24 Eylül 2024 Salı

KHK ihraçlarının 3. yılı: Hukuksuzluklara karşı mücadele edeceğiz

OHAL ilanı ardından ilan edilen KHK ile binlerce emekçi memurun işten atılmasının 3. yıldönümünde açıklama yapan KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, hukuksuzluğa karşı mücadelelerinin devam edeceğini belirtti.

Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) yol açtığı hak ihlallerine karşı açıklama yapan KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, "antidemokratik" olarak tanımlanan 1982 Anayasası'nın bile bugün rafa kaldırıldığına dikkat çekti. 

"KHK'lar gidecek, biz kalacağız" yazılı pankart ile Sanat Sokağı'nda yapılan açıklamada Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şube Başkanı Suphi İzol açıklama yaptı. İzol Türkiye'nin KHK'lar ile yönetildiğini, parlamentonun saf dışı edildiğini, demokrasi ve hukukun askıya alındığını vurguladı. 

"Üç yıl önce bugün birbirini ardınca çıkarılan KHK'lardan biri olan 675 sayılı KHK ile binlerce kamu emekçi işinden edildi" diyen İzol, OHAL Komisyonu'nun ise ikdidarın kendi rejimini oluşturmak için zaman kazanma aracı olarak kullanıldığını belirtti. 

İzol, "OHAL Komisyonu kendini yargı yerine koyarak yüzbinlerce kamu emekçisinin haklarını gasp ederek, hem demokrasinin hem de hukukun ciddi yara almasına sebep oldu. İncelenen dosyalara bakıldığını nasıl bir hukuk ve demokrasi katliamının yapıldığı gözler önüne serildi. Hiçbir hukuki gerekçe olmadan 126 bin 200 başvurudan 92 binini karara bağlandı. 25 Ekim 2019 tarihi itibariyle verilen karar sayısı (8.100 kabul, 83900 ret olmak üzere) toplam 92 bindir. Bu kararların yüzde 90'ı civarında kamu emekçisinin dosyası reddedildi" dedi. 

İzol, bütün üyeleri görevlerine iade edilene kadar bu hukuksuzluklar karşısında mücadele kararlığı içinde olacaklarını vurguladı.