24 Eylül 2024 Salı

Koçyiğit: Türkiye devlet olma özelliğini git gide yitiriyor

HDK 9. Dönem 3. Genel Meclis Toplantısı'nda konuşan HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Türkiye devlet olma özelliğini git gide yitiriyor" dedi.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 9. Dönem 3. Genel Meclis Toplantısı'nı gerçekleştirdi. Birçok ilden geniş katılımın olduğu toplantı demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşu ile başladı.
 
Toplantıda konuşan HDK Eşsözcüsü ve HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.
 
Konuşmasına İmralı tecridine karşı başlayan açlık grevi ve ölüm oruçlarına dikkat çekerek başlayan Koçyiğit, yasal bir hak için bile tutsakların açlık grevi, ölüm orucu yapması gereken bir ülkede yaşadıklarını dile getirdi. Koçyiğit, "Bu durum bize AKP-MHP iktidarının keyfiliğini, hukukun, yasaların askıda olduğunu gösteriyor. Dile kolay 200 günlük bir açlık grevi eyleminden sonra yasal olan hakkınızı elde edebiliyorsunuz. Bu anlamıyla Türkiye devlet olma özelliğini git gide yitiriyor, kabile devleti olmaya doğru gidiyor" diye belirtti.
 
Hukuksuzlukların sadece hapishanelerde değil Türkiye genelinde her gün alenen yaşandığının altını çizen Koçyiğit, Urfa'nın Bozova ve Halfeti ilçelerinde çatışmadan sonra yapılan toplu gözaltılara dikkat çekti. Koçyiğit, Adalet Bakanı'nın "İşkenceye sıfır tolerans" lafının bir yalandan ibaret olduğunu gösterdiğini kaydetti. Koçyiğit, işkenceyi yapanların bir an önce açığa çıkması gerekirken, devletin bu durumun üstünü örtmeye çalıştığını vurguladı. Koçyiğit, gözaltında işkencenin giderek yaygınlaştığına işaret etti.
 
Koçyiğit konuşmasının devamında, Yargıtay'ın Nevin Yıldırım hakkında verilen müebbet hapis cezasını onamasına da değinerek, "Kadına yönelik şiddet, temel sorunlarımızdan biri olmaya devam ediyor. Nevin Yıldırım'ın davasında gördük ki, erkek adalet hayatımızı kuşatmaya devam ediyor. Erkekler kravat taktığı için ceza indirimi alırken, kadının kendini müdafaa hakkını kullanmasını hiçbir şekilde meşru görmüyor, sistematik tecavüze uğramasını, şiddete maruz kalmasını hiçbir şekilde göz önünde bulundurmayıp, kadınları ikinci kez cezalandırıyor" diye belirtti.
 
Yüksek Seçim Kurumu'nun (YSK) İstanbul seçimlerini iptal etmesine de değinen Koçyiğit, "YSK'nin İstanbul seçimlerine el koyması, bütün bu hukuksuzlukların bir uç noktasıdır. YSK daha once de 16 Nisan başta olmak üzere birçok hukuksuzluğa imza attı. KHK'li eşbaşkan ve meclis üyelerinin mazbatalarını vermelerine toptan bir itiraz gösterilmediği, güçlü bir şekilde direnilmediği için sonuç, İstanbul gibi bir büyük metropolün seçim sonuçlarına el konulmaya kadar vardı" diye konuştu.
 
HDK toplantısı, HDK Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu'nun konuşması ve gündem değerlendirmeleriyle devam etti.