sosyalist ideolojiye kapitalist modernite tarafından saldırılar var. Bunların çoğu sahte bir 'sosyalist' kimlik, ideolojik saldırı düzenleniyor. Kürt özgürlük hareketiyle, Türkiye sosyalist hareketi arasındaki bağ koparılmak isteniyor. Ama İbrahim yoldaş gibi gerçek sosyalistler Kürt özgürlük mücadelesiyle Türkiye halklarının mücadelesini ortaklaştırarak devrimin yolunu gösteriyorlar" denildi. 

'SOSYALİZMDE ISRAR İNSAN OLMAKTA ISRARDIR'
"Biz ortak yaşam, 3. yol diyoruz. Şehitlerimiz bize bu yolu gerçekleştirimemizi emrediyor" denilen konuşmada, Türkiye'nin desteklediği IŞİD'e karşı enternasyonalist mücadeleyle yürütülen savaşın kazanıldığı hatırlatıldı. "Şimdi IŞİD'in ardındaki güçlerle mücadele zamanı, Kürt özgürlük hareketiyle, Türkiye sosyalist ve emek hareketi birleşmediği sürece bu coğrafyada barış,  demokrasi, özgürlük sağlanamaz. Önderliğin sözüyle, 'sosyalizmde ısrar insan olmakta ısrardır'" ifadeleri kullanıldı. 

Anma, katılımcıların komünist aydın İbrahim Okçuoğlu'na dair anılarının anlatmasıyla sona erdi.