28 Eylül 2024 Cumartesi

Koçyiğit: HDP'ye yargı kumpasına karşı çıkmalısınız

HDP yargı kıskacıyla siyasetin dışına itilmek isteniyor. HDP MYK üyesi ve Muş Milletvekili Koçyiğit ETHA'ya yaptığı değerlendirmede, kapatma davasının hukuki bir zemini olmadığını, Kobanê davasının da boşa düşmesiyle birlikte "örgüte illegal yollardan para alıyorlar" kurgusuyla açılan ikinci davayla bir zemin oluşturmak istendiğini kaydetti. HDP'nin bir yargılama sonucu suçlu bulunursa ceza olarak hesaplarına bloke konulabileceğinin altını çizen Koçyiğit, başsavcılığın hükmü peşinen verdiğini ekledi. AKP-MHP faşist bloğunun iktidarını sağlamlaştırmak için her şeyi yapacağını kaydeden Koçyiğit, kamuoyuna içinden geçilen sürecin tarihi olduğunu ve herkesin yerini belirlemesi gerektiğini söyledi.

İşçi ve emekçileri, kadınların, Kürt halkının, ekolojistlerin birleşik mücadele cephesi olan HDP'ye yönelik saldırılara her gün bir yenisi ekleniyor.

2016 yılı Kasım ayında eş genel başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında olduğu çok sayıda HDP'li vekil ve belediye eşbaşkanı tutuklandı, vekillikleri düşürüldü. Ardından HDP milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülmesi operasyonları sürdü. Kobanê davasıyla başlayan süreç, HDP hakkındaki kapatma davasına, ikinci Kobanê davasına ve hazine yardımının kesilmesi vardırıldı.

'SALDIRILAR HDP'LE BAŞLADI AMA SINIRLI KALMAYACAK'
2023 seçimleri öncesinde geliştirilen saldırılara ilişkin ETHA'ya konuşan HDP MYK üyesi ve Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, ikinci Kobanê davası olarak adlandırılan "finansman" davası ile HDP'ye hazine yardımının kesilmesi hamlesinin kapatma davasına gerekçe yapılmak istendiğini vurguladı. Koçyiğit, saldırıların HDP'yle başladığını ancak HDP'yle sınırlı kalmayacağının altını çizdi ve tutum belirleme çağrısı yaptı.

Sözlerine 2023 yılının tüm halklara ve ezilenlere kazanımla gelmesini dileyerek ve 2. Paris katliamında katledilenleri anarak başlayan Koçyiğit, 5 Ocak'ta Muş ve Kars'ta katledilenleri son yolculuğuna uğurlayacaklarını da ekledi.

'CİNAYETİ İŞLEYENLER YOK AMA AZMETTİRİCİLİKLE YARGILANIYORUZ'
Türkiye'de siyasetin yargı eliyle dizayn edilmesinin yeni olmadığını belirten Koçyiğit, 2016 yılında HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve 4 Kasım darbesiyle HDP eş genel başkanları, milletvekilleri ve HDP'li siyasetçilerin tutuklanmasıyla yeni bir aşamaya geçildiğini söyledi. Koçyiğit, "O günden beri HDP'li siyasetçiler ve HDP'li seçmenler sindirilmeye, korkutulmaya, yargı eliyle demokratik siyasetten tasfiye etmeye çalışılıyor. Bunun en tipik örneği Kobanê davasıydı. Başından beri bu davanın hukuksuzluklarla yürüdüğünü, ısmarlama, kumpas bir dava olduğunu söylüyoruz. 6 yıldır Kobanê olaylarının sorumlusu olarak bir tweet gösteriliyor ve o tweet üzerinden 108 siyasetçiyi yargılamaya çalışıyorlar kumpasla, bu net ve açık. Ortada cinayeti işleyenler yok ama partililerimiz, vekillerimiz, genel başkanlarımız azmettirici olarak yargılanıyor" dedi.

'KAPATMA DAVASININ HUKUKİ BİR ZEMİNİ YOK'
Davanın ilk başkanı Bahtiyar Çolak'ın "Atadedeler" suç örgütünden yargılandığı, ev hapsi verildiği ve görevden uzaklaştırıldığını hatırlatan Koçyiğit, "Sarayın talimatıyla, sarayın hukuk müşavirleri eliyle hazırlanan bir dava. Ve bu dava başından beri ilginç bir şekilde hızlandırılmak, bir şekilde karara çıkarmak isteniyor. Savunma süreleri mahkeme tarafından sürekli sınırlandırılmaya çalışılıyor. Açık ve gizli tanıklar duruşma saatleri dışında dinlenerek SEGBİS dökümleri dosyaya konuyor. Arkadaşlarımızın ve avukatların soru sorması engelleniyor. Çok yönüyle hukuksuz ama en son yaşanan hukuk skandalının dünya tarihinde olmadığını düşünüyoruz. Savunmalar tamamlanmadan, huzurda bulunup savunma vermek istediğini beyan eden arkadaşlarımız olduğu halde savcılık mütalaa vereceğini, mahkeme de alacağını ifade etti. Davayı hızla sonuçlandırmak ve ceza çıkarmak istiyorlar. Böylece HDP'nin kapatılma davasına hukuki zemin yaratmaya çalışıyorlar. Çünkü HDP'nin kapatılma davası siyasi, hukuki bir zemini yok, bunun için de bir zemin yaratmak istiyorlar, birçok milletvekili arkadaşımızın fezlekesini de kapatma davasına hukuki gerekçe yapmaya çalışan bir zihniyet var karşımızda" ifadelerini kullandı.

