19 Eylül 2024 Perşembe

Kayıp yakınları Hasan Aksu'nun akıbetini sordu

İHD ve kayıp yakınlarının 486. hafta eyleminde gözaltında kaybedilen Hasan Aksu'nun akıbeti soruldu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 486'ncısı İHD Diyarbakır Şube binasında gerçekleştirdi.
 
Eylemde konuşan İHD Kayıp Komisyonu üyesi Adnan Orhan, '90'lı dönemlerden bugüne kadar yaşanan fail meçhul cinayetleri hatırlattı. Gözaltında kaybedilenlerin bulunması ve faillerin yargılanması için yetkililere belge ve bilgi verdiklerini; ancak herhangi bir sonuca varamadıklarını hatırlatan Orhan, kayıp yakınlarının girişimlerine rağmen faillere yönelik cezasızlık politikasının uygulandığını söyledi. 
 
AKP'nin 16 yıldır yürüttüğü politikalara da dikkat çeken Orhan, "Sözüm ona demokrasiden bahsediyorlar. Ancak, geçmişe yönelik ışık tutmadılar ve faillerin yargılanması için politika yürütmediler" dedi. 24 Haziran'da yapılacak baskın seçimlere katılan siyasi partilere çağrıda bulunan Orhan, "Bizim yakınlarımızın akıbetlerini ortaya çıkarmak için hangi vaatleriniz var? Annelerin eli her zaman yakanızda olacaktır. Bu hakikat, gerçeğe ışık tutmayı bekliyor. Bizlerin ve annelerin adalet arayışı devam edecektir" diye konuştu.
 
1993 yılında Mehmet Tekdağ ile 1994 yılında Ali Tekdağ adlı kardeşlerini faili meçhul cinayete kurban gittiklerini aktaran İffet Muhtaş da kardeşlerinin kaybedilme hikâyesini anlattı. Yıllardır kardeşlerinin faillerinin bulunması için mücadele ettiklerini, ancak herhangi bir sonuca ulaşamadıklarını vurgulayan Muhtaş, "Allah, hak ve hukukumuzu yanlarında bırakmasın" diye belirtti. 
 
Bu haftaki açıklamayı okuyan İHD yöneticisi Hasan Yalçın, 6 Haziran 1994 yılında Mardin'in Derik ilçesine bağlı Çatalca (Siltok) köyünde gözaltına alınıp kaybedilen Hasan Aksu'nun hikâyesini anlattı.