1 Ekim 2024 Salı

Kobanê davası için ortak çağrı: Sessiz kalırsak sıra hepimize gelir

EMEP, EHP, TKP, KESK, Kobanê davası öncesi yaptığı basın açıklamasında kumpas davalarını boşa çıkaracak olanın birlikte ve ortak mücadele olduğunu vurguladı. 

HDP önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, MYK üyeleri ve yöneticilerin de aralarında bulunduğu 108 kişi hakkında açılan Kobanê davası, Sincan Hapishanesi Kampüsünde görülüyor.

Davayı Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve milletvekilleri ile EMEP, EHP, TKP, KESK ve demokratik kitle örgütleri temsilcilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi takip ediyor. 

Dava öncesi yapılan açıklamada, kumpas davalarını boşa çıkaracak olanın ortak mücadele olduğu kaydedildi.

EMEP: TÜRKİYE'NİN GERÇEK DEMOKRASİYE İHTİYACI VAR
EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Kobanê davası adı altında yürütülen yargılamanın, başından beri siyasi bir yargılama süreci olduğunu hatırlattı. Gürkan, "AKP'nin içerideki baskı politikaları ve Kürt halkının taleplerini yok sayma politikaları ile yayılmacı ve yeni Osmanlıcı dış politikaları doğrudan ilişkilidir. Bugün fotoğrafın bütününü görmek açısından baktığımızda; Kobanî davası, Kavala kararları, Demirtaş kararı, Figen Yüksekdağ'ın yargılanması, HDP'nin kapatılma süreci, Canan Kaftancıoğlu hakkındaki kararlar ve en son Gezi kararı bu siyasi iktidarın faşist bir rejim olarak siyasi rejimi tahkim etme politikalarının bir parçasıdır. Rejim açısından faşizme giden yollara döşenen taşlardır. Yargı sürecinin işletilmesi dahil Türkiye'nin gerçek demokrasiyle, hak ve özgürlüklerle donanmış demokratik siyasi bir rejime ihtiyacı vardır. Demokrasiyi kazanacağımıza inanıyoruz. Buna umudumuz ve gücümüz var. Bu kumpas davalarını boşa çıkaracak olan da mücadelemizdir" dedi.

EHP: KUMPAS DAVALARI BU İKTİDARA KAYBETTİRECEK
EHP'den Sanem Deniz Kural, yargılananın gerek Kürt halkı gerek de mücadele eden tüm kesimlere karşı baskıcı ve otoriter rejimin inşasına yönelik bir çaba olduğunu belirtti. Kural, "Mücadele ile bu davaların, bu çabaların boşa düştüğünü, kumpas davalarının da hiçbir sonuca yol açamayacağını, seçime giden bu süreçte bu antidemokratik uygulamaların AKP'nin ayağına dolanacağını ve kaybedeceklerini biliyoruz. HDP'li dostlarımız yalnız değildir. Bu davayı izlemeyi sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi.

KESK: HDP YARGILANACAKSA HEPİMİZİN YARGILANMASI LAZIM
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise uzun süreden beri yürütülen Kobanê davasındaki asıl niyetin açığa çıktığını belirtti. Bozgeyik, şöyle devam etti: "Bunun üzerinden HDP'ye açılan kapatma davası ve yine demokratik siyasete yönelik baskı politikaları, Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi ve 20 Temmuz'da AKP'nin ilan etmiş olduğu OHAL ve KHK rejimi ile evrildiğimiz bir anayasasızlık sürecini, açık bir faşizm sürecini ifade ediyor. O günlerde barbar IŞİD'in hem Kobanî'de hem de Türkiye'de emek meslek güçlerine, demokrasi güçlerine, barış isteyenlere yönelik katliamları ve saldırıları oldu. HDP'nin o dönemde toplumsal kesimlere duyarlılık çağrısı yaptığı bir tweet üzerinden açılan bu dava, hem Anayasaya hem de uluslararası hukuka aykırıdır. O dönemde biz de KESK olarak emekten yana, barıştan yana olan kesimlere IŞİD barbarlarını durdurmaya yönelik benzer çağrılar yaptık. O dönemde hizmet üretmeyerek barıştan yana tutumumuzu ifade ettik. Bir yargılama olacaksa hepimizin yargılanması gerekiyor. Bugünkü kumpas davası Türkiye demokrasisine vurulmuş en büyük darbedir. Biz buna sessiz kalırsak, ki Gezi kararları, sol sosyalistlere verilen cezalar açısından baktığımızda, sustukça sıra hepimize geliyor."

TKP: HDP'NİN YANINDAYIZ
TKP'den Ali Ufuk Arıkan ise AKP iktidarının kurulduğu günden bu yana türlü kumpas davalarıyla ülkenin direncini teslim almaya çalıştığını belirtti. Her dönemde iktidarın hukuksuzluklar üzerine iktidarını sağlamlaştırmaya çalıştığını belirten Arıka, "Gezi kararı ve bu davadaki hukuksuzluklar, komik gerekçeler bu iktidarın nasıl hareket ettiğini gösteriyor. Biz boyun eğmeyenlerin mücadelesine inanıyoruz. TKP olarak HDP'nin yanındayız. Kapatma davasının kaldıracı olarak kullanılacak bu davadaki komediyi ifşa etmenin ve bununla mücadelenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Dayanışmamızı dile getiriyoruz" dedi. 

TÖP: DEMOKRATİK BİR ÜLKEYİ BİRLİKTE KURABİLİRİZ
Son olarak söz alan TÖP'ten Hatice Göz, "Bu dava sokakta halkı yenemeyen iktidarın, çeşitli hukuksuzluklar, adaletsizlikler ve kumpaslarla halkın iradesini yenmeye çalıştığı bir davadır. Burada yendiği ölçüde faşizmi kurmak için önemli adım atmış olacaktır. O nedenle dayanışmaya ve yan yana olmaya devam edeceğiz. Demokratik bir ülkeyi hep birlikte kurabileceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.