26 Eylül 2024 Perşembe

'Kobanê direniş ruhu zafere ulaşacak'

Kuzey ve Doğu Suriye halkları, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla yaptıkları açıklamalarda, Kobanê direniş ruhunun zafere ulaşacağı belirtildi.

1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla Kuzey ve Doğu Suriye'nin birçok kentinde basın açıklamaları yapıldı.

DÊRIK
Dêrik'te onlarca meclis üyesi, Demokratik Sivil Toplum Örgütü Temsilcisi Kent Meclisi binası önünde bir araya gelerek açıklama yaptı.

Dêrik Kent Meclisi Eşbaşkanı Sahib Osman tarafından okunan açıklamada, "Dünya IŞİD vahşeti karşısında insanlık değerlerinin nasıl korunduğuna şahit oldu" dedi. Türkiye'nin IŞİD'ten kurtarılan Cerablus, Bab, Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî bölgelerine saldırarak halkı zorla göç ettirdiğini hatırlatan Sahib Osman "Uluslararası toplum Türk devletinin işgal tehditleri karşısında durmalıdır. Özelikle ABD, Koalisyon Güçleri ve Rusya gibi Suriye'de olan ülkeler Türk devletinin işgalinin son bulması ve yurttaşların evlerine dönmesi için sorumluluklarını yerine getirmelidir" ifadelerini kullandı.

QAMIŞLO
Qamişlo'da da Kongreya Star ve Şehit Aileleri Meclisi Şehit Delil Saruxan Mezarlığı'nda aynı amaçla bir açıklama yaptı. Kongreya Star Yöneticisi Hala Faris tarafından yapılan açıklamada, 1 Kasım 2014'te tüm dünya halklarının Kobanê'ye destek verdiği belirtildi. Tüm dünya da milyonlarca kişinin YPG/YPJ bayrakları ile alanlara çıktığını hatırlatan Hala Faris, "Dünya halkları IŞİD'in Kobanê'ye olan saldırılarını protesto etti. Yine uluslararası kamuoyunun Kürt halkının mücadelesine destek vermesi istenildi. Dünya halklarının desteği ile YPG/YPJ savaşçıları IŞİD saldırısını boşa çıkardı" dedi.

Kobanê'nin direnişin sembolü olduğunu dile getiren Hala, "1 Kasım sadece Kobanê'nin desteklendiği bir gün değildir. Ortadoğu'daki ezilen halklar için bir destektir. Kobanê direnişi demokratik mücadelenin sahiplendiği bir örnektir. Kobanê direnişinin getirdiği zafer tüm Kuzey ve Doğu Suriye halkları için bir gurur kaynağı oldu" şeklinde konuştu.

ÇIL AXA
Onlarca Kongreya Star üyesi ve Çil Axa Kent Meclisi'nin katılımı ile Şehit Mahsum alanında yapılan açıklamayı okuyan Kongreya Star yöneticisi Nêrmîn Ehmed, "IŞİD çeteleri Türk devletini desteği ile Kobanê'ye ağır silahlarla saldırdı. Büyük katliamlar gerçekleştirerek yüzlerce sivili katlettiler. Başta Kobanê olmak üzere Kuzey ve Doğu Suriye'nin tüm kentlerini işgal etmek istediler. Ancak YPG/YPJ direnişçileri kahramanlık destanları yazarak IŞİD'in saldırılarını boşa çıkardı" diye belirtti.

TIRBESPIYÊ
Tirbespiyê'deki Kongreya Star merkezi önünde yapılan açıklamayı Kongreya Star Üyesi Nalin Temo okudu. Kobanê direnişinin 6. yılı olduğunu hatırlatan Nalin Temo, "İnsanlık değerlerinin IŞİD çetelerinden korunması uğruna binlerce şehit verildi. Kentin özgürleştirilmesi ardından Kobanê direnişi Kürtler, demokratik güçler ve dünya tarihinde dönüm noktalarından biri oldu" dedi.

GIRKÊ LEGÊ
Girkê Legê ve Til Koçer'de de ilçe meclisleri ve Kongreya Star, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'ne ilişkin açıklamalar yaptı.

Girkê Legê İlçe Meclis Eşbaşkanı Nûroj Ehmed tarafından meclis binası önünde yapılan açıklamada, IŞİD'in Kobanê geneline yayıldığını ve kenti işgal ettiğini ancak YPG, YPJ güçlerinin kahramanca direnişi ve dünya halklarının desteği ile Kobanê'nin özgürleştirildiği belirtildi.

Açıklamada, Kobanê direnişi ile YPG, YPJ güçlerinin daha büyük direnişler sergileyebileceklerini tüm dünyaya gösterdiği kaydedildi.

TIL KOÇER
Til Koçer'de İlçe Meclisi Eşbaşkanı Newaf Xedan tarafından yapılan açıklamada, "Kobanê'nin 21'inci yüzyılın en karanlık güçleri ve Osmanlı'nın işgalci çeteleri IŞİD çetelerine karşı direnişini ve zaferini kutluyoruz. Güçlerimiz savaş alanlarında kahramanlık destanları yazdı. Direniş 134 gün sürdü. Yalnızca toprağımıza ve ülkemize duyduğumuz inançla ve irademizle başardık ve kentimizi IŞİD ve Türk işgalinden kurtardık" ifadeleri kullanıldı.

Xedan, 1 Kasım Dünya Kobanê ile Dayanışma Günü'nü kutlayarak, "Bu zaferi şehitlerimize ve şehit ailelerimize adıyoruz" dedi.