20 Eylül 2024 Cuma

KESK: AKP?nin gayri insani yüzü gözler önüne serildi

KESK tarafından yapılan açıklamada, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve biriken ücretlerin ödenmesi talebiyle iş bırakan 3. havalimanı işçilerinin taleplerinin kabul edilmesi istendi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 3. havalimanı işçilerinin eylemlerine dönük saldırılarla ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Güvenlik güçlerinin öncelikle sendika yöneticileri ve sendikalı işçileri gözaltına alması örgütlü mücadelenin suç olarak görüldüğünü ve hedef alındığını bir kez daha kanıtlamıştır” denildi.

Açıklamada, “İş cinayeti sonucu onlarca işçinin cenazesinin memleketine gönderildiği, yüzlercesinin yaralandığı bir işyerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmasını istemekten daha doğal ne olabilir. Sağlıksız ve haşerelerin doluştuğu yatakhanelere çözüm bulunmasını istemenin neresi suçtur. Yağmur altında saatlerce servis beklemek istemeyen işçiler hangi yasaya muhalefet ettikleri gerekçesi ile gözaltına alındı. Maaş ödemeleri de dahil hiçbir şeyin hukuka ve usule uygun yürümediği, taşeron firmanın 'astığım astık kestiğim kestik' dediği bir işyerinde işçilerin demokratik protesto haklarını kullanması ve haklarını istemesinden daha doğal ne olabilir” diye belirtildi.

Açıklamanın devamında, “İşçilerin barınma, beslenme ve ulaşım gibi en temel insani taleplerinin karşılanması yerine işyerlerine tomaların, yüzlerce güvenlik gücünün yığılması, yüzlerce işçinin gözaltına alınması AKP’nin sınıfsal karakterini ve gayri insani yüzünü en yalın haliyle gözler önüne sermiştir. Çalışma Bakanı şimdi devreye girmeyecekse o koltukta niçin oturduğunun açıklamasını yapmak zorundadır” diye kaydedildi.

KESK, gözaltına alınan işçiler serbest bırakılmasını, şantiye etrafındaki ablukanın kaldırılmasını, isterken, İşyerinde örgütlü sendikalar ve işçilerle derhal masaya oturulması ve taleplerin kabul edilmesi çağrısında bulundu.