24 Eylül 2024 Salı

Kayıp yakınları: Naif Demir karakolda öldürüldü

İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla gerçekleştirdiği 440. eylemde, 6 Mart 1995 tarihinde kaybedilen Naif Demir'in akıbetini sordu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla İHD Şube binasında 440. kez bir araya geldi.
 
"Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankartın açıldığı eylemde kayıpların fotoğrafları taşındı. Kayıp yakınlarına, yakınları açlık grevinde bulunan tutuklu ailelerinin yanı sıra "Leyla Güven yaşasın" önlüğünü giyen HDP milletvekilleri Feleknas Uca ve Ayşe Acar Başaran destek verdi.
 
Eylemde ilk olarak İHD Şube Eşbaşkanı Avukat Devran Yıldız konuştu. 4 Mayıs 1937 yılında "Dersim Tenkil Kararları" sonrası insanlık için utanç verici olayların yaşandığını ifade eden Yıldız, yaşananların "soykırım" olduğunu ve bununla yüzleşilmesi gerektiğini söyledi. Açlık grevlerine de değinen Yıldız, "Açlık grevleri ölüm orucuna çevrilmiştir. Ölüm orucunda hiçbir sıvı alınmamaktadır. Bu da ölüm riskini artırmaktadır. Gelinen aşamada insan hakları savunucuları olarak taleplerin kabul edilmesini istiyoruz" diye konuştu.
 
'ANNELERİN ÇAĞRISIDIR'
 
Yıldız'ın ardından ise HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran konuştu. Dersim'de yaşamlarını yitirenlerini saygı ile andığını ifade ederek, dün Dersim'de yaşananların günümüzde farklı bir şekilde sürdüğünü kaydetti. Başaran, konuşmasına şöyle devam etti: "Dün Dersim'de soykırım yapanlar bugün farklı politikalar ile devam ediyor. Dilimizi yasaklayanlar, tecridi uygulayanlar politikalarını bu şekilde sürdürüyor. O yüzden bir kez daha çağrımızı yineleyerek taleplerin kabul edilsin diyoruz. Yaşanacak ölümlerden AKP, Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı makamı sorumludur. Bu çağrı sadece bizim değil, günlerdir beyaz tülbentleri ile direnen annelerin de çağrısıdır" dedi.
 
KARAKOL KOMUTANI ÖLDÜRDÜ
 
İHD Şube Sekreteri Fahrettin Asutay da 6 Mart 1995 tarihinde kaybedilen Naif Demir'in hikayesini anlattı. Asutay, dönemin Hakkari Çukurca İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Bedrettin Kütük'ün Demir ile birlikte silah kaçakçılığı yaptığını ve alacak verecek nedeniyle sonradan ortaya çıkan görgü tanıkları beyanlarına göre karakolda öldürüldüğünü söyledi.