19 Eylül 2024 Perşembe

Kayıp yakınları avukatları Muhterem Süren'i andı

Diyarbakır'da kayıp yakınları, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren avukatları Muhterem Süren'i andı.
Diyarbakır'da kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, eylemlerinin 487. haftasında geçtiğimiz gün yaşamını yitiren İHD MYK üyesi Av. Muhterem Süren anıldı.
 
İHD Diyarbakır Şube binasında bir araya gelen aileler, kaybedilen ve faili meçhul şekilde öldürülen yakınlarının fotoğraflarının yanı sıra Av. Süren'in fotoğrafını taşıdı. 
 
Haftanın açıklamasını okuyan İHD Yöneticisi Hasan Yalçın, Süren'in yılladır hak ihlallerine karşı mücadele yürüttüğünü söyledi. Yalçın, "Bu mücadelede, Metin Canlar, Hasan Kayalar, Şevket Epözdemirler ve Tahir Elçiler bedeller ödemiş, en zorlu koşullarda kayıp yakınlarının sesi olmuştur. Yine bu uzun soluklu ve zorlu mücadelemizde yıllarını insan hakları çalışmaları ve zorla kaybedilmelere karşı mücadele etmekle geçiren değerli arkadaşımız, yoldaşımız ve yöneticimiz Süren'i kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Coğrafyamızda yaşanan hak ihlallerinin sonlandırılması ve kalıcı bir barışın sağlanması için her yere koşmuş, hayatı pahasına cesaretle mücadelesini sürdürmüştür" dedi. 
 
Süren'in kaybetme ve faili meçhuller konusunda "Geçmişle yüzleşme iradesi ortaya konulamadı. Halen çıkarılan yasal düzenlemeler devlet suçlarını örtbas etme gayesi barındırıyor. Bizler, o yüzden ısrarla, hakikat ve geçmişle yüzleşme vurgusu yapmaktayız. Çünkü, hakikatler ortaya çıkarılamadığı, geçmişle yüzleşilmediği sürece, yüzleşmesi gereken yeni vakalar ortaya çıkacaktır. Tıpkı Roboski ve Cizre bodrumları gibi" dediğini aktardı. 
 
Yalçın, Süren'e "Kayıplarımızın akıbetini sormaya, sorumluları cezalandırmaya, seni de aramızdan alan karanlık iklimi dağıtıncaya kadar senin de dediğin baharı umuda dönüştürünceye kadar direneceğiz, mücadele edeceğiz" diye seslendi.