24 Eylül 2024 Salı

Kobanê davası: Kürt, Alevi ve kadın çalışması yürütmek suç sayıldı

HDP eski Eş Genel Başkanları ve MYK üyelerinin yargılandığı Kobanê kumpas davasının 27'nci duruşması Sincan Hapishane Kampüsü'nde görülüyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 18'i rehin 108 kişinin yargılandığı Kobanê kumpas davası, Sincan Hapishane Kampüsünde devam ediyor. Duruşmaya Yeşil Sol Parti milletvekilleri Vezir Coşkun Parlak, Sümeyye Boz ve Ali Bozan ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları, Barış Anneleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Duruşma, tutuksuz yargılanan Mesut Bağcık'ın avukatı Yusuf Çakan'ın taleplerini sunmasıyla başladı. Mesut Bağcık'ın annesinin yaşamını yitirmesinden dolayı yurt dışına çıkma yasağının kaldırılması talebinde bulundu. İddia makamı taleplerinin reddine karar verirken, mahkeme heyeti Mesut Bağcık'ın yurt dışı yasağının kaldırılmasına, imza yükümlerinin 15 günde bir uygulanmasına karar verdi.

Tutuksuz yargılanan Gülfer Akkaya esasa ilişkin beyanlarda bulundu. Savunma hakkının engellenmesine tepki gösteren Akkaya, kendilerine ilişkin şüphe yaratmaya yönelik bir çaba olduğunu söyledi. "Alevi kadınlarla ilgili çalışma yapmam suç olarak gösterilmiş. Ben bağımsız feminist, Alevi kadınlarla çalışıyorum. Bundan suç üretilmeye çalışılıyor. Kimi deliller mahkemeyi yanıltacak şekilde şişirilmiş" diyen Akkaya, savcılığın hakkında somut deliller bulamadığını kaydetti.

Davanın başından beri hukuki yürütülmediğini dile getiren Akkaya, "Bu dava siyasi bir dava olduğu için buradayım ve yargılanıyorum. Hukuki açıdan benimle ilgili ne elle tutulur bir suç var ne de o suçlarla ilgili herhangi bir delil var. O kadar zorlama bir senaryo olmuş ki delil diye konulanlar bizzat savcının kendi iddiaları ile çelişiyor" ifadelerini kullandı.

"Böyle delil toplama sayesinde bu ülkede bol bol yargılanırız ama ülke olarak hiçbir şey olamayız. Mütalaada ki iddialar feminizm ve Aleviler üzerine kurgulanmış. Mütalaaya göre bu özelliklerim için HDP'ye kabul edilmişim. Oysa ben kendim gidip HDP'ye katıldım. Aleviler ve Alevi kadınlarla ilgili araştırma yapmak suç mu" diyen Akkaya, kendisine yönelik adli kontrol uygulamasının son bulmasını ve hakkında beraat verilmesini istedi.

Akkaya'nın savunması ardından mahkeme, duruşmaya ara verdi.