23 Kasım 2024 Cumartesi

Kayacı: Yoksulluğa, sömürüye, faşizme karış 1 Mayıs'ta Taksim'e 

Ezilenlerin umutsuzluk halini parçalayarak bir değişim isteğini ortaya koyduğunu kaydeden Birleşik İşçi Hareketi (BİH) Sözcüsü Meliha Kayacı, işçi ve emekçilerin, kadınların, gençlerin ve Kürt halkının yürüttüğü mücadelenin gasp edilen hakların dişe diş mücadeleyle geri alınabileceğini bir kez daha gösterdiğini söyledi. Taksim meydanının 1 Mayıs alanı olduğunu ve yasağı tanımadıklarını söyleyen Kayacı, "Yoksulluğa, sömürüye, faşizme karşı 1 Mayıs'ta Taksim'e" çağırdı. 

1 Mayıs 2024 Taksim Platformu bileşenlerinden Birleşik İşçi Hareketi (BİH) sokak sokak yürüttüğü çalışmalarla, "yoksulluğa, sömürüye, faşizme karşı 1 Mayıs'ta Taksim'e" çağırıyor. BİH Sözcüsü Meliha Kayacı ile yürüttükleri çalışmayı, 1 Mayıs 2024 Taksim Platformunu ve İstanbul Valiliği'nin yasağını konuştuk. 

'EZİLENLER DEĞİŞİM İSTEĞİNİ ORTAYA KOYDU'
Bu yıl 1 Mayıs'a giderken içinden geçtiğimiz siyasi süreci değerlendiren Kayacı, emek-sermaye, halk-devlet çelişkisinin derinleştiğine dikkat çekti. Buna karşı 2023 yılında başlayan irili, ufaklı itirazların bu yıl da sürdüğünü söyleyen Kayacı, kadınların emek ve beden sömürüsüne karşı, yaşamları ve özgürlükleri için sokakları, alanları terk etmediğinin altını çizdi. Newroz'da Kürt halkının tüm taleplerini sahiplenerek faşizmin saldırılarına karşı alanlarda yanıt verdiğini, yerel seçimlerin ardından başta Van olmak üzere milyonların kayyum gasbına karış iradesine sahip çıktığını hatırlattı. Tüm bu yaşananların gasp edilmek istenen hakların dişe diş mücadeleyle kazanılacağını bir kez daha gösterdiğini söyleyen Kayacı, "İşçiler, emekçiler, ezilenler, kadınlar, gençler bir değişim istiyor. Bütün toplumsal kesimlerin üzerinde olan umutsuzluk, değişim isteklerinin engellendiği halinin değiştiğini gördük. Ve bugün işçiler, emekçilerin 1 Mayıs ve Taksim isteği ortaya çıkan koşullar bakımından daha da önem arz ediyor" dedi. 

Geçen yıllarda da Taksim'e çıkma tartışmalarının yürütüldüğünü ancak bu sene "1 Mayıs Taksim'dir" dendiğini söyleyen Kayacı, "Bu irade bugün değişim, mücadele isteği ve inancıdır. Bizden alınan, bize yasaklanan alanların birleşik, militan bir mücadeleyle geri alınacağı isteği ve inancı doğdu" vurgusu yaptı. 

'TAKSİM İRADESİ İÇİN BİRLEŞİK BİR MÜCADELE VE GÜÇ ORTAYA ÇIKTI'
İşçi Emekçi Birliği'nin bileşenlerinin Taksim iradesini daha net ortaya çıkarmak için mart ayında bir takım çağrılar yaptığını, bunun üzerinden gerçekleşen toplantılarda 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama ısrarının ortaya çıktığını ve toplantıya katılanların nisan başında 1 Mayıs 2024 Taksim Platformu'nu kurduğunu hatırlatan Kayacı, Taksim iradesi için birleşik bir mücadele ve gücün ortaya çıktığını söyledi. Platform'un açıklamasının ardından KESK ve DİSK'in de açıklama yaptığını hatırlatan Kayacı, sokak sokak bir çok noktada Taksim'e çağrı yaptıklarını kaydetti. 

'TAKSİM İRADESİNİ PARÇALAMAK İSTİYORLAR'
Yaz konserleri, tiyatro gösterileri yasaklanırken, bu süreçte Taksim'in yasaklanmasını anormal bulmadıklarını dile getiren Kayacı, "Ama şunu da söylemek lazım tabii. Çalışma Bakanı'nın (Vedat Işıkhan) Türk-İş toplantısı sonrası, 'işçilerin alın teri o kadar büyük ki Taksim meydanına sığmaz' açıklaması, İstanbul Valisi'nin (Davut Gül) 'Taksim meydanı 1 Mayıs alanı değildir' açıklamaları gerçek değil. Bu açıklamalar oluşan Taksim iradesini parçalamaya dönüktür" dedi. 

'1 MAYIS'TA TAKSİM'E DİYORUZ'
Bu yasağı tanımayacaklarını söyleyen Kayacı, sözcüsü olduğu Birleşik İşçi Hareketi'nin de çalışmalarını yürüttüğünü kaydetti. Kayacı, şu çağrıyla devam etti: "Siyasal iktidar özel bir politika uyguluyor. Bir avuç zengin daha da zengin olurken, işçi ve emekçilere yoksulluk ve yoksunluk dayatıyor. Bu özel ekonomik politikala sonucu da yoksulluk daha da derinleşiyor. Bir bütün emek, doğa ve kadın bedeni sömürülüyor. Faşizmle yönetiliyoruz, özgürlük alanlarımız kısıtlanıyor. O yüzden biz BİH olarak, 'yoksulluğa, sömürüye, faşizme karşı 1 Mayıs'ta Taksim'e' diyoruz. İşçi ve emekçileri 1 Mayıs'ta Taksim'e bekliyoruz."