'HESAPLARA BLOKE, YARGILAMA SONUCU CEZA OLARAK VERİLEBİLİR'
Seçim sathı mahalline girildiği bu günlerde HDP'nin siyasi denklemin dışına itilmek istendiğinin altını çizen Koçyiğit, şöyle devam etti: "Bu hem kumpas davası hem de kapatılma davası ile amaçlanıyor. Yargıtay Başsavcılığı'nın HDP'nin hazine yardımından mahrum bırakılması için hesaplarına bloke koyma başvurusu var AYM'ye. 6 Ocak'ta görüşülecek. Başvurunun kendisi hukuksuz olduğu gibi Anayasa Mahkemesi bu talebi kabul ederse bu ülkede yasayı denetleyen mekanizma kendi hukuksuzluğuna imza atmış olacak. Talebin kendisi bir yargılama sonucu HDP kapatılırsa ceza olarak gerçekleşecek bir uygulama ama başsavcılık şimdiden peşin peşin hüküm vererek, HDP'nin hesaplarına bloke konsun, hazineden para alamasın diyor. HDP'ye yönelik yaklaşımın ne kadar düşmanca olduğunu, yargı eliyle bütün haklardan mahrum edilmek istendiğini, en temel hakkımız olan siyaset yapma hakkımızın gasp edilmesinde görüyoruz."

'KUMPAS DAVASI BOŞA ÇIKINCA ÖRGÜTE İLLEGAL PARA ALIYOR KURGUSUNA BAŞLADILAR'
6 buçuk milyon oy aldıklarını ve Türkiye'nin 3. büyük siyasi partisi olduklarını hatırlatan Koçyiğit, yargı eliyle siyaseten tasfiye edilmek istendiklerini vurguladı. Kobanê kumpas davasını boşa düşürmelerinin ardından eylemleri finanse ettikleri gerekçesiyle 89 kişi hakkında dava açıldığını hatırlatan Koçyiğit, ikinci Kobanê davasının oturduğu kumpasa işaret etti. Koçyiğit, "En son özgür basın davasında gördük. Bir arkadaşımız bir arkadaşına kira borcunu göndermiş yani kişisel bir mesele ve bunu kriminalize etmek istediler. Normal hayatın akışında her şeyi terörize eden, sonuç üretmeye çalışan, HDP'yi yıldırmaya çalışan bir yaklaşım var. AKP-MHP iktidarının kumpasları işe yaramayacak. Türkiye'nin gerçeğini belirleme rolümüzle, Emek ve Özgürlük İttifakı'yla Türkiye'yi aydınlığa çıkaracağız" dedi.

'TARİHİ BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ HERKES YERİNİ BELİRLEMELİ'
İktidarın bu tür saldırılarla siyaseti dizayn etme, 2023 yılında seçimleri almak ve iktidarını sürdürmek için her şeyi yapabileceğini açık ve net göstergesinin altını çizen Koçyiğit, şu çağrıyı yaptı: "Kimse şunu unutmasın ki ilk hedef HDP yani Kürtler, Aleviler ve bu ülkenin demokratik güçleri ama biz tasfiye olduktan sonra sıranın diğerlere geleceğinin çok örneği var. İBB üzerinden yargılama, kayyumlar ve Boğaziçi Üniversitesine atanan kayyum vs. Onun için bugün HDP'ye kurulan yargı kumpaslarına karşı çıkmak sadece HDP'yi savunmak değil Türkiye halklarının geleceğini, demokrasi, eşitlik, özgürlük ve hukukun üstünlüğünü savunmak anlamına geliyor. Bu bir turnosol kağıdı, 'Cumhuriyetin 2. yüzyılını demokrasiyle buluşturacağız' diyenler açısından buradaki tutum önemli ve belirleyici. Hepimiz bu dönemde demokratlığımız, seçimlerimiz, bulunduğumuz yer itibariyle tarihi bir eşikten geçiyoruz ve hepsi tarihin sayfalarında yazılıyor; tutumlarımız ve tutumsuzluklarımız."