24 Eylül 2024 Salı

KESK: OHAL Komisyonu lağvedilsin, KHK'ler geri çekilsin

KESK İstanbul ve Mersin'de sokağa çıktı, OHAL İnceleme Komisyonunun lağvedilmesini istedi. Açıklamalarda, iktidarın OHAL Komisyonu aracılığıyla örgütlenme hakkını kullanan ve iktidara muhalefet eden kamu emekçilerini hedef aldığı vurgulandı.

KESK İstanbul ve Mersin'de eylemler yaparak, OHAL İnceleme Komisyonu ve KHK rejiminin sona erdirilmesini istedi.

KESK İstanbul Şubeler Platformu, Bakırköy Özgürlük Meydanında 15 Temmuz sonrası kurulan OHAL İnceleme Komisyonu'na ilişkin basın açıklaması yaptı. "OHAL Komisyonu lağvedilsin, KHK'ler geri çekilsin" pankartının taşındığı eylemde, "KHK'ler gidecek, biz kalacağız", "İşimizi geri alacağız", "Direne direne kazanacağız", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı. 

'ÇALIŞMA HAKKI İKTİDARIN İNSAFINA KALDI'
Basın açıklamasını, KESK İstanbul Şubeler Platformu adına Eğitim-Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Mesut Mike okudu. Mike, çalışma hakkının anayasayla güvence altına alınmasına rağmen AKP hükümetinin OHAL'i bahane ederek onbinlerce kamu emekçisinin çalışma hakkını ellerinden aldığını söyledi. Mike, çalışma hakkının iktidarın insafına kaldığı, itiraz mercilerinin taraflı olduğu bir yerde örgütlenme hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, toplu gösteri, yürüyüş ve eylem hakkı gibi diğer temel hakların da iktidarın istediği ölçüde kullanıldığını ve hatta hiç kullanılamadığını ifade etti.

İktidarın ihraçlara ilişkin tüm itiraz yollarını kapatması sonrası yükselen tepki yüzünden bir oyalama mekanizmasına ihtiyaç duyduğunu belirten Mike, OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu'nun bu amaçla kurulduğunu aktardı. İhraç edilen 125 bin 678 kamu emekçisinden 123 bin 78'inin komisyona başvurduğunu hatırlatan Mike, 5 yıl içinde 117 bin 828 dosyanın karara bağlandığını, 5 bin 250 dosyanın incelemesinin devam ettiğini dile getirdi. Mike, komisyonun, dosyalardan yüzde 87'si için ret, yüzde 13'ü içinse kabul kararı verdiğini kaydetti.

İhraç edilen kamu emekçilerinden 100'den fazlasının intihar ettiğini, Barış Akademisyenlerinin AYM ihlal kararına rağmen görevlerinin dönmeleri başvurularının reddedildiğini hatırlatan Mike şu talepleri dile getirdi: 
♦ Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar üstü gören, hükümetin bir organı gibi çalışan ve idari bir mekanizma olan OHAL Komisyonu derhal lağvedilmelidir.
♦ Ret kararları iptal edilmeli, haklarında memuriyeti engelleyen herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte görevlerine iade edilmelidir.
♦ Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi, manevi hak kayıpları karşılanmalıdır. 
♦ İş güvencesi iktidarın sopası haline getirilmemeli, sendikal örgütlenme önündeki engeller kaldırılmalıdır.
♦ İktidar başta örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklere yönelik baskı politikalarına son vermeli, ceza ve soruşturmaları durdurmalıdır.

Basın açıklamasının ardından KESK'liler, "Bakırköy işçisi yalnız değildir", "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganları atarak grevdeki Bakırköy Belediyesi işçilerini ziyaret etti. Yapılan ziyarette sınıf dayanışması ve sömürü düzenine karşı birlikte mücadele etmenin önemi vurgulandı.

FİİLİ-MEŞRU MÜCADELE HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ
Mersin'de eylem yapan KESK'liler adına BES Şube Başkanı Murat Doğan açıklama yaptı. İşçi sınıfının, emekçilerin yüzyıllardır bedel ödeyerek elde ettiği hak ve özgürlüklerin ortadan kaldırılmaya yönelik girişimlere karşı fiili ve meşru mücadele haklarını sonuna kadar kullanacaklarını dile getirdi